自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

子爵府

peggy 發表於 20-4-5 21:14
歐洲有d大學唔貴,朋友的兒子係奧地利讀大學,學費加生活費一年大約22萬。我仔係西班牙讀大學,學費同香港 ...

咪係,同一間大學唔同科都有分別,唔同城市同一科都有分別,上面JM隔住個mon都知佢激動,好似講貴會顯出身價

子爵府

testher 發表於 20-4-5 21:18

又講10萬20萬,你真係好知價!

阿大嬸,10-20萬係講緊你同我講個學費"差價"呀!recap: I talked about HK$200,000-300,000, you mentioned HK$400,000 +露底係你呀!老花要配眼鏡

男爵府

snow.white 發表於 20-4-5 21:31
阿大嬸,10-20萬係講緊你同我講個學費"差價"呀!recap: I talked about HK$200,000-300,000, you mentio ...

你自己講得唔清唔楚啫,阿嬋咁激動做咩? 你講20-30萬都一樣係露晒底
唔知價就亂講, 係度亂吹, 再回應你都浪費時間啦

大宅

snow.white 發表於 20-4-5 21:16
我身邊多呢個階層既人,都係外國返,屋企環境唔錯

知你知價喇,快啲去讀啦,唔 ...

朋友個仔平均每年用不超過三十萬

男爵府

peggy 發表於 20-4-5 21:14
歐洲有d大學唔貴,朋友的兒子係奧地利讀大學,學費加生活費一年大約22萬。我仔係西班牙讀大學,學費同香港 ...

果位吹水阿嬋講緊英國
樓主post 都是講緊英國

子爵府

selinwong 發表於 20-4-5 21:25
佢哋唔知為何咁大反應,可能不是去過外國留學過,或不是在外國住過?

愛爾蘭一年學費加生活費2年前都不用 ...

不停俾人追住講,不停話無可能但我家人都在英國讀緊...呃呢到有錢分?拎一分先,哈哈

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 testher 的帖子

我近三年英國讀書,每年都係 30 萬內搞掂。今年讀 Master,都唔需要 50 萬咁多,31 萬左右。

男爵府

1998Ruby1998 發表於 20-4-5 21:36

我近三年英國讀書,每年都係 30 萬內搞掂。今年讀 Master,都唔需要 50 萬咁多,31 ...

50萬是計埋生活費

子爵府

親子王國15週年勳章

testher 發表於 20-4-5 21:37
50萬是計埋生活費

我 30 萬都係計埋生活費。

男爵府

1998Ruby1998 發表於 20-4-5 21:38

你讀邊科同倫敦邊區讀? 住已經好貴

男爵府

1998Ruby1998 發表於 20-4-5 21:38

我細佬係12年 係CASS 讀
租apartment 同同學分租

子爵府

testher 發表於 20-4-5 21:33
你自己講得唔清唔楚啫,阿嬋咁激動做咩? 你講20-30萬都一樣係露晒底
唔知價就亂講, 係 ...

知你窮學生出生,睇錢好重,所以激動。無辦法投資移民英國,世界好大架!10年前先儲到50萬自己供自己讀,家境好一般啦

大宅

我近三年英國讀書,每年都係 30 萬內搞掂。今年讀 Master,都唔需要 50 萬咁多,31 ...

我其實都想講英國,可以講埋英國邊個城市,可以30萬內讀大學都知。

當然有些大學學費,或某些學科學費會貴些,倫敦市中心生活費會貴些或更較為使費多的課外活動,50幾萬或更多都會有。

但最緊要希望多些人知道30萬其實唔少國家都可以讀到大學!

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

testher 發表於 20-4-5 21:39

朋友的仔係London 讀大學,加埋生活費一年都是3X萬

子爵府

親子王國15週年勳章

testher 發表於 20-4-5 21:39

我讀文科,唔係倫敦。朋友倫敦商科,zone 1,40 萬鬆啲。

男爵府

snow.white 發表於 20-4-5 21:40
知你窮學生出生,睇錢好重,所以激動。無辦法投資移民英國,世界好大架!10年前 ...

你好巴閉?
世界好大
但知你自悲扮有錢

子爵府

握握手先

子爵府

親子王國15週年勳章

selinwong 發表於 20-4-5 21:40
我其實都想講英國,可以講埋英國邊個城市,可以30萬內讀大學都知。所以唔明住在英國的JM居然會唔知有哋學 ...

倫敦代表唔到整個英國。正如講香港房屋普遍尺價,我唔會攞清水灣獨立屋價錢。
遲幾年 30 萬可能 mun 水啲,但除非讀醫科又住倫敦,否則 40 萬應該好鬆動。

男爵府

1998Ruby1998 發表於 20-4-5 21:41
我讀文科,唔係倫敦。朋友倫敦商科,zone 1,40 萬鬆啲。

今時今日,London 租一房仲貴, 我前年係zone 2 近canary wharf 買一房單位
放租都可以16-17K
如果學生分租,可能要2房,租zone1 會更貴。
如果講搭車,London zone 2 去zone 1 交通費唔會好平,當然, 唔係倫敦讀大學,咪平啲囉。

男爵府

1998Ruby1998 發表於 20-4-5 21:45
倫敦代表唔到整個英國。正如講香港房屋普遍尺價,我唔會攞清水灣獨立屋價錢。
遲幾年 30 萬可能 mun 水啲 ...

只係事實比較好既大學, 倫敦係多

首頁
45678...14

尾頁

跳至