0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

口水包包 發表於 20-4-6 11:47
都要比個飲食時間 佢唔肯飲就4個鐘。一次分開幾次飲。要佢習慣定時食。
...

咁如果佢6個鐘肚餓都唔俾?咁個兩個鐘點捱?

珍珠宮

Cakelee 發表於 20-4-6 12:06

我意思係4個鐘就提佢飲奶, 例如100ml 12點餵 盡量分2次。食得幾多就幾多。 4點再100ml。 要比佢習慣時間去食。 如果100ml覺得好難完成,自行減。

珍珠宮

Cakelee 發表於 20-4-6 12:06

迫佢飲會唔開心, 佢會有唔愉快經歷驚左飲奶, 所以就算飲20ml都好,都唔好迫佢飲。

別墅

口水包包 發表於 20-4-6 12:17
迫佢飲會唔開心, 佢會有唔愉快經歷驚左飲奶, 所以就算飲20ml都好,都唔好迫佢飲。
...

我囡囡都係兩個半月,呢個星期開始厭奶,由本身飲200ml到而家飲得100-150ml。好認同要定時餵,當bb習慣左定時飲奶,佢今餐飲得少,下餐肚餓自己會飲番多啲,bb唔會餓親自己咁蠢豬嘅

別墅

口水包包 發表於 20-4-6 12:17
...

尋晚11點個餐佢完全10ml都唔肯飲,結果明明戒左夜奶凌晨4點半醒左都要俾少少佢飲先肯訓,結果將今日既飲奶時間都延後晒。。即使定時俾佢,佢唔肯飲冇迫,但兩餐中間佢實會肚餓扭奶,真係要等夠鐘先再俾得佢飲?

珍珠宮

Leahma 發表於 20-4-6 12:27
我囡囡都係兩個半月,呢個星期開始厭奶,由本身飲200ml到而家飲得100-150ml。好認同要定時餵,當bb習慣左 ...

好羨慕 厭奶仲飲到100
我果件唔厭都係100

珍珠宮

Cakelee 發表於 20-4-6 12:30

尋晚11點個餐佢完全10ml都唔肯飲,結果明明戒左夜奶凌晨4點 ...

你咁樣真係會就慣左佢。例如12點飲,你可以餵2次1點前後完成。 佢變左啜奶黎訓你周身唔得閒。 如果你見佢真係好餓同飲得好少。就3個鐘一次,到佢奶量開始正常返,半個鐘半個鐘咁退後。佢較係咁教,但我明佢訓左真係點整都唔醒。盡量半個鐘走盞啦。

複式洋房

回覆 口水包包 的帖子

我b 由2個半月起都係咁5個月喇
反反覆覆
尋晚建突然好嬲唔飲
心很累
大家加油!!

有無同路人想開group

大宅

orangemoon 發表於 20-4-28 06:44
回覆 口水包包 的帖子

我女都係咁呀

厭奶厭到自己情緒都唔好(emoji)

我都想開個group互相扶持下

大宅

我嗰個都2個月多d

2個月開始戒左夜奶 瞓多左,但係食小左,每餐飲4onz奶,但係一掃風差不多嘔哂出黎。已經一餐分2次掃,都係咁。d奶係明顯未消化,我有諗過佢係食滯左,但係隔4 5個鐘餵都有機會嘔。佢嘔完又唔扭計,仲識玩同笑。

諗住帶佢去睇醫生。

珍珠宮

serinkwok 發表於 20-4-28 14:44
我嗰個都2個月多d

2個月開始戒左夜奶 瞓多左,但係食小左,每餐飲4onz奶,但係一掃風差不多嘔哂出黎。已經 ...

你擔心d. 我果個120ml奶分2個鐘黎飲。 我一日到黑揸住個奶樽。不過佢無嘔奶,但係餵前要打陣交先。唔係一擺入口就食。 我餵到驚啦

大宅

口水包包 發表於 20-4-28 16:09
你擔心d. 我果個120ml奶分2個鐘黎飲。 我一日到黑揸住個奶樽。不過佢無嘔奶,但係餵前 ...

係呀 真係餵到驚

伯爵府

orangemoon 發表於 20-4-28 06:44
回覆 口水包包 的帖子

請問有group link ma?

大宅

我個B原本飲得好好,好快已經要比5-6OZ一餐,一日約30OZ,時間好regular;但係自從兩個月就出事,食量時大時小,少果陣一日變左12OZ-15OZ最長13個鐘唔飲奶。飲奶時間好飄忽。佢甚至連飲奶signal 都變得好難觸摸,有口Mak Mak,食手,找乳頭,但係都唔肯飲奶就算我逼佢飲佢都lur返出黎唔肯飲已經日日按摩肚仔,有食肥仔水,但係都係無改善

珍珠宮

anjaco 發表於 20-4-29 23:29
我個B原本飲得好好,好快已經要比5-6OZ一餐,一日約30OZ,時間好regular;但係自從兩個月就出事,食量時大時 ...

我隻仔今日掛住訓。 全日飲得400ml., 我2個女都未試過咁難湊,又唔肯食。一餵飲奶喊到癲咁。 太可怕。

別墅

同路人,大家有冇開group, 如果有加埋我,餵奶餵到我好大壓力....

大宅

anjaco 發表於 20-4-29 23:29
我個B原本飲得好好,好快已經要比5-6OZ一餐,一日約30OZ,時間好regular;但係自從兩個月就出事,食量時大時 ...

我帶感bb去睇醫生,醫生話佢冇事。
原先4onz減到一餐3onz仲要慢慢餵先冇嘔。有時2個鐘一次,有時掛住瞓唔飲。同樣飲奶signal 揾奶,食手都出現,奶咀放落去就頂出黎,試幾次先肯飲。我個仔2個月多d炸 咁快厭奶。

珍珠宮

serinkwok 發表於 20-4-29 23:40
我帶感bb去睇醫生,醫生話佢冇事。
原先4onz減到一餐3onz仲要慢慢餵先冇嘔。有時2個鐘一次,有時掛住瞓唔 ...

我隻仔都係2個月開始厭奶 e 家岩岩3個月,一擺個奶咀入口就作嘔。我e 家用個hip seat 抱住佢行黎行去餵奶。 都要攪一輪,但好過坐係到餵。 坐係到要綁住佢手腳。 佢會撥開個奶樽。

大宅

口水包包 發表於 20-4-29 23:46
我隻仔都係2個月開始厭奶 e 家岩岩3個月,一擺個奶咀入口就作嘔。我e 家用個hip seat ...

我都好怕佢作嘔個樣,我個仔肯埋身,最慘我係窮媽想收奶,宜家都唯有做奶嘴先。但根本唔知佢飲到幾多

珍珠宮

serinkwok 發表於 20-4-29 23:53
我都好怕佢作嘔個樣,我個仔肯埋身,最慘我係窮媽想收奶,宜家都唯有做奶嘴先。但根本唔知佢飲到幾多
...

佢多唔多大大?

首頁

尾頁

跳至