懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

各位媽媽,你哋好!我剛剛有左BB,想請教BB出世頭半年每個月大約支出幾個多?希望大約有個預算!
請多關照!

複式洋房

牙籤 發表於 20-4-5 21:15
各位媽媽,你哋好!我剛剛有左BB,想請教BB出世頭半年每個月大約支出幾個多?希望大約有個預算!
請多關照 ...

其實唔係好多,我認為$3000-$5000/月可以cover哂

尿片 $1000
人奶B? 慳番奶粉錢
奶粉 4罐/月 食咩奶粉?有平有貴 $1000-2000
玩具,日用品 $1000-2000
睇醫生(如有需要) $1000

男爵府

請多關照 ...

初生至頭6個月不外乎都係食瞓玩屙

最基本奶粉2百幾蚊罐至5百幾蚊罐都有,餵人奶嘅話就慳好多
1罐奶粉食到10日8日左右 (我餵人奶所以唔太清楚)

尿片,初生一日都10條8條,之後大啲就屙得無咁密,換少啲,一日6,7塊都走唔甩,尿片平均1.5至2蚊左右一塊

呢2樣係最基本,其他BB買衫仔,玩具嗰啲就豐儉由人

其他就仲有例如打疫苗,除健康院包嗰啲外,仲可能會去私家補輪狀疫苗,或者其他針,花費千幾至幾千不等

其實頭6個月都無咩錢要洗,而家咁樣少出街,又唔洗上playgroup, 返學嗰啲...

男爵府

請多關照 ...

針plan 6xxx
尿片一個月2包 $250x6
奶粉 開頭1個月2-3 $300x9
之後1個月4 保守$300x12
必須支出

洋房

回覆 Lavenderjanis 的帖子

如果咁計又唔算好多。

我有諗過餵人奶,但公司冇得擠奶...

洋房

回覆 super_cat 的帖子

想請教擠人奶,係咪一定要係固定時間擠?

男爵府

牙籤 發表於 20-4-5 22:02

泵奶要定時定候最好,身體先會適應知幾時要造奶,造幾多,如果唔係會脹會塞

洋房

明白,thx

男爵府

請多關照 ...

初生BB 每月開支就好低,奶粉尿片only... 但養仔真係愈大先愈貴... 要儲定錢之後就真。

洋房

回覆 honeybid2 的帖子

明白呀,惟有見步行步啦

別墅

我就一出世就決定左奶粉,而且大女都係全奶粉

奶粉食能恩 由初生頭一個月,平均1星期1罐260*4
尿片一個月1-2大包(P字頭)400左右
我就只幫bb額外食輪狀病毒疫苗7-800/次 (食2次果種)
初生無咩特別野,玩就無咩需要,玩具等佢6個月識抬頭反身先慢慢買

反而照顧媽媽本身用錢多,養身,紮肚果d...雖然可做可唔做,自行決定囉

大宅

牙籤 發表於 20-4-5 22:02

公司附近有冇商場有捕乳室? 可以去呢啲地方揸,通常會定時前後唔會落差一小時,如果開會。。。

複式洋房

請多關照 ...

其實貴係事前置長期用品,例如bb床、bb車、揹帶、奶樽、消毒奶樽機、浴盤等等,咁當然有貴有平啦,我自己係問左親戚朋友有無二手,睇下拎到咩先再買。
日用品例如嬰兒用消毒劑、沖涼液、洗衣液、濕紙巾、尿片、奶粉等等,呢啲都可以考慮上網一箱咁買,會平啲!

洋房

回覆 SaMeng 的帖子

暫時未考慮產後問題🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️都係一個好大問題

洋房

回覆 yan1008 的帖子

我都有諗過lunch time去商場育嬰室泵奶...但公司同商場比較遠,一來一回冇曬d 時間

洋房

回覆 kaka321 的帖子

開始物識緊BB用品,打算以二手為首選,慳得就慳。多謝你意見!

大宅

牙籤 發表於 20-4-6 20:13

我都有諗過lunch time去商場育嬰室泵奶...但公司同商場比較遠,一來一回冇曬d 時間

睇下士多房,文件房,或者清潔姐姐房,真係冇,就要搵handfree 機掛心口,有智志事竟成

洋房

好的!同公司爭取下先~

首頁

尾頁

跳至