夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 PTMCYS 的帖子

講得好呀。睇得出你好用心對太太好,但你太太似乎好少對你表達讚賞喎,你冇唔開心咩?

大宅

如果有隻貓好愛你,每日捉隻死老鼠死鳥送俾你,你會喜歡嗎?

愛但表現表達出來不适合對方的也不算足夠愛,那怎樣才叫太愛,你連愛都不懂才會有太愛這個詞。

愛只有足夠,或是不夠,而沒有太愛,因為超過了也是不足夠的一種。例如過份溺愛子女,而令他失去判斷力和自理能力其實是不夠愛而非太愛。

如果樓主想表達着緊和太着緊,結果變成老馮,就應學習相處中的平衡對等關係。即使是父母的愛也非無條件,也需要血脈和感情來維繫。

858D    發表於 20-4-8 02:43

別墅

有時你覺得你好愛那個人,會唔會嘗試諗下佢最想要咩先?
因為我之前試過,你覺得你為佢做左好多野,但可能對方係覺得心靈上先係最重要,嘗試諗下對方最需要係甚麼?
希望大家都幸福!

別墅

bedwinfi 發表於 20-4-7 22:03
如果有隻貓好愛你,每日捉隻死老鼠死鳥送俾你,你會喜歡嗎?

愛但表現表達出來不适合對方的也不算足夠愛, ...

很認同!

男爵府

非常認同

子爵府

Perpersis 發表於 20-4-7 19:21

講得好呀。睇得出你好用心對太太好,但你太太似乎好少對你表達讚賞喎,你冇唔開心咩? ...

結婚初期會有, 但耐左, 慢慢成熟了, 覺得每個人的表達都不一樣, 亦知她已全情投入在家庭的生活內, 所以無咩唔開心, 人沒有完美的, 我都有好多被投訴的地方. 我會以玩的形式提下佢, 話:又蝦我? 依D老公係邊到搵..... 又或"你真係, 快D 去BK 睇下, 妳就知妳幾幸福... 之類.

同埋有時唔洗同D 小女人計較, 佢著數咪由佢賺左囉, 嫁比你都要比甜頭人架...., 做好本份, 搵錢和照顧家庭已OK, 唔想咁多波折, 希望簡單地做人.

大宅

PTMCYS 發表於 20-4-9 11:29
結婚初期會有, 但耐左, 慢慢成熟了, 覺得每個人的表達都不一樣, 亦知她已全情投入在家庭的生活內, 所以無 ...

如果每個人(不分男女)都可以同你一樣咁諗,呢個世界就會簡單同開心好多,祝你同太太以後都幸福快樂(emoji)(emoji)

子爵府

Katemok213 發表於 20-4-9 15:31
如果每個人(不分男女)都可以同你一樣咁諗,呢個世界就會簡單同開心好多,祝你同太太以後都幸福快樂(emoj ...

謝謝!
要世界和平, 始終要有人犧牲的, 我願意為我們的世界做犧牲的一人, 當然她亦要符合我的條件範圍內.

有人放火, 有人不段放火, 那就沒意義了....

大宅

PTMCYS 發表於 20-4-9 15:43
謝謝!
要世界和平, 始終要有人犧牲的, 我願意為我們的世界做犧牲的一人, 當然她亦要符合我的條件範圍內.

其實你所講所做既野,我都做晒仲做足好多,但我既結果係佢出軌,唔係每個女人都咁幸運

大宅

PTMCYS 發表於 20-4-9 15:43
謝謝!

唔好意思(emoji)(emoji)突然間當你係樹窿(emoji)希望唔好嚇親你

子爵府

Katemok213 發表於 20-4-9 15:50
其實你所講所做既野,我都做晒仲做足好多,但我既結果係佢出軌,唔係每個女人都咁幸運
...

所以男人做的成效會更大.

而且原因未必是妳, 出軌有很多原因的, 那妳有什麼打算?

大宅

PTMCYS 發表於 20-4-9 16:03
所以男人做的成效會更大.

而且原因未必是妳, 出軌有很多原因的, 那妳有什麼打算?

我選擇原諒佢,我哋結婚23年啦

子爵府

Katemok213 發表於 20-4-9 16:07
我選擇原諒佢,我哋結婚23年啦

祝福你們

我結了18年, 但應該都是差不多同期的人吧

wing0    發表於 20-4-10 18:44

大宅

PTMCYS 發表於 20-4-9 16:24
祝福你們

我結了18年, 但應該都是差不多同期的人吧

應該係(emoji)不過我早婚

大宅

你冇嘗試改變太太,反而覺得太太冇表達出來只係個人表達方式。

子爵府

Perpersis 發表於 20-4-9 16:42

你冇嘗試改變太太,反而覺得太太冇表達出來只係個人表達方式。 ...

有些是可以改變的, 但有些是不可以改變的, 你找我的不是, 我找妳的不是, 大家沒人退一步, 是解決不來的, 看深入些, 都不是什麼大不了, 接受和包容吧.....

別墅

PTMCYS 發表於 20-4-7 14:54
我覺得要搵合適的人, 同時亦要懂控制節奏, 不要讓對方覺得理所當然, 就不會珍惜, 形成妳說的不夠愛妳.

我 ...

講得太好了!認同

別墅

jamie00jamie 發表於 20-4-8 03:46
有時你覺得你好愛那個人,會唔會嘗試諗下佢最想要咩先?
因為我之前試過,你覺得你為佢做左好多野,但可能 ...

認同!一段美好的關係應該是你所給予我的亦正是我所最需要嘅東西,反之,即使給予的再多也不會幸福。

大宅

Katemok213 發表於 20-4-9 15:50
...

絕對認同。 幸福係要經營, 但同時都真係幾講命水

大宅

勿忘初心 發表於 20-4-10 12:38
認同!一段美好的關係應該是你所給予我的亦正是我所最需要嘅東西,反之,即使給予的再多也不會幸福。
...

十分認同

首頁

尾頁

跳至