醫護健康

跳至

首頁

尾頁

別墅

三個月前,鼻出現倒流物,吐出來是帶血的!結果就睇耳鼻喉啦,醫生做左內窺鏡無異常,驗血都係陰性,就可能係鼻垢磨損造成出血,比 d 抗生素食左5日好返!

點知一個月後,又再次有分泌物倒流有血,我又開始擔心,究竟會唔會真係鼻咽癌?始終我無進一步抽組織之類。但如果無異常發現,其實唔會抽咖嘛

所以我想問一問過來人,你們是如何診斷的?又或者,有無人同我類似情況可以分享下?始終倒流血好似係呢個病獨有的病徵,真係好擔心!我都想去睇多個 Dr , 但疫情影響,帶住小朋友唔方便!

大宅

回覆 pizzaheidi 的帖子

我只是鼻敏感,鼻水倒流加小量鼻血有時季節變化都會,所以都比較關注這方便的知識。你不要自己嚇自己啦。
你可以做以下
1,是否雙側鼻塞還是單邊?雙側或輪流比較不用擔心,
2,仔細摸下條頸,特別後面,和耳子後面,有無淋巴結突起,如果無,更加不用擔心
3,穩多個醫生照多一次鼻腔鏡,安心D。
我最近單側鼻塞,都有點擔心,考慮疫情好少少就去睇專科。
4,鼻血可以系鼻敏感,或者熱氣,或者夜訓,鼻息肉,鼻竇炎,或其他良性增生,所以不要嚇自己啦!祝你好運

別墅

MAMARI 發表於 20-4-7 19:38

我只是鼻敏感,鼻水倒流加小量鼻血有時季節變化都會,所以都比較關注這方便的知識 ...

我發現自己左邊鼻屎有血,不過我無流鼻血,只係有鼻分泌物帶血倒流往喉嚨!

雖然已驗血和照鼻內窺鏡,但我怕自己係漏網之魚,因為爬文發現有患者都係驗血和內窺鏡正常!

而家除左驚,仲未唸到一下步做乜

大宅

我都系倒流分泌有血,只是幾日,並非日日有,你可以睇多個醫生的

別墅

MAMARI 發表於 20-4-7 21:00

我都系倒流分泌有血,只是幾日,並非日日有,你可以睇多個醫生的 ...

甘你有無做 過d 咩檢查?醫生點樣醫?有無根治到?我同你一樣,都係疫情問題唔方便積極求醫!我要湊仔,如果要醫病,屋企人要請假好麻煩

大宅

我照過幾次鼻鏡,無事,只是敏感,有食藥加噴鼻,海水洗鼻。我上一次嚴重發作系兩年前,你試下食telfast d,我只有很嚴重才會食,效果好好。噴鼻和洗鼻我覺得容易刺激流更多鼻水。 我以前都是雙側,今次單側,所以決定再照。我一般如果休息得唔好,唔夠訓,加上天氣涼就比較容易發作,運動和早訓有幫助。我最近煲五指毛桃湯加陳皮,薑片等都幾有效,你試下。

別墅

MAMARI 發表於 20-4-7 21:16

我照過幾次鼻鏡,無事,只是敏感,有食藥加噴鼻,海水洗鼻。我上一次嚴重發作系兩 ...

其實我都唔知點樣介定有無鼻敏感,我覺得自己唔算有,間唔中打下乞痴囉!鼻又間唔中痕痕地乾乾地!不過真係間唔中,算係唔需要處理果種!

甘你呢?你做乜照幾次鏡甘多既?有無排政府耳鼻喉跟進下?

大宅

我係冷氣房會鼻塞,偶爾特別嚴重時訓覺會鼻水倒流入喉嚨,一直打乞痴。冬天有時鼻分泌物有血絲。狀態好無任何刺激時又乜事都無既。
我之前有兩次持續兩三個星期都好嚴重所以去睇專科。我無睇過政府,如果真系鼻炎癌惡化會好快,唔等得,所以直接睇專科吧,不要排政府。

大宅

我發作時好辛苦,夜晚訓唔到,因為一直有鼻水入喉嚨,頭痛,而且開口訓喉嚨痛。睇你又好似無敏感,不如你約第二個專科醫生check 多次啦。或者可能只是細菌感染髮炎呢

別墅

MAMARI 發表於 20-4-7 19:38

我只是鼻敏感,鼻水倒流加小量鼻血有時季節變化都會,所以都比較關注這方便的知識 ...

本來唔覺有鼻塞,但仔細留意,原來左邊鼻有塞!而且突然間唸返起舊年有一個月呢,成日覺得自己鼻腔好臭,過一排無事,就變左倒流見血,唔知有無關係

禁止訪問

別墅

jessiiie 發表於 20-4-8 20:26

我媽媽都有鼻咽癌,佢就係鼻內規鏡兩次先check到。兩次都唔同醫生呀。 ...

即係一個醫生睇到有異常,另一個睇唔到?

禁止訪問

別墅

jessiiie 發表於 20-4-8 20:45

係啊,所以睇多過醫生會穩陣啲!

睇兩次醫生相隔了一段時間嗎?即係可能太早期睇唔到異變?如果係甘都幾頭痕,早期因為太早而 check唔到!還是醫生問題?

禁止訪問

別墅

jessiiie 發表於 20-4-8 21:10

前後隔左三個月呀!可能係真係早期所以第一次睇唔出掛...

伯友耳塞還有其他症狀嗎?第一次照內窺鏡正常之外,有無驗血?現在康復了嗎?

我自己主要係鼻有分泌物,微黃,間中帶血,往喉嚨流吐出來的,左邊鼻鼻屎有時有血焦,左邊鼻明顕無右邊鼻呼吸得甘暢順!

禁止訪問

別墅

jessiiie 發表於 20-4-8 21:51

佢blood test都正常架,佢依家康復了你話你有吐到血,係咪鼻流落喉嚨?因為我媽媽 ...

我都係血倒流去喉嚨!
我想問,睇第二個醫生時係無內窺鏡已經睇到有異常而確診定係做了其他深入d嘅檢查?

禁止訪問

別墅

jessiiie 發表於 20-4-8 22:14
都仲係要做內窺鏡呀, 嗰陣先檢測到有否異常

多謝你分享!
我會盡快睇另一個醫生檢查多次!

首頁

尾頁

跳至