少年成長

跳至

首頁
12345...17

尾頁

大宅

各位, 我女上F.1後突然病發...不過目標係我, 對我好冷淡, 以往明明好好的......令我好心痛, 請問有無媽咪仔女都係針對性(有目標人物)病發? 係咪真係會過去的? 這樣的日子很難捱......

複式洋房

annielui 發表於 20-4-6 15:56
各位, 我女上F.1後突然病發...不過目標係我, 對我好冷淡, 以往明明好好的......令我好心痛, 請問有無媽咪仔 ...

我個仔都係咁!所以我明白的!不過他不是針對我而是針對所有家人。由大約15歲至宜家19歲仲係咁,如果係青春期點解仲未過?

我有試過好認真咁問佢發生咩事,點解對我地咁冷淡,佢除咗「冇嘢」、「唔係」就冇其他反應。有沒有人有相同經驗?

你有沒有找機會同阿女兩個人坐低慢慢傾?可能佢對妳有啲誤解或意見?

如果她與其他家人相處得好的,可以找他們幫手嗎?

禁止訪問

大宅

回覆 polar.bear 的帖子

Hi妳好, 我睇過好多有關既文章都話青春期可以介乎10-20歲,有人維持1-2年, 3-5-7年亦大有人在…..不過好多都話會有收成正果既一日,希望妳我都快D到果日, 因為日子真係好難過….好心痛

我老公問過我女為何對媽咪咁冷淡, 佢同妳仔仔答案一模一樣: 唔係… 無呀…..

其實谷友同好朋友同我分析過我係目標人物既原因, 不過唔知係咪真係咁…...

中學前所有學業上既問題我全權負責, 只有我會過問佢學業, 我好緊張佢作息,
經常催促佢上床瞓
,
佢熱底常鼻血
,
所以限制佢食熱氣嘢…所以我係最煩既人….如果唔係青春期係無問題, 佢一向好聽教聽話, 但正值青春期這些全部是罪大惡極既事, 加上我係惡唔出樣既媽咪,可能咁我成為咗佢青春期賀爾蒙發作既最佳出口…..而Daddy雖然風趣幽默, 但惡起來唔係人咁品, 所以女都忌daddy三分….

有時我都安慰自己, 雖然係好難受,
但起碼有個出口比個女發洩好過佢谷埋自己度, 所以我而家戒長氣, 儘量唔過問佢學業, 起居飲食唔太過份都唔好煩佢, 期望唔好破壞關係,順利過度這段時期, 我們一起加油!!!!

大宅

回覆 aveeno123 的帖子

HI, 我都明白這是成長既階段, 可能因為我女既反差太大, 我又玻璃心,一時好難接受個女對我既冷淡態度,

加上佢對我係特別特別冷漠, 所以好心痛…..

複式洋房

回覆 annielui 的帖子

我個女現在都係青春期階段,性情大起大落,一時態度好好,一時態度就好差,總之好似四川變臉咁,好難頂!真係唔知幾時完結呢

複式洋房

回覆 520peace 的帖子

我哋大家都努力加油啦,媽媽們互相努力,大家可以一齊交流下,呻下,如果唔係真係搞到自己都心情煩亂

大宅

我兒子也是這樣。 總是抱怨我對他的東西很管閒,但實際上我告訴他我在乎他。 他現在很少和我分享他的感覺。 他只會在您問他問題時說話。 我非常傷心!

大宅

Hi.... 青春期真係唔易搞....我而家同女講嘢都會唸過度過先講,怕一個唔為意觸及佢神經...唉!可能我太玻璃心,成日唸吓唸吓又忍唔住喊,我真係要堅強啲,唔係佢青春期未完我已經short咗.....希望我同妳都可以順利過度這段艱難既日子吧!希望在明天!一起加油!

大宅

回覆 HarryPotter 的帖子

Hi..... 青春期既年青人最在乎自己感受,佢地唔會深究我地係唔係因為關心佢地....只會覺得煩厭...呢D都係青春期荷爾蒙影響既,雖然知道係咁但仍然好心痛好難接受.....我好明白妳感受,我地一起加油 !!!

複式洋房

回覆樓主:

我都係呀女目標,佢對爸爸會好d,
之前又話佢都唔想出世,又話咁比心機讀書仲咩為左貢獻社會呀

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

我兩個仔現在已經超過20歲,我地感情依然好好,每日都有話題,經常一齊行街,食飯,旅行(疫情前)...
我講講我的經驗,
子女青春期忽然冷淡,我會多作身體接觸,例如輕輕拍他/她的肩背,讓他/她知道您的關心,
青春反叛期時,試過一次他無禮頂撞我,我便寫低自己的傷心,不滿及關懷憂慮,寫信放在他枕下,讓他知道我的感受...
節日或特別日子,可以買些小禮物送給孩子

我覺得最重要,是讓孩子知道您的關懷,而又不覺得您煩...
大家加油

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

大宅

回覆 Baby.Queen 的帖子

我地真係同病相憐呀….被遺棄既感覺好難受.....佢對妳點呀? 都係特別冷淡嗎?

妳係咪都係惡唔出樣所以成為發洩對象?

大宅

回覆 wong2323 的帖子

多謝妳分享….相信妳在仔仔青春期一定處理得好好, 而家收成正果

請問佢地既青春期維持咗幾耐呀? 嗰時佢地係點嫁? 係咪愛與比忍耐最終會等到雨後陽光?

複式洋房

annielui 發表於 20-4-17 15:23

我地真係同病相憐呀….被遺棄既感覺好難受.....佢對妳點呀? 都係特別冷淡嗎?妳係 ...

佢對我較冷淡架,我讚佢,佢就嫌我煩,又成日係房,有時講野唔彩我,近排試過對我講1次粗口,我忍唔住話佢無禮貌,佢無出聲,係屋企係我惡d, 佢爸爸唔會罵佢,
佢同爸爸就似朋友咁,又成日一齊打機
有次佢以為我話佢,之後又話關我咩事我煩之類,之後我再講多次句說話,佢知道我唔係話佢,態度先好返d, 宜家佢有咩,只要唔太過份,我都唔敢話佢

複式洋房

唔知班青春期青少年要等幾耐先會回復正常?總之難頂,一係關埋門,一係問極都唔彩,想關心一下佢哋,但表現很冷漠咁!

大宅

唉….辛苦了媽媽, 可能因為daddy較少煩佢地, 主要同佢地玩所以無咁多衝突吧…

妳女幾大呀? 係咪又係升中突然變了個人? 究竟係咪真係會正常返…….而家每日都好難過

大宅

係….希望真係會有過去既一天啦…….如果我女真係因為青春期病發我都無咁擔心, 只怕佢係有事埋藏響心嬲咗我過我老公問過佢, 佢又話無….! 個心好唔舒服

大宅

520peace 發表於 20-4-17 22:15
唔知班青春期青少年要等幾耐先會回復正常?總之難頂,一係關埋門,一係問極都唔彩,想關心一下佢哋,但表現 ...

好有同感,好難受

水晶宮

回覆樓主:

青春期孩子需要空間,自主,信任,可能我是ftm,我相信哥哥和妹妹,他們也知道我的底線,不會超越,他們跟你說話,只是聽在心就可以了,不用加太多自己的意見,適當時候要有認同他們的觀點,或者同情一下他們的遭遇,他們會覺得你是知音人,就會繼續跟你說話,當然有時會不認同,就不要立刻說出,在適當時候才說教,當孩子進入中學階段,你們的相處要由長輩變成朋友才可長久。我的孩子已18歲及16歲,一直都沒有青春期的問題。大家共勉之。

首頁
12345...17

尾頁

跳至