少年成長

跳至

首頁
12345...17

尾頁

用戶要求終止服務

我想作為媽媽,湊到孩子大了,一時之間未「轉到型」,由好親密天天抱著他變了若即若離的情況,這是我們要學習的地方。

我家女兒未突變不過都就快,佢現在都有時鬧情緒,又唔知自己想點但又唔想聽大人意見,我通常會拋低意見,然後走開俾空間佢去發下神經先再決定想點。我好少說教,佢當我係朋友,我俾意見佢得佢自己諗,又或者會聆聽多點。我唔係好痴身的媽咪,反而是阿囡鍾意痴我,所以對於佢慢慢長大,我適應得快點。

有時都唔一定係佢對你冷淡,而係佢需要更多空間去適應自己的轉變,有時佢處於唔知自己想點時就無空間去「應酬」阿媽的關心,不要太「上心」,會幫到兩母子/女吧!

大宅

回覆 titanlow 的帖子

多謝妳分享! 我是屬於好上心既媽咪,所以一下子好難接受…..其實佢而家對我唔係若即若離, 而係好似嬲咗我咁, 唔會主動同我講嘢, 但對爸爸就唔會, 我感覺被孤立所以好難受

好懷疑係咪真係青春賀爾蒙影響….點解單單對我係咁呢?....這些日子會唔會過去呢?

用戶要求終止服務

回覆 annielui 的帖子

她不主動跟你說話, 換轉是你跟她說話呢? 態度和回應是怎樣的?日常生活中你有甚麼情況會跟她互動? 有甚麼是以前跟現在很不一樣, 例如以前你會問她想食咩, 又或者佢會同你講想食咩, 咁現在有冇改變?

大宅

我而家問佢嘢佢會好冷淡回應, 一句起兩句止, 有得意嘢會比Daddy睇唔會比我睇, 問佢想食咩, 佢以前會直接講, 而家話是但或者無……..

以前我地兩母女會一齊畫畫, 填顏色, 而家問佢不如一齊填顏色, 佢會拒絕….星期六日我地一家三口通常會戶外活動, 行山釣魚咁, 而家都會, 但同我無溝通…..

~

用戶要求終止服務

回覆 annielui 的帖子

這樣看來真的不是青春期的問題,有點前因後果影響咁喎,當然你直接問佢,佢一定答無野,或者佢自己都諗唔到點解唔想同媽媽講野,又或者佢知但唔想講,唔知你會有咩反應。我提議你找一天自己外出,靜一靜,細細思想一下過往兩母女的相處,再細想一下由小學升到中學這階段有甚麼特別的事發生過,例如:初上中學時,你會否很緊張她的學業?她當時有甚麼回應?有無甚麼事發生後就產生呢個突變?看看是否找得到頭緒,記住係你要好冷靜去思想,當你自己係個第三者咁回顧,而非帶著你自己的情緒去感到被冷待、繼而產生負面的情緒去控訴孩子。
如果有幸搵到一兩個moment 有可能導致關係有裂痕,你可以試下咁樣,約孩子一個時間單獨傾計:

認同感受:媽媽呢半年來觀察到我地之間的關係出現了一點問題,好想同你一起去解決。我細想了由你升中學開始的生活,有幾件事可能令你很失望、生氣(你要描述佢當時的感受),例如:(簡單描述一下發生乜事,當時佢o既感受係點)

(如果你猜得中佢心裡邊o既那條剌,佢可能會靜默,唔會再答你唔係唔知無野之類)
然後你可以為了那些令到佢好唔開心的事情作一個陳述,唔係去說服佢當時媽媽點解咁咁咁,因為你乜乜乜,而係好平靜咁講 - 舉個例,可能有次因為功課或者用電話時間而嘈佢,你可以話當你由一個小學生變成中學生,你會緊張,媽媽都會緊張,擔心你唔適應或者學業上跟唔上,看到你沒把時間放在學業上,反而常常對著電話,我就著急了。我好希望我地傾一下點樣去處理這件事。

佢見到你開放的態度,希望佢肯講自己的感受,等你明白佢多一點。記著,人只會喜歡在安全的環境下,不被批判,被明白的情況下去開放自己講感受。

希望幫到你少少。

PS. 至於以前會一起填顏色,現在不會...可能大個了覺得咁樣做好鬼無聊...嘗試透個DADDY了解一下佢現在的喜好,投其所好才有話題啊!

大宅

好多謝妳既提議, 我會試試, 希望可以搵到真正原因去解開呢個結.....妳好叻, 妳無經歷過都可以分析到咁多, 相信妳同仔女一定相處得好好!!! 感謝妳

用戶要求終止服務

介紹大家睇:How to Talk So Teens Will Listen & Listen So Teens Will Talk
應該會幫到大家(我唔知有無中文版)

大宅

Thanks a lot !!!!

別墅

annielui 發表於 20-4-6 15:56
各位, 我女上F.1後突然病發...不過目標係我, 對我好冷淡, 以往明明好好的......令我好心痛, 請問有無媽咪仔 ...

我知媽媽一定會緊張小朋友,這是愛的表現。 但你想想,如果一個成年人畀上司或者奶奶管實曬都唔鍾意,你的小朋友正在踏入成年階段,正在建立自我。
恕我直言,你小朋友親爸爸多過你,一定係你之前做咗啲嘢令佢對你失去信任, 例如佢提出意見,畀你否決。
但這不是你的錯,因為你有責任教導佢成為一個好人,難免會產生磨擦。她現在好像更年期的人,情緒比較敏感。 解决方法我覺得是重新建立信任,尊重,同理心。

禁止訪問

畀面勳章

大宅

回覆 hyhyhy 的帖子

好多謝妳意見….我是太後知後覺, 發覺有問題才識上網搵有關青春期既資料, 希望個女可以察覺到我既改變啦…..

多謝妳既支持鼓勵, 我會努力!!!

大宅

回覆 Hoining 的帖子

多謝妳既分享....三個仔...妳真係好利害呀.....請問妳係點捱過大仔嗰五年和二仔呢三年? 面對佢地既冷漠應如何面對? 我好水皮, 太玻璃心, 成日唸唸吓就會喊....今日同自己講要堅強, 要睇開D...但一見到個女又心痛喇.....真攞命!

禁止訪問

畀面勳章

別墅

annielui 發表於 20-5-4 13:12

好多謝妳意見….我是太後知後覺, 發覺有問題才識上網搵有關青春期既資料, 希望個女可 ...

仲算佢而家未明,佢大個回想返會明白你的苦心, 因為你係一個好媽媽,你個女好幸福

大宅

回覆 Hoining 的帖子

我一個都頂唔順, 何況妳三個…我要向妳好好學習, 希望有朝一日個女都會視我為朋友, 重拾親密既感覺.....
我地媽媽級, 要一齊加油~

大宅

好多謝妳鼓勵我, 這一句好媽媽.我其實都有D慚愧, 我又唔識煮飯又軟弱
….我這半年來我覺得自己好失敗, 質疑自己係咪一個好媽媽….點解個女會唔願意同我交流呢? 好多點解…..

但我而家慢慢唸通, 事情已經發生再自怨自艾都係無幫助…..我惟有做好自己既本份, 用愛去接納個女既轉變, 希望佢有一天會接納返我…..好多謝妳!!!!

別墅

annielui 發表於 20-5-4 14:59

好多謝妳鼓勵我, 這一句好媽媽….我其實都有D慚愧, 我又唔識煮飯又軟弱

不要緊的,我想你女女不要求一個完美的媽媽,但當她從充滿壓力的校園/社會回家時,會希望這個家可以讓她寧靜地休息,
當她有需要的時候,媽媽可以聽她傾訴,向她伸出援手。( 意思是她想獨處的時候不要打擾她,她有需要找你時,才是了解她的時機)

大宅

明白,我會努力嘗試,多謝妳!!!

大宅

放手俾佢自己學下做抉擇同負責任,幾難都要試

大宅

回覆 Kokomanman 的帖子

知道,謝謝妳!!!我以往係一個擔心型媽咪,好多事都為個女預備好, 我以為咁樣係好, 但原來佢地已經漸漸長大,

我既過度關注,無微照顧反而變成佢既壓力, 或令佢覺得我不信任佢, 所以我現在已儘量放手,

我以往好重視既作息時間,現在只會一句起,不會再催促. 學業方面更是全放手, 她說會自己搞掂就信任佢, 雖然都擔心, 始終由中小升英中,佢又未識管理時間,但既然佢唔需要指導又何必勉強,而且中一是可以跌的階段,可能跌一跌對佢將來更好呢!雖然一下子放手係好難, 但都要堅持!

各位媽咪加油!!! 希望我地既寶貝仔女青春期過後會成為一個更好的自己!!! 共勉之~

首頁
12345...17

尾頁

跳至