少年成長

跳至

首頁
23456...17

尾頁

大宅

Hoining 發表於 20-5-4 13:32

我成日忍唔住喊,但我3個係SEN唔係好理解咩叫同埋心,所 ...

除左品行外⋯⋯無心讀書可以點攪?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我會建議有青春期仔女的朋友, 要同仔女保持距離.. 大家唔洗咁多沖突...好來好去又一日..

大宅

回覆 lojo11 的帖子

妳講得啱! 我發覺越關注佢, 佢越反感.....反而大家留返啲空間,比大家有喘息機會有利關係....

翡翠宮

annielui 發表於 20-6-26 09:57

妳講得啱! 我發覺越關注佢, 佢越反感.....反而大家留返啲空間,比大家有喘息機會有利關 ...

我有睇個講座,話青春期嘅人會將父母放到好後,唔會去諗自己係愛父母(甚至覺得唔鐘意父母),但事實唔係咁,只係受青春期影響,一時睇唔到自己對父母嘅愛!所以唔好太介意佢地依家嘅反應,唔係個個青少年識忍住個下沖動!

大宅

多謝妳...自從個女青春期, 我都睇咗好多有關青春期既文章, 我初初都好玻璃心, 個女一個眼神, 一個表情, 一個回應, 已經令我受不了, 但而家明白有時佢地自己都唔知道/唔識控制, 所以唔好太上心...otherwise 呢十年八年日子點過.....
請問妳子女都正值青春期嗎? 妳很捧, 看得如此透徹...

翡翠宮

annielui 發表於 20-6-26 10:17

多謝妳...自從個女青春期, 我都睇咗好多有關青春期既文章, 我初初都好玻璃心, 個女一 ...

我仔快15歲,暫時佢無咩青春期特徵!不過我係一個比好大自由度佢嘅媽媽,我接受到一日唔講多過三句野,反而依家仔好鐘意同我/爸爸傾計,算係咁!

大宅

真羨慕.....我要多多向妳學習!!!!

翡翠宮

annielui 發表於 20-6-26 10:45

真羨慕.....我要多多向妳學習!!!!

唔好咁講,個個仔女都係父母心頭一塊肉,有時自己緊張左都係因為重視佢,佢未識體會父母立場都好合理!係仔細個時,我c6成日提我唔好太煩唔好比框架個仔,要尊重佢係個個體,比多d自由佢自己探索!c6話希望仔搵到佢想做嘅事,而唔係為左父母而做嘅事,所以我都好少哦佢,唔比較,盡量唔比壓力佢,怕講得多,會講左一個我期望嘅仔形象出黎!

大宅

原來有個開明既爸爸, 又有個明白事理既媽咪, 仔仔很幸福呢!!!!

伯爵府

annielui 發表於 20-6-26 11:36

原來有個開明既爸爸, 又有個明白事理既媽咪, 仔仔很幸福呢!!!!

我仔今年中一,反叛期剛開始,態度吾好,講多句都話煩,我又係眼淺的人,想想下都會哭,都吾知幾時會完結。

大宅

回覆 coffeeling 的帖子

Hi, 妳好, 相信妳而家同我一年前一樣咁難受, 不斷問自己點解佢會變咗, 係咪自己做錯咗的咩?

接受唔到佢地由一個甜心變成一個目無表情既人….

我初初都好傷心, 成日以淚洗面, 但其實咁樣完全幫唔到件事,如果比仔女睇到仲會令佢地有壓力同煩厭,

我回想返係我自己當時處理得唔好,哭訴點解個女要咁對我令佢更加抗拒我, 因為其實佢地係受賀爾蒙影響,

令佢地情緒大起大落 佢地想自己做主, 不想再做媽咪心目中既乖孩子,這是人生必經階段, 如果順利過度, 佢地會成為一個更好既自己, 妳嘗試將目光從仔女那裡移開,儘量愛自己,令自己開心…..仔女見到妳開心放鬆不再緊張, 相信會肯同媽咪多些交流, 我仍在努力中, 我地一齊加油!!!!

我正在睇一本書,覺得好好, 推介給大家: 媽媽, 才是一切的答案

大宅

回覆 annielui 的帖子

各位,妳地近來好嗎?與仔女關係有好轉嗎?希望聽到妳地好消息

伯爵府

annielui 發表於 20-10-23 12:24

Hi, 妳好, 相信妳而家同我一年前一樣咁難受, 不斷問自己點解佢會變咗, 係咪自己做 ...

ok,謝謝你

伯爵府

Hi, 妳好, 相信妳而家同我一年前一樣咁難受, 不斷問自己點解佢會變咗, 係咪自己做 ...

最煩就係佢呢排吾知識了咩同學,最驚佢學壞。

男爵府

我女現中一,之前我已跟她說遲些她可能會覺得我們好煩,不明白她,因那是青春期的影嚮。 到最近她開始態度不好,以為自己好醒,每逢她態度不好,我都會忍一忍,之後跟她說"你知吾知自己好麻煩”, 所以我不會買她想要的,她當然會答"吾係呀,我無野呀”。今天我再跟她說,以後在街聽到我講“你仲乜咁煩", 佢就應該明白佢有問題。

不過我女兒其實性情温和,而且佢一直覺得我好叻,所以暫時佢都仲好相信我,知道我永遠都想佢好。暫時我們感情仍然好好。

大家加油!

男爵府

thank you for sharing

大宅

妳覺得佢係識咗啲唔好既朋友, 影響好佢有轉變?

大宅

回覆 GreenMaDad 的帖子

明白妳係為佢好, 真係好識唸.....KEEP住好關係可以順利過度青春期呢!!!

大宅

回覆 lam0903 的帖子

不客氣, 一起加油!!!

侯爵府

回覆樓主:

你仲有無擁抱?我覺得都重要的,有時佢發脾氣,我隔陣攬下佢佢會軟化。

我囡有時對我態度都差,但佢過份我會發惡鬧,佢會知衰。臨瞓前我會陪佢一陣,傾下計,又會檢討下佢今日有乜唔岩,好野又會讚下佢。

我覺得要表達比仔女聽你嘅感受,如我囡近來UT, 我琴日同佢出街食野,我同佢講,我話媽咪原本今晚原本約左朋友去食雞煲,因為你要測驗,所以,我唔去了?問佢知唔知點解我會唔去?通常佢唔會答,我就會話,因為你無比到足夠信心我,我睇唔到你會自律溫書,所以我要留家陪住你,我話媽咪已為你付出了,所以,你也要付出讀好啲書。

首頁
23456...17

尾頁

跳至