少年成長

跳至

首頁
34567...17

尾頁

大宅

回覆 29XX86 的帖子

我女自從升咗中學已經好抗拒身體接觸, 心情好時摸吓頭都仲得既......
我以前都會因為女考試而唔去街, 但係而家唔會了, 如果我好似妳咁同佢講佢會覺得我唔信任佢, 唔好太開心,
所以真係個個青少年唔同.....好難搞.....

伯爵府

annielui 發表於 20-10-27 14:22
回覆 coffeeling 的帖子

妳覺得佢係識咗啲唔好既朋友, 影響好佢有轉變?

係呀!只知道識d無阿爸阿媽理佢地,想去邊就邊,現在要話買單車,學同學蹅去好遠地方,最驚佢學人踏出馬路

侯爵府

annielui 發表於 20-10-27 17:13

我女自從升咗中學已經好抗拒身體接觸, 心情好時摸吓頭都仲得既......

都係呀,都係自己會更了解子女多啲,每個case用嘅方法都唔同,我囡就受嘅,我都知有啲小朋友未必受呢套,可能會更反感。

珍珠宮

回覆樓主:

我仔都係S1, 細路仔反叛係好令媽媽崩潰,不過我都崩潰了好多年,我仔K2時去評估,其中一樣指出佢性格反叛,我真係痴線咗好多年,到而家都未癲完。小學已係學校攞明唔理老師講咩,試過係教員室大聲話返老師轉頭,一唔高興對我黑面就由細到大都係咁,不過事實佢唔係唔鍾意我,心底佢好緊張我,不過佢脾氣係咁,同我嘈完好快無件事,心情好時會同我有講有笑,佢一啖砂糖一啖屎嘅人。
教佢十多年,自佢懂事,我無邊一年唔為佢喊過,辛苦到死死下。
而家都係避重就輕,忍耐得就忍耐,等心平氣和嗰時再慢慢同佢溝通,只要仲肯同父母傾偈都唔叫太差

大宅

單獨同朋友踏單車又真係好擔心...始終仲細....

大宅

所以真係希望快D順利過度佢地既青春期....而家千萬唔好輕舉妄動.....要慎言慎行>>>>我指父母....OMG

大宅

回覆 wan_sosin 的帖子

辛苦妳了, 希望佢地快啲長大, 明白父母既苦心... 呢一年我都流咗好多心痛既眼淚, 不過我而家同自己講,要堅強, 要用愛與接納和女相處, 只要keep住關係, 將來我地兩母女會重拾親密關係的.....不要氣餒, 一起加油!!!

珍珠宮

annielui 發表於 20-10-30 16:47

辛苦妳了, 希望佢地快啲長大, 明白父母既苦心... 呢一年我都流咗好多心痛既眼淚, ...

女照道理大個咗多數都會近返家人,尤其家人一直都係愛佢。你同女終有一日情同姊妹!
我個係仔我但求佢大個照顧到自己,唔會再煩我,我都心滿意足。等我可以自由咁過返自己生活,唔洗再乜野都為佢。
尋晚爸爸睇唔過眼,想我再跟緊啲佢學校嘅野,(仔學校嘅野甩甩漏漏,但又唔算好差嘅)我同爸爸講,一來無咁多心力去管,因為每次話睇下佢學校嘅野,都要睇佢面色,二來中學生真係唔得再好似小學咁樣跟。
如果真係要日日咁跟,我真係壓力爆煲,跳樓嗰個係我。仔嘅野唔太過份,唔係做壞事,我都係間中提點下就好了。

伯爵府

annielui 發表於 20-10-30 16:30

單獨同朋友踏單車又真係好擔心...始終仲細....

現在仲要叫我買單車,佢而家學緊,仲要搞到雙腳淤哂。昨晚發皮氣話要走,激死人,現在都吾知用咩方法推佢買單車。

大宅

回覆樓主:

之前經BK家長介紹, 現正在看一系列的video, 叫” 笑談青春期”, 是 ”正向家長學院”拍的, 現在拍到廿幾集。 雖然講得有點慢, 有時賣下廣告 ,但都覺得值得一睇。 我現在每天返工搭車都在聽, 覺得 幫到我,希望也幫到大家。

大宅

gdluck777 發表於 20-11-3 20:31
之前經BK家長介紹, 現正在看一系列的video, 叫” 笑談青春期”, 是 ”正向家長學院”拍的, 現在拍到廿幾 ...

邊度有?

大宅

stephanielaw 發表於 20-11-7 22:02
邊度有?

https://www.facebook.com/watch/healthymindparent/1342172036170757/?sfnsn=mo

大宅

gdluck777 發表於 20-11-9 21:30
https://www.facebook.com/watch/healthymindparent/1342172036170757/?sfnsn=mo

thank a lot

大宅

回覆 gdluck777 的帖子

hi.... 笑談青春期我都有睇過幾集, 不過要真係有時間先....我反而成日重聽又重聽余德淳博士既少年十五二十時, 每次聽完都舒服好多, 尤其係佢提到就算仔女係針對妳,都係因為佢信任妳........真係好安慰到我

大宅

其實佢咁有恆心去學一樣運動都好值得鼓勵, 只係擔心佢安全啫,妳不如講出妳既擔心, 請佢初初踏吓單車徑先.......

大宅

多謝妳, 我都祝妳仔仔快D長大, 成為一個更好既自己, 我地一齊努力呀!! 至於學業真係好難插手了, 除非佢要求協助...我認為現在更重要的是母女/母子關係.....

大宅

annielui 發表於 20-11-16 16:31

hi.... 笑談青春期我都有睇過幾集, 不過要真係有時間先....我反而成日重聽又重聽余 ...

多謝介紹,等我又睇下先(emoji)

大宅

唔使客氣!!!少年十五二十時有三節嫁, youtubesearch余德淳博士仲有好多片,除咗親子,仲有講家庭,夫妻, EQ…我聽完好舒服外,仲獲益良多!!!

珍珠宮

annielui 發表於 20-11-16 16:42

多謝妳, 我都祝妳仔仔快D長大, 成為一個更好既自己, 我地一齊努力呀!! 至於學業真 ...

啱呀!
我對學業都要求不高,亦真的跟唔到咁多科,同佢傾學業都係傾下佢自己目標同佢嘅態度。
我都會盡量同佢傾下偈聽佢講野,佢想講打機我都會聽下佢講,總要佢知我係佢身邊關心佢。

洋房

媽媽們都辛苦了,加油呀!
我們作為家長的都是在教育學習的過程成長,大家的經歷分享都好有用,我最近都看了以下link的兩條心理學短片,補補身,都幾啓發我思為!

https://www.baby-kingdom.com/for ... ad&tid=23395326

首頁
34567...17

尾頁

跳至