少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 leewu 的帖子

係呀, 真係要管住自己把口嫁…….希望keep好關係順利過度青春期, 一齊加油!!!!!

公爵府

回覆樓主:

有無JM子女或識得人子女青春期間唔肯返學?

大宅

OKC 發表於 21-5-12 18:30
有無JM子女或識得人子女青春期間唔肯返學?

有呀,我面對緊呢個問題。
唔知點算好

別墅

其實我個仔都係, 一升上中一就成個變晒

以前同我都好好感情, 但一到中一, 突然好似鬼上身咁款, 成日自己躲在房內, 我入去佢房就黑面, 推返我出去, 同佢講嘢, 佢就嫌煩, 完全唔肯同我溝通, 我真係完全接受唔到自己個仔突然咁對自己

除左呢D , 仲有好多好多衰嘢, 包括果D : 應承左你既嘢唔做, 對學業同功課不負責任, 欠功課欠到老師頂唔順成日打電話來投訴, 因為欠功課, 都可以儲到2個大過, 2個缺點, 考試都仲係只顧住打機, 終於攪到要留級, 明明係佢自己唔努力攪到要留級, 仲要發我脾氣, 成日對住我就黑口黑面, 仲會成日講一D 令我好傷心既說話, 當時我真係好難過, 成日喊, 都唔知可以同邊個傾訴, 自己情緒異常低落, 我都盡量控制自己, 唔好放咁多時間在個仔身上, 唔好理佢, 唔好同佢講嘢, 成留級係佢既事, 唔可以成日話佢, 只可以忍忍忍....

終於到今年, 佢中四了, 突然又變返正常了, 係毫無先兆, 無聲無息的, 突然唔再黑面, 仲開始同我傾返計, 雖然親密程度不可以同小學時期相比, 但佢無再講D 難聽說話, 冇再黑面, 已令我好開心, 仲開始關心自己成績, 自己溫習, 由以前每年都係考尾20, 到今年突然有個大躍進, 功課方面, 已好好多了, 佢盡量都做齊, 交齊, 有時都仲可能會欠一兩樣, 但比起初中時, 已係進步左十倍

反叛期真係好難捱, 我之前都諗, 到底會唔會完? 我捱唔捱得過?
原來有好多嘢, 你只要放鬆D, 唔好咁介懷, 佢突然會有改變的,
只要忍, 忍忍下就捱過左啦, 希望各位父母都唔好灰心, 盡量放開D
搵返d 興趣比自己, 分散下注意力, 好快就捱過架啦 !!

大宅

回覆 hwl2b 的帖子

好多謝妳分享呀! 妳既經歷又令我重燃希望….相信妳那四年一定好難過了….辛苦了!!!

我好怕好怕以後同個女既關係都係咁樣….原來佢地真係會突然有一日明白父母…..好期待那一天

別墅

annielui 發表於 21-5-14 12:25

好多謝妳分享呀! 妳既經歷又令我重燃希望….相信妳那四年一定好難過了….辛苦了!!!我好 ...

係呀, 所以千奇唔好灰心, 原來時間真係可以令佢突然成長, 突然變得識諗,

呢一刻最緊要係放開D, 唔好迫自己, 也唔好迫小朋友, 等時間慢慢幫你地修補關係

其實我個仔先叫岩岩過左反叛期, 但我個女今年9月都升中一啦,
我真係好担心要經歷多一次呀

大宅

多謝妳!!!妳都唔使太擔心,相信妳經過四年既修煉,已經練得一身好武功….希望今次女女唔使四年咁長啦…..加油!!!!!

男爵府

hwl2b 發表於 21-5-13 16:44

以前同我都好好感情, 但一到中一, 突然好似鬼上身咁款, 成日自己躲 ...

你個故事好勵志,我而家都經歷緊,個女唔多同我講野,問一句嗯一下,有時咁辛苦返工放工又仆返黎煮飯都唔知為乜,我都希望等到你講個日

別墅

櫻花公主 發表於 21-5-14 20:07
你個故事好勵志,我而家都經歷緊,個女唔多同我講野,問一句嗯一下,有時咁辛苦返工放工又仆返黎煮飯都唔 ...

一定等到嘅 ! 加油 !
其實我現在問返個仔,點解你之前的態度咁衰? 佢真係好似鬼上身咁,已完全唔記得之前自己係點嘅態度,仲要話其實佢自己真係冇嘢,冇話嬲亞媽,亦唔係特登激你,只係當時真係唔想煩,同冇乜特別想傾。佢話佢完全唔覺得當時相處有問題,佢知自己態度唔好,但由於唔想煩,唯有唔理 (emoji)

可能佢地真係唔覺有問題㗎。如果呢一刻,為左佢地嘅反應而嬲,反而顯得有啲唔抵 (emoji) 佢地根本唔知你嬲乜或傷心啲乜

男爵府

hwl2b 發表於 21-5-14 21:22
一定等到嘅 ! 加油 !
其實我現在問返個仔,點解你之前的態度咁衰? 佢真係好似鬼上身咁,已完全唔記得之前 ...

咁你有冇試過因為佢呢種態度嘈過?

公爵府

hwl2b 發表於 21-5-13 16:44

以前同我都好好感情, 但一到中一, 突然好似鬼上身咁款, 成日自己躲 ...

多謝你嘅分享,你囝仔情況最差時,有無求助社工或心理醫生?

當時你情緒低落,係咁忍,有無求助專業人士,點樣渡過那幾年?

祝你一家人幸福快樂!

別墅

櫻花公主 發表於 21-5-14 21:43
咁你有冇試過因為佢呢種態度嘈過?

當然有嘈啦!佢啲死人態度,真係令我火都嚟埋。但係我有我鬧,我有我嬲,但佢仍然係若無其事。。。
鬧又鬧過,勸又勸過,但佢就係冇改善,同最重要係佢唔覺得自己有錯。
正如之前有媽媽留言,我覺得當時,即使我死係佢面前,佢都未必會有咩反應。。

別墅

OKC 發表於 21-5-15 16:33
多謝你嘅分享,你囝仔情況最差時,有無求助社工或心理醫生?

當時你情緒低落,係咁忍,有無求助專業人士, ...

情況最差時,我有同個仔講,我覺得咁樣落去唔係辦法,當時我地除左相處有問題,最大問題就係佢做人嘅態度,佢曾經係whatsapp留言比我,話知自己態度有問題,但改唔到,而且佢對學業已冇晒信心 (因為佢留左班,當年佢係以B1尾成績入B1B中學,本身自己實力已唔夠,入到中學個個都係精英,佢有試過好努力追,但追唔到,佢好灰),佢當時叫我唔好迫佢,佢係爛泥就始終係爛泥。。。
作為媽媽,見佢唔單止對家人態度差,最大鑊係佢好似對人生冇晒方向,只想沉淪落去,我係超級担心。。。

我同佢講,不如我地一齊搵社工,可能會幫到我地。

別墅

hwl2b 發表於 21-5-15 23:21
情況最差時,我有同個仔講,我覺得咁樣落去唔係辦法,當時我地除左相處有問題,最大問題就係佢做人嘅態度 ...

但我個仔立即拒絕,話如果我迫佢去見社工,佢一定同我反面。

我唯有靠聽青春期講座同上來BK舒緩,真係WORK嘅,聽完講座,我個心情好左,學識要放鬆心情同學習放手。上來BK見到原來好多人都遇到呢啲情況,我唔係最慘果個,自己係冇咁難受

我有平心靜氣同佢講,讀唔到書唔緊要呀,搵嘢學囉,學整車又好,水電又好,自己照顧到自己就得啦,總之唔好做寄生蟲。

見到人地話,時間會令佢長大同變好,我都半信半疑

但原來係真嘅,現在佢中四了,突然清醒返,自己努力溫習,今次考試,名次進步左40名

自己真係好低落時,不防真係聽下講座,搵同路人多啲傾訴,分享。唔好自己屈住

男爵府

hwl2b 發表於 21-5-15 23:32

我唯有靠聽青春期講座同上來BK舒緩,真係WOR ...

個仔最後都生性,真係登你高興,我都係靠睇Bk jm 分享,或者睇片,知道其他青春期都係咁,我先好過d,希望有一日我都可以上黎報喜啦

公爵府

hwl2b 發表於 21-5-15 23:32

我唯有靠聽青春期講座同上來BK舒緩,真係WOR ...

做媽媽唔容易,仔女精神或身體健康有乜事真係好雯憂心

別墅

櫻花公主 發表於 21-5-16 17:09
個仔最後都生性,真係登你高興,我都係靠睇Bk jm 分享,或者睇片,知道其他青春期都係咁,我先好過d,希望 ...

係呀,放心,柳暗花明又一村。捱過左就會變好㗎啦!我兩三年前都係你個位,好羨慕已捱過左反叛期嘅媽媽,今天輪到我捱過左。可能明天就輪到你,千萬唔好灰心,終有一日到你來報喜

annielui    發表於 21-5-17 13:53

公爵府

Gee2020 發表於 21-5-13 16:43
有呀,我面對緊呢個問題。
唔知點算好

無返幾耐學?幾歲?有冇搵社工求助

我親人個囝已經無返一星期,成日困自己係間房玩手機,日夜顛倒,佢嘅問題已經係上年疫情開始時出現,之前乖乖仔成績唔錯,同阿媽感情好好,冇被欺凌,在學校都算係受歡迎,唔知點解會突然變成咁,束手無策,唯有耐心等候

大宅

OKC 發表於 21-5-17 08:52

我親人個囝已經無返一星期,成日困自己係間房玩手機,日夜顛倒,佢嘅 ...

學校本來有 counsellor.
但最麻煩係佢連學都唔肯返,街又唔願意出。好 kick 手

大宅

OKC 發表於 21-5-17 08:52

我親人個囝已經無返一星期,成日困自己係間房玩手機,日夜顛倒,佢嘅 ...

有冇偷偷地睇過佢手機?
佢本身鍾唔鍾意打機?
如果本身同家人関係好,佢肯唔肯同屋企人講發生咩事?

首頁

尾頁

跳至