自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

擁有多個官方語言同回歸冇衝突。

更何況,中國政府自己都講,“國家通用文字是普通話和規範漢字”,從來都冇話用 “官方語言”。既然祖國都無意立 “官方語言”,香港亦無需要特登改。

同埋,中國係跟馬克思主義語言文字觀,強調各民族平等,有權使用自己語言文字,如果你要修改官方語言,即係你對祖國唔認識唔尊重,違背國家精神。

公爵府

咁使唔使改用簡體字?不如普通話取締埋粵語好唔好?

公爵府

2024年龍年勳章

英文係國際語言⋯樓主你個名都係英文

大宅

回覆 restahaus 的帖子

伯爵府

littlesister 發表於 20-4-6 16:54
而家要取消咩?平心而論,香港作為國際大都會,英文作為官方語言都合理的
...
如樓上19說 , "英語水平差左就真嘅。"

男爵府

陪月勳章

英文有咩問題?因為大家英文水平降低了?
香港也有許多不同種族,他們不會看中文的

伯爵府

多鬼餘! 摒棄埋廣東話好了!
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

同意樓上所講,會令英語水平更差。

伯爵府

yiumama 發表於 20-4-6 16:50
大多數香港人使用中文⋯⋯真係咩?
不正確?

男爵府

英文是國際語言,我認為無必要

大宅

點解要改?想繼續成為為一個國際化城市,難道要改用中文嗎?麻煩唔好再自甘墜落

男爵府

restahaus 發表於 20-4-6 16:43
大多數香港人使用中文. 自回歸中國後, 香港仍然需要保持英語為
官方語言? ...

你唔係想香港係商貿上僅有的優點也取消吧?

伯爵府

1998Ruby1998 發表於 20-4-6 16:54
擁有多個官方語言同回歸冇衝突。

更何況,中國政府自己都講,“國家通用文字是普通話和規範漢字”,從來都 ...
這是香港的問題. 關中國政府什麼事?

珍珠宮

feifei_baby 發表於 20-4-6 16:55
咁使唔使改用簡體字?不如普通話取締埋粵語好唔好?

其次唔想改街名, 要重頭記過, 同埋d名好娘, 我幾十歲, 由地鐵改為港鐵, 叮噹叫多啦A夢, 技安變胖虎, 亞福變小夫, 靜宜變靜香都未叫得掂

大宅

香港本身的法定語言(官方語言)就係中文同英文,咁仲要取消或更改d乜呢?

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

子爵府

親子王國15週年勳章

restahaus 發表於 20-4-6 17:08
這是香港的問題. 關中國政府什麼事?

咁你話回歸嘛!言下之意即係要睇成一體。
中國政府無意立任何官方語言,咁香港突然修改官方語言,立中文為唯一官方語言,係違背國家精神,亦係搶中國頭,大不敬。

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

這是和世界接軌的語言
難道要全世界學中文系就你唔用英文?
真係有中國大媽feel
要全世界都跟你講中文
[img align=right][/img]

男爵府

你係咪好想香港死?驚香港死唔切呀?講這些毫無好處的提議?
你係咪真香港人?英文只是香港法定語文之一,中文其實也是法定語文之一。兩者並存的,好好哋,為什麼要取消英文?

珍珠宮

回覆樓主:

除左堅持保留廣東話,
其他無所謂,大多人都識英文同普通話。

首頁
12345...8

尾頁

跳至