自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

BK Milk勳章

黑暴橫行,疫情下都要出來搞事,最主要是香港已經屬於中國,班人又要脫離中國,基本上這個問題唔得解決,香港無運行。一場疫情,外加歧視黃種人,英美不是天堂。隔離的舖提醒我,最適合港人移民移居地是。。。。。。
1. 新加坡
強權,治安絕對好,稅率低,祖屋都非常大,各個方便都高香港一班。天氣是熱,不過人可以多數時間呆冷氣房裡。精英制,好的大學不易入,不過可以先英美讀書,再新加坡工作,好似好理想。

2. 日本
出來結婚,好似好難移民,移居不錯。連便當都美味,只能等退休後

3. 廣州
深圳已經太貴,廣州還低水,近來帶小朋友上去,長隆,融創,廣州動物園門票才20,好多好玩,一條街10間好似有9間是餐廳。如果自僱人士還可以住廣州,香港搵食。

4. 澳洲
政治中立,天氣好,如果無歧視,易搵工就好好。

5. 新西蘭
我同學去讀了兩年幼兒教育後就很快拿到PR,然後再讀自己喜歡的專業,據說幼兒教育容易移民。

暫時想到這麼多,你心目中最理想的移民移居地是哪呢?

伯爵府

appledai 發表於 20-4-6 16:58
黑暴橫行,疫情下都要出來搞事,最主要是香港已經屬於中國,班人又要脫離中國,基本上這個問題唔得解決,香 ...

除中國外,我只會揀新加坡,一係就歐洲一些小國,最緊要民風純樸,其他都不會

rainbowchuuu3    發表於 20-4-8 12:35

男爵府

移民我冇諗過。係外國讀書返來。都係覺得香港好。我一路有個迷思⋯⋯班好生,唔認自已中國人係唔係個個人都走得出香港移民外國。如果唔係,搞衰左香港,佢哋個前途係邊?

柚子    發表於 20-4-11 07:30
小菜豆    發表於 20-4-8 07:54

珍珠宮

JoslynPeonies 發表於 20-4-6 18:49
移民我冇諗過。係外國讀書返來。都係覺得香港好。我一路有個迷思⋯⋯班好生,唔認自已中國人係唔係個個人都 ...

終極目標係共產,或者食政府過世

hungng    發表於 20-4-14 13:10

男爵府

mike89 發表於 20-4-6 18:57
終極目標係共產,或者食政府過世

共產就冇所謂民主。邊個國家個政府係俾人食過世?好唔明佢哋

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

最好唔移民。
新加坡

男爵府

點會去日本呀?除非你係男人同日文好叻啦
加上中國學左好多日本野,而且成本比日本低,日本又地震,本身排外
如果要搬,深圳係最好,不過樓主排除左,所以揀廣州
之後係新加坡
其他就算把啦

珍珠宮

黑暴橫行,疫情下都要出來搞事,最主要是香港已經屬於中國,班人又要脫離中國,基本上這個問題唔得解決,香 ...

日本及新西蘭,有地震,
唔係土生土長,震一轉都會嚇死班港孩!

日本/新西蘭/日本也是島國,
很多物資要靠外來,
如有大事發生,難自請救!

移民前,應了解當地能供給的醫療及物資
萬物皆空,因果不空

公爵府

回覆樓主:

日本只適合旅遊!

333s    發表於 20-4-8 13:03

子爵府

澳洲,不過布里斯班,相比悉尼同墨爾本,民風較淳撲,歧視較少

其實如果冇黑暴,香港係最好既
我唔反對抗爭,但唔可以咁無恥,唔讚同佢哋就話人五毛,私了

退休就揀左中山或珠海了

loved    發表於 20-4-11 11:50
cheukko    發表於 20-4-6 23:17

男爵府

真心覺得有邊度好得過香港, 只可惜近排香港真係攪到好亂, 令到好多人想走!

公爵府

回覆樓主:

廣州……至少同聲同氣

冇排華
冇地震
要平又得要貴又得,
豐險由人

伯爵府

畀面勳章

雲南大理

男爵府

Apple011 發表於 20-4-6 18:48
除中國外,我只會揀新加坡,一係就歐洲一些小國,最緊要民風純樸,其他都不會
...

紐西蘭民風都純樸啊

男爵府

其實最好係香港,如果咁多個,廣州同深圳差不多,依家有高鐵好方便呀,我試過日日坐高鐵來回深圳返工,仲快過過海塞巴士

子爵府

唔係講笑, 識嘅星加坡人都好自大, 以前佢哋乜都會搵香港同星加坡比較, 星加坡人十分歧視中國人同香港人, 信不信由你

澳洲更加唔洗講, 我曾經喺墨爾本生活過一段時間, 亦曾經喺澳洲sydney生活過一段短時間, sydney好多中國人, 鬼佬對佢哋又愛又恨, 因為班人好有錢, 墨爾本對亞洲人嘅歧視,會比sydney誇張, 我試過一行幾人喺melbourne酒吧街畀啲鬼佬打到豬頭, 佢哋係極度歧視黑頭髮黃皮膚亞洲人

日本更加唔洗講, 你根本冇可能喺日資企業返工, 創業更加唔使諗, 除非你真係揸住好多錢,搬過去退休就OK

子爵府

因工作關係有一段時間唔中港兩邊走, 廣州嘅發展直頭可以用恐怖形容, 唔好以為廣州消費好平, 其實廣州一線地方,消費同香港唔係相差好遠, 樓價其實亦都貴, 反而個人比較喜歡深圳, 不過外省人多, 香港人未必鍾意講煲冬瓜

水晶宮

我愛香港,但希望冇黑暴

綺霖mami    發表於 20-4-8 22:41
自由太多會令世人失去平衡

子爵府

JoslynPeonies 發表於 20-4-6 18:49
移民我冇諗過。係外國讀書返來。都係覺得香港好。我一路有個迷思⋯⋯班好生,唔認自已中國人係唔係個個人都 ...

就係唔明點解佢哋唔明

首頁
12345...8

尾頁

跳至