懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

而家14w,咳左兩星期,睇咗兩次醫生,食過兩日藥,但冇乜改善,個肚仲有d扯住痛,前日直情咳到留院觀察左一晚,睇吓係咪肺炎,好彩唔係。BB照咗都正常。
1)醫生開咗冇酒精嘅咳藥水,叫diphenhydramine,樽身仲寫埋毒品,止咳唔化痰,藥劑師都remind我盡量少食,咁多你哋會唔會食醫生開嘅藥呢?
2)頭一星期瞓覺先咳,我估係寒咳,無痰,飲咗薑水後,瞓覺無再咳,但變咗日頭咳,有黃綠痰,好似仲嚴重左,食咩可以改善?

男爵府

lamfu 發表於 20-4-6 22:47
而家14w,咳左兩星期,睇咗兩次醫生,食過兩日藥,但冇乜改善,個肚仲有d扯住痛,前日直情咳到留院觀察左一 ...

食,多訓飲水,快d好
一直拖落去,到時要食抗生素仲衰

大宅

回覆 PhoebeChan333 的帖子

多謝你嘅建議有人support吓先夠膽飲

男爵府

咳藥水好似不嬲都會寫毒藥,即係要醫生處方,佢都強調沒有酒精,即係已經考慮過你有咗小心開嘅藥

我有鼻敏感,醫生開咗非常安全嘅藥,不過口多都有講句頂唔順先食,我唸呢個係懷孕後的用西藥原則,盡量唔食,但有需要都要食,咳會郁到腹部肌肉,停唔到可能會搞到子宮收縮會唔舒服,祝你快啲咳完

大宅

我就唔食⋯上次去病到失聲,諗住去睇醫生拎假紙,佢開咗兩隻藥俾我,仲同我講呢兩隻懷孕都食得,仲叫我放心食,我返去查藥名,發現兩隻都有寫明孕婦避免使用 最後冇食過藥,但係迫自己訓足全日,等自己免疫力打贏佢

大宅

既然醫生開得就食得,我啱陀就發燒咳嗽,開始又係唔想食藥,拖到足足兩個幾月,要驗痰菌,好彩係普通痰菌,都要食抗生素,放心,有D抗生素係懷孕都食得,好歷史悠久好安全的,遵循醫囑就啱了,唔好拖。

大宅

如果唔食醫生開既藥 咁點解仲去睇醫生呢?

大宅

減齡達人勳章

chaxxcha 發表於 20-4-7 10:08
如果唔食醫生開既藥 咁點解仲去睇醫生呢?

有d人想搵醫生斷證,知道左係普通感冒就用自然方式應對,萬一係嚴重疾病就照醫生吩咐

首頁

尾頁

跳至