自由講場

跳至

首頁
45678...23

尾頁

禁止發言

禁止發言

複式洋房

flower9 發表於 20-4-9 08:52
神裡好人的定義不是從人的標準可以完全理解的。

我始終覺得善與惡應該有普世的標準,如果以是否相信基督教的神作為標準,我不能認同。
希望大家不要以為我這樣寫是想挑釁某個宗教,我也有朋友是虔誠基督教徒。只是想多了解不同宗教,因為這個問題也是阻礙我去相信這個宗教的其中一個核心

子爵府

ricecooking 發表於 20-4-9 08:29
7年大災難,基督徒都被提上了天堂,其他人類都受難後死晒嗎?咁如何重整世界? 上了天堂的基督徒再落人間 ...

七年災難完結之時仍然會有人,唔會全部死哂,耶穌基督和被提的基督徒亦會返回地上打敗撒旦和牠的軍隊,並建立神的千禧年國度。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

Lforlove 發表於 20-4-9 09:04
我始終覺得善與惡應該有普世的標準,如果以是否相信基督教的神作為標準,我不能認同。
希望大家不要以為我 ...

唔係好似大家諗,一世人犯錯,到臨死認信,就好著so。因為就算上左天堂,都仲有審判。

人的原罪是驕傲,所以只要悔改,歸向神,就有天堂的入場券,有移民天堂的資格。但唔係有資格就大哂,如果基督教犯罪,一樣要為罪受罰,受審判。

等於你合資格移民天堂,但唔按程序申請,唔悔改認罪信耶穌,都唔會入到去。

yeung_ma    發表於 20-12-27 00:03

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

Lforlove 發表於 20-4-8 21:20
基督教的神是萬能的神,也是慈愛的神,那為什麼祂要製造這些苦難?為什麼不相信基督教的好人也要受罪?
無 ...
苦難令人謙卑,反省。亦有些苦難是自招的。

你睇英國首相,起初大大聲話群眾感染就無事,而家自己入埋ICU。

疫症令好多國家看到自己的不足,亦看到人性的弱點。

起初歐美人恥笑中國人搶物資,到佢地自己有事,就更瘋狂。

Tuscany    發表於 20-4-9 10:35

水晶宮

wmkcnw 發表於 20-4-9 09:20
唔係好似大家諗,一世人犯錯,到臨死認信,就好著so。因為就算上左天堂,都仲有審判。

人的原罪是驕傲, ...

如果神對好人定義標準超乎常人認知,咁世界上應該唔多基督徒會被提. 我認識比較善良 虔誠 的基督徒,都會有私心及懶惰等惡習,工作唔認真但又堅持己見因為要專注教會事務。或者有些唔返工唔供養子女父母,日日只返教會事奉,對弟兄姐妹仲好過父母,其他責任推比其他家人,佢地真係歸向神,呢類又合被提標準嗎?

子爵府

ricecooking 發表於 20-4-9 08:44
這是基督教令人最抗拒的一點,唔信或者未信基督教的好人都是罪人,罪狀竟然等同信撒旦的壞人,都要受同一 ...

我們都是罪人,只是信了主的是蒙恩得救的罪人,並不是信了主就高人一等。

無輪犯的是甚麼罪,罪就是罪,犯了小罪或大罪的都不能在神面前稱義,都需要耶穌基督的拯救。而且自阿當起罪就進入了世界,無論誰都好,靈魂或身體的DNA都已經腐敗,就算如摩西這樣的人物都不能與神面對面,何況我哋?聖經將酵比喻為罪,只要有一點酵就能令整團麵粉發起來,以指出一丁點罪就已經可以污染整個人。聖經講過信徒被提的時候身體會從能朽壞的變成榮耀不朽壞的狀態 (否則我哋都唔可以上去見神)。所以未信主的 "好人"根本不能去見神,何況去住在神的家?而且如果唔信神,又為什麼想去天堂?那裡可是神住的地方啊。如果你一個好朋友染左新冠肺炎,但佢毫無病徵,那麼你還會放心邀請佢來你屋企同你的小朋友一起玩,甚至永遠住在你家裡?

神的standard就是這麼高,不過如果你是臨終先信主那批人的其中一個,那麼你還會不會抱怨神太過仁慈呢?其實耶穌一早知道有人會有這個疑問,所以祂在馬太福音20:1-16中葡萄園的比喻已經解釋了。
這些臨終先信主的人是得救,但佢地是不會有任何賞賜的。

子爵府

ricecooking 發表於 20-4-9 09:38
如果神對好人定義標準超乎常人認知,咁世界上應該唔多基督徒會被提. 我認識比較善良 虔誠 的基督徒,都會 ...

基督徒都是人,都仍然會犯罪,需要悔改,但不能濫用神的恩典,抱著一個一次得救就永遠得救的諗法,覺得犯了罪之後祈禱悔改,下次又再嚟過,常常犯同樣的罪。那並不是真正悔改,聖經有講(sorry唔記得邊段經文)話基督徒係唔可以習慣性地去犯罪,而且再犯罪是將主耶穌基督再一次釘十字架,審判亦是從神的家起首。這是對基督徒極嚴厲的警告,叫我哋知道唔係信左主就等於拿了passport上天堂,唔好諗住信左主就乜都得,反而忘記與神保持親密的關係,跟住就去繼續犯罪,享受罪中之樂。

子爵府

這是基督教令人最抗拒的一點,唔信或者未信基督教的好人都是罪人,罪狀竟然等同信撒旦的壞人,都要受同一 ...

由小學同學帶來我上教會,至不少朋友同事家長向我傳教,甚至有一排耶穌喺我好朋友添,始終未能信教,就係我都同你一樣想法。

FJmom    發表於 20-4-10 02:03

公爵府

Tuscany 發表於 20-4-9 10:08
我們都是罪人,只是信了主的是蒙恩得救的罪人,並不是信了主就高人一等。

無輪犯的是甚麼罪,罪就是罪, ...

末日降臨 得兩條路 天堂與地獄
你講神的家就係天堂
如果只要係唔信神
無論你有沒有過錯都要落地獄受苦

如果 唔信神的義人
唔係唔去住神的家咁簡單
而係你要落地獄受苦
唔係我唔去神的家之餘
我有另一個安心立命的地方

呢個理念 真係 仲勁過黑社會

公爵府

fayefa 發表於 20-4-9 11:00
由小學同學帶來我上教會,至不少朋友同事家長向我傳教,甚至有一排耶穌喺我好朋友添,始終未能信教,就係 ...

無錯 基督新教經常提倡
信神先得救呢個諗法真係好討厭

公爵府

1mocha 發表於 20-4-9 04:56

什麼來的?movie?介紹吓來睇。

https://youtu.be/7l6BeKyLc3Y

這個

子爵府

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

天意難違,活在當下
I 大蚊豬   

伯爵府

我們要儆醒禱告
免得入了迷惑
求神憐憫我們這世代

yeung_ma    發表於 20-12-24 16:45
sunflowerusa    發表於 20-12-23 12:41
flower9    發表於 20-4-9 11:55

伯爵府

好媽媽勳章

完全是我的想法!「信主得救」反而令我很抗拒!

珍珠宮

Tuscany 發表於 20-4-9 09:17
七年災難完結之時仍然會有人,唔會全部死哂,耶穌基督和被提的基督徒亦會返回地上打敗撒旦和牠的軍隊,並 ...

要係「耶穌基督和被提的基督徒亦會返回地上打敗撒旦和牠的軍隊,並建立神的千禧年國度。」
呢樣其實早早就可以做啦,點解仲要講咁多年都遲遲唔出現?

上帝造咗呀當夏娃,點樣邊成咁多唔同國家嘅人民?

除咗基督點解又會出現佛陀、同其他真神?

聖經咁厚咁多章節,邊個寫?點解內容要改完又改?

人類進化論,猿人由早期慢慢演變成人,你點睇?

珍珠宮

Tuscany 發表於 20-4-9 01:36
神當然是獨一無二,但人真正信主之後,就被稱為神的兒女,到被提的時候,身體和性情都會變化,不會再犯罪 ...

當初上帝造人係為咗自己有個家,但當人犯罪,就咁就比個世界人類自己管理,好奇怪。
一早cut咗個源頭,根本撒旦冇得得請千千萬萬咁多年。
如果當初一個人犯罪,就要其餘嘅人都有罪嗎?

大宅

Tuscany 發表於 20-4-9 10:08

無輪犯的是甚麼罪,罪就是罪, ...

如果你的朋友患新冠狀病毒但沒有徵狀,你如何事前得知而避免讓其去你家?
如果神不會給臨終前才加入的信徒有賞賜,那將會如何處置? 不會去天堂而去地獄? 或會否如說服該臨終者入教的信徒說「得永生」?

以上純屬好奇,沒有冒犯之意

首頁
45678...23

尾頁

跳至