自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

天花牆身都發霉,有老人家驚用去霉劑對佢地唔好,用布慢慢抹,好辛苦先抹到少少,仲只清到牆身一部分,天花又抹唔到,好灰呀!

珍珠宮

toyotabb 發表於 20-4-7 14:22
天花牆身都發霉,有老人家驚用去霉劑對佢地唔好,用布慢慢抹,好辛苦先抹到少少,仲只清到牆身一部分,天花 ...

老人家對漂白水ok 嗎?
以前有 Jm 教過,用紙拖把+漂白泡泡,揩上天花和高的牆。非常有效。

也有街坊的工人姐姐教我,不用漂白水,用消毒火酒/ 滴露都得。 但太貴了,我無試。
同埋,只有漂白泡泡才可揩上天花,用其他液體唔得啊。
所以,紙拖把+泡泡是最好的。

Mochachoi    發表於 20-4-7 16:22
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

翡翠宮

貓頭雀 發表於 20-4-7 15:10
以前有 Jm 教過,用紙拖把+漂白泡泡,揩上天花和高的牆。非常有效。

thx a lot

珍珠宮

peony_so_hk 發表於 20-4-7 15:16
thx a lot

記得要用在夾好除塵紙,再噴泡泡,不要來回拭刷,要一個方向,抹完就再噴泡泡,再舉上牆/天花,再抹。

若來回拭刷,會把霉菌抹開,散到別的地方,會有黑色痕。
用除塵紙: 完成後,把紙丟掉就好,不用洗; 漂水好難洗架,滑潺潺。
用紙拖把,夠長抺天花,不用頸痛。

教呢個方法嘅jm 真係聰明到不得了

如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)

大宅

貓頭雀 發表於 20-4-7 15:35
記得要用在夾好除塵紙,再噴泡泡,不要來回拭刷,要一個方向,抹完就再噴泡泡,再舉上牆/天花,再抹。

若 ...

thanks for sharing~ 如果係貼牆紙,咁可以點做?

男爵府

貓頭雀 發表於 20-4-7 15:35

若 ...

不可來回的話,一下就可乾淨?

珍珠宮

toyotabb 發表於 20-4-7 15:56

無錯! 不用來回, 一下就乾淨!
係咪好勁呢
因為漂白泡泡比漂水更濃,質地“企身”,可以痴住天花,有足夠時間殺菌和消毒; 放心,會自己乾的,不用過水。 重點:不用稀釋、 不用過水!
稀釋左就唔work 了,牆入面的霉菌清除唔到,好快又長出來。

漂白泡沫的方法,如果做得好,效果可以keep幾年; 如果殺菌不夠徹底(如稀釋,來回拭刷等),霉菌好快又長出來。

以前未出漂白泡泡時,我爸爸用漂白水(100%,無加水) 浸布來抹,單方向抹,布沾了霉菌開始黑,沖洗乾淨再浸返漂水再抹, 都ok 的, 但水滴滴,擰得乾又抹唔到。

珍珠宮

toyotabb 發表於 20-4-7 15:56

其實霉菌一碰到漂水,就會死了。 所以,要表面抹乾淨,一啲都唔難。

問題係霉菌好快又長出來了。

因為表面果層消失了, 牆入面仲有少少根源嘛,所以泡泡痴住,可以入到牆/天心花裡面。
如果搞了十世,泡泡都唔乾(應該唔會),你就用厚紙巾(如抹手紙,廚房紙) 抹走啦。

男爵府

貓頭雀 發表於 20-4-7 16:08
無錯! 不用來回, 一下就乾淨!
係咪好勁呢
因為漂白泡泡比漂水更濃, ...

我好想試,又怕對氣管唔好

珍珠宮

回覆樓主:

霉菌一定要清,太多菌好易病架。

珍珠宮

toyotabb 發表於 20-4-7 16:12
我好想試,又怕對氣管唔好

唉,我明白。

開窗帶口罩做,之後開大風扇啦,吹一兩小時都ok了。

男爵府

貓頭雀 發表於 20-4-7 16:12
霉菌一定要清,太多菌好易病架。

咁又係,兩樣野都有害

子爵府

牛年勳章

貓頭雀 發表於 20-4-7 15:10

漂白泡泡咩樣架?

男爵府

Chiuchoiluck 發表於 20-4-7 16:15
漂白泡泡咩樣架?

同問

大宅

請教乜嘢係漂白泡泡?

公爵府

有啲霉唔大力捽係唔會甩,以前我抹過。
所以必要時要用梯徒手抹,無辦法。

男爵府

貓頭雀 發表於 20-4-7 16:13
唉,我明白。

開窗帶口罩做,之後開大風扇啦,吹一兩小時都ok了。

你用邊支?我得哩支唔知得唔得呢?

珍珠宮

Gobee307 發表於 20-4-7 15:43
thanks for sharing~ 如果係貼牆紙,咁可以點做?

我細時就是用牆紙(白色),爸爸用漂水抹的,所以,漂白水/泡泡一定清到霉菌; 其實,即係殺菌消毒咋嘛,漂白水成份梗係得啦。

不過, 唔知你嘅牆紙是什麼質地和顏色,唔知會唔會甩色,你要找個暗角試左先。

珍珠宮

toyotabb 發表於 20-4-7 16:21
你用邊支?我得哩支唔知得唔得呢?

我記得威猛先生有一支的氣味係好濃,但忘記了是否你呢支。

另外, 威猛先生同其他牌子( 漂白啫喱呀嗰啲 ) 我都試過幾種, 因為我成日搞玻璃膠邊和磁磚邊,我個人覺得,最work都係呢支。

唔好懶呀,霉菌一出現就要即刻漂左去,如果唔係佢會越生越多。

侯爵府

我反而覺得菊花牌那枝,比漂白水更細味。

可能,我一有霉便清理,很易搞。噴一次便ok!

(也是用紙拖板的拖把)

首頁

尾頁

跳至