0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大耳喵 發表於 20-4-10 14:49
a加同hipp既乳糖成份唔同,你留意一下
Hipp 果款易吸收啲,減少肚風機會

請問你個b果陣幾時轉,我個b依家16日,驚太早轉

大宅

ivan2001 發表於 20-4-10 14:55
請問你個b果陣幾時轉,我個b依家16日,驚太早轉

3w

民房

ivan2001 發表於 20-4-8 00:48
我Bb囡第14日,由12日開始每晚9點準時喊到12點,無論點抱點she she聲點搖點包到實都係咁喊,比佢食奶咀會停 ...

我仔仔10幾日嘅時候都係咁。後來我keep住每日b仔做排氣操持續一段時間就好好多。另外我認為有兩方面可以注意:沖好嘅奶放一陣先俾bb飲,因為沖奶嘅時候會有風。仲有就係多d引bb郁動j腳仔都可以有助排氣。

大宅

試下食益生菌可以減少腸絞痛同去風,可以滴落奶到俾佢飲

大宅

我個囡只前都係,每晚10點到1點。有幾樣野都有試,不過最后我覺得佢大咗 (10周)所以無咁差 …
1)好似咁樣抱
2)益生菌
3)多啲tummy time (爬係你心口都得)
4) 掃多啲風
5)播white noise

複式洋房

Manman1618 發表於 20-4-11 02:16
我個囡只前都係,每晚10點到1點。有幾樣野都有試,不過最后我覺得佢大咗 (10周)所以無咁差 …
1)好似咁 ...

你個囡幾多週開始扭?

我除左益生菌其他都做齊哂,都係一啲用都無,見佢柯屎又好正常,唔知係咪真係腸絞痛

大宅

ivan2001 發表於 20-4-11 08:53
你個囡幾多週開始扭?

我除左益生菌其他都做齊哂,都係一啲用都無,見佢柯屎又好正常,唔知係咪真係腸絞 ...
你個b同我仔情況好似,我個仔扭得仲勁,我都係咩都做曬,益生菌都有食,連腸痛水同奇應丸都食埋,當然唔係同一日食,姊妹介紹白樹油按肚,我每日按3次都做埋,又成日同佢做運動,全部唔得,最後睇醫生,醫生叫轉低敏奶粉,依家轉飲咗1星期,情況好好多喇。
你都去睇下醫生啦,如果唔係好似我咁試足1個月都唔得,bb辛苦大人又辛苦。

大宅

ivan2001 發表於 20-4-8 00:48
我Bb囡第14日,由12日開始每晚9點準時喊到12點,無論點抱點she she聲點搖點包到實都係咁喊,比佢食奶咀會停 ...
仲有啊,提醒你,如果繼續試,唔止喊3幾個鐘,會越嚟越多,全晚唔瞓一直喊,要抱住行足一晚,日頭攰咗會瞓一陣間,之後時間耐咗連日頭都發癲咁喊㗎。我個仔就係咁啦。所以最好都係睇下醫生啦,是但搵個近嘅方便嘅兒科醫生睇,睇下佢有咩意見俾你。加油。

複式洋房

candydoll 發表於 20-4-11 11:37
你個b同我仔情況好似,我個仔扭得仲勁,我都係咩都做曬,益生菌都有食,連腸痛水同奇應丸都食埋,當然唔係 ...

請問有邊隻奶粉係低敏?

大宅

ivan2001 發表於 20-4-11 12:21
請問有邊隻奶粉係低敏?
我幫我仔轉A+親舒,我知仲有其他牌子有低敏,例如雀巢,雅培,惠氏等等,都有低敏line,你可以睇醫生睇下有冇需要轉奶粉,同埋俾意見你食邊隻。
不過話你知低敏奶粉係苦苦地,所以如果之前飲開好甜,唔知bb肯唔肯飲,希望幫到你。

複式洋房

candydoll 發表於 20-4-11 13:45
我幫我仔轉A+親舒,我知仲有其他牌子有低敏,例如雀巢,雅培,惠氏等等,都有低敏line,你可以睇醫生睇下有 ...

我囡依家都食緊a+親舒,就正常柯到屎,見啲大便又無乜問題,可能真係要睇醫生先知係唔係腸絞痛

大宅

ivan2001 發表於 20-4-11 13:46
我囡依家都食緊a+親舒,就正常柯到屎,見啲大便又無乜問題,可能真係要睇醫生先知係唔係腸絞痛
...
咁都已經係飲緊低敏奶粉喎,仲喊就可能真係肚風喇,佢眼白係咪藍色?你照鏡對比一下自己眼白再望下bb眼白,藍色有肚風。咁真係快d睇下醫生啦。

大宅

ivan2001 發表於 20-4-11 13:46
...
同埋我啱啱睇到你另一個post,你bb黃疸解決咗未呀?

複式洋房

candydoll 發表於 20-4-11 14:08
同埋我啱啱睇到你另一個post,你bb黃疸解決咗未呀?

黃疸解決左喇,擔憂完一樣又一樣

大宅

ivan2001 發表於 20-4-11 14:10
黃疸解決左喇,擔憂完一樣又一樣
解決咗就好啦,照顧bb就好似打機過關咁,係好多考驗,安慰自己每個父母都要經歷過,自己都得,會越嚟越好㗎,大家一齊加油。

複式洋房

bowiebbtong 發表於 20-4-8 02:50
我囡出世後頭2個星期開始都係甘…我去聖保祿睇醫生…醫生話她吾係腸絞痛,只係肚風多!開了去肚風藥,吃了 ...

請問藥名係咩

別墅

yhy146 發表於 20-4-11 16:33
請問藥名係咩

第一頁有圖哦

複式洋房

candydoll 發表於 20-4-11 14:20
解決咗就好啦,照顧bb就好似打機過關咁,係好多考驗,安慰自己每個父母都要經歷過,自己都得,會越嚟越好㗎 ...

其實可唔可以唔理佢由佢喊呢,但又驚佢真係唔識停,喊到聲帶受損

大宅

ivan2001 發表於 20-4-11 08:53
你個囡幾多週開始扭?

我除左益生菌其他都做齊哂,都係一啲用都無,見佢柯屎又好正常,唔知係咪真係腸絞 ...

大概五六個星期左右。我有問過兒科醫生先至俾佢食益生菌,佢話冇乜所謂可以試吓。我本來有諗過俾佢飲gripe water 或溝rice cereal, 不過到最後佢冇再咁扭我就算。雖然好辛苦,但係依段時間真係會過(我當時都精神崩潰),加油!

複式洋房

Manman1618 發表於 20-4-13 21:32
大概五六個星期左右。我有問過兒科醫生先至俾佢食益生菌,佢話冇乜所謂可以試吓。我本來有諗過俾佢飲gripe ...

你果個扭到幾時無扭?
我果個連續扭左8日夜晚9點到12點無停過,有時仲扭到1點,依家又扭緊,跳樓都唔店

首頁

尾頁

跳至