自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

禁止訪問

伯爵府

ladysasa 發表於 20-4-8 09:37
DSE如期開考,是最好選擇!
現在大部分國家都封關或限制入境,是比較安全的時間。
我們不知道1-2個月後,當 ...

我係啲官,我理得你班考生咁多,唔考得就係唔得,有風險就唔開考。所有風險由專家評估,更唔係bk專家,唔係一人話事。

以香港人心態,輸打贏要,有事要政府負責,結果又係林鄭找數。

珍珠宮

畀面勳章

IloveJJ 發表於 20-4-8 10:36
嗰啲一係就無仔女,想攪事。
一係就有仔女無讀書,想人陪。

x 2 好討厭剝花生,幸災樂祸既人

支持如期開考!

伯爵府

IloveJJ 發表於 20-4-8 12:14
咪係囉!佢已經露底

辛苦曬佢,咁落力。
一味講遲少少,等埋邊個?!
我睇見今屆考生就心痛
為左個人私欲,仲係度玩野?!

只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

珍珠宮

畀面勳章

96669666 發表於 20-4-8 11:03
就算有疫症,每個月都要去太子,將軍澳拜祭

咪係

禁止發言

公爵府

96669666 發表於 20-4-8 11:55
違反禁令?40人算嗎

咪就係囉,40人集會你都接受唔到

一個HALL 場都過百考生困住幾個鐘就接受到?
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

公爵府

IloveJJ 發表於 20-4-8 11:42
做乜都有人鬧,所以唔駛理,做對既事就得!

jm唔好理果個W麥水,佢咪就係之前係咁用250磅飛英國同3萬港紙飛香港黎比,佢用馬會黎比較DSE都唔得la, 馬會班阿叔阿伯成日吐痰又大聲講野,依個年齡層又去馬會大多數唔自律帶口罩,高風險過班考DSE青年人,起碼搞事果班青年人都帶左半年以上口罩,冇理由唔識保護自己,正常果班就梗加會自律有衛生常識,再遲考個壓力有幾大,快d考完家長學生都鬆口氣,依家停課咪用埋d小學開多幾個考場lo
百幾人個試場會感染,日日番工放工百幾人一架巴士,塞下車都個幾兩個鐘,要中就父母中左番屋企傳俾小朋友la, 佢唔好叫政府全面停14日所有人唔好番工?

伯爵府

佢咁落力反對真辛苦哂!
我地D考生都冇佢甘肉緊!
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

男爵府

乜都淨係識叫支持、支持,宜家叫口號咩,還是中共開會,人人舉手贊成。亂咁話開考,唔理風險,考考下有個場有人確診咁點,全場人要隔離喎!其他科冇得考落去。

男爵府

S_family 發表於 20-4-8 12:25
jm唔好理果個W麥水,佢咪就係之前係咁用250磅飛英國同3萬港紙飛香港黎比,佢用馬會黎比較DSE都唔得la, 馬 ...

係,w條友係有問題嘅,傻癈嘅佢,我支持快快考完就好,唔可能推後再推後,親戚有個女,之前推後考期,精神壓力大了很多,溫書都無之前咁集中,真係唔好再推後日期啦。

公爵府

IloveJJ 發表於 20-4-8 12:13
睇清楚係邊個自私先,唔好混淆視聽

你要明白疫症係唔分男、女、老、幼、本地及留學生。

依家好明顯有一啲自私嘅家長妄顧疫情肆虐,响第二波疫情未完情況吓仍然堅持送自己子女去考試,
點解遲啲考都唔得?

好老實,如果你可以擔保你自己仔女受感染後「唔會再傳染其他人」就冇問題,
但係每日四點半鐘衞生署記招嘅個案顯示事實並唔係咁你話唔散播就唔散播,而且張醫生亦都每日提醒市民不要聚集,但係依家就要集體困响一個試場內幾個鐘。

仲有點解負責衞生嘅陳局長唔出嚟出嚟講聲如期考DSE係冇問題呢?

公爵府

kk1979 發表於 20-4-8 12:07
咁可能你唔使返工, 星期一至五,每日7am-10am咪仲多人搭mtr返工。 咁有冇大規模爆發地鐵群組? 你都識講 ...

咪响第二波疫情未完吓仍然舉行DSE考試同全香港人攪炒睹一舖囉。

如果病毒能夠好似你咁講識分返工時間甚至識得睇錶,10:00am 後收工唔肆虐就好啦。
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

複式洋房

回覆樓主:

支持如期舉行!

水晶宮

ladysasa 發表於 20-4-8 09:37
DSE如期開考,是最好選擇!
現在大部分國家都封關或限制入境,是比較安全的時間。
我們不知道1-2個月後,當 ...

支持

子爵府

2024年龍年勳章

支持如期開考!

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

子爵府

回覆 WWT1234 的帖子

首先. 我唔係本年度DSE 的考生家長
我只係有小朋友都係讀緊書知道佢地係咩心態去應考既家長

而你所謂的自私, 絕對要應用係果班返了來HK (未夠14日)又鐘意四圍去外出同朋友唱K 既人.

而唔好亂用來講今年既DSE 考生同埋佢地既家長!

同埋唔好再用賭徒/馬會來比較DSE的學生!

子爵府

回覆 青豆 的帖子

我朋友個仔都係..讀到皮黃骨瘦,飯都食唔落..
最慘佢地呢D, 好比心機盡用每分每秒去溫書. 唔想係疫情時偷懶既學生.
佢地對考試既認真, 真係睇到我心都痛埋, 我都好想佢地快D考完個試,
然後訓返場好覺!

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

支持!
新的一天...希望真的有新的希望吧...

首頁
34567...12

尾頁

跳至