自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

睛靈勳章

早幾年,手機限制數據,所以返到屋企都會開wifi,入到房就收唔到,跟住買左個tp link既home plus,是一對既,一個插rounter旁既電制,一個插房電制,都ok好好收,之後慢慢手機變成無限數據,我都冇在房用wifi了,依家比左亞仔房電腦用,依家應該出得再新型號些了,去黃金走一轉,搵鋪既人問下

琥珀宮

李豆豆 發表於 20-4-8 22:38
放地下唔好架? 我一個放左喺梳化後面地下,如果放高要放電視櫃頂,同房會隔一幅牆,驚收得冇咁好
...

相反,router要放高至可發揮最大功率。

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

grawong 發表於 20-4-8 10:27
房間接收wifi弱,常斷線,要換router嗎?用wifi放大器ok嗎?請問邊個牌子好?

我係房度放多個,入房 出廳用唔同個WiFi

子爵府

回覆樓主:

我用小米放大器,反而好 ok喎,平靚正

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我用小米,好簡單。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

SandyKL 發表於 20-4-8 23:42
相反,router要放高至可發揮最大功率。

但有幅牆撞住間房,唔會影響房既接收?

琥珀宮

李豆豆 發表於 20-4-9 10:43
但有幅牆撞住間房,唔會影響房既接收?

Mesh router嘅賣點就係穿透力強,隔牆都冇問題。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

SandyKL 發表於 20-4-9 13:19
Mesh router嘅賣點就係穿透力強,隔牆都冇問題。

咁網速其實關唔關router擺放位置事架?
依家用1000m, 但用app check左最高都係得3百幾m

男爵府

.

琥珀宮

李豆豆 發表於 20-4-9 13:34
咁網速其實關唔關router擺放位置事架?
依家用1000m, 但用app check左最高都係得3百幾m
...

有關,傳輸冇阻礙,當然可提高網速。

以下可參考

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/lifestyle/20160621/mobile/bkn-20160621131207640-0621_00982_001.html

伯爵府

回覆樓主:

小米,幾十蚊,抵玩

琥珀宮

tumpling 發表於 20-4-9 13:35

穿透力強係睇功率
mesh router賣點係自動幫你駁去收得最好既node

我講嘅果,你講嘅係因。

https://youtu.be/rJJOWAc-1Fo

水晶宮

ikokam 發表於 20-4-8 12:23
同一情況,我在深水埗 鴨記附近店鋪買了個WIFI增大器,

插在WIFI弱的地方,第一次用會新增一個新WIFI,以後在 ...

放大器大約幾錢?

大宅

grawong 發表於 20-4-8 10:27
房間接收wifi弱,常斷線,要換router嗎?用wifi放大器ok嗎?請問邊個牌子好?

我用和記
包左2個router,
一個放廳一個放房用

水晶宮

2018復活節勳章

回覆 grawong 的帖子

Mesh router 是長遠之計。以前用高功率四天線的 router,到尾房信號已經很弱,因為中間經過主力牆加另外兩幅牆。前年趁著雙11淘了騰達兩件裝的 mesh router,連運費不用四百港元,安裝簡單,完美的解決了問題,已經用了近年半,一點問題也沒有。Mesh router 最適合解決家中多牆訊號弱的難題,Netgear mesh router 功能最好但貴得多,所以就選了高性價比的騰達,感覺是其中最成功的一次淘寶。

男爵府

.

珊瑚宮

2024年龍年勳章

SandyKL 發表於 20-4-9 20:09
有關,傳輸冇阻礙,當然可提高網速。

以下可參考

睇下先,唔該晒呀!

珍珠宮

admiral2525 發表於 20-4-10 08:44
回覆 grawong 的帖子

Mesh router 是長遠之計。以前用高功率四天線的 router,到尾房信號已經很弱,因為中 ...
我同你差唔多,淘咗華為榮耀三件裝分布式路由,非常滿意,之前用過TP Link home plug簡直嘥氣,房入面個home plug 成日要抆咗再插先收到,所以我都建議樓主買mesh router一了百了,唔好信嗰啲放大器同home plug

admiral2525    發表於 20-4-10 14:58

水晶宮

2018復活節勳章

tumpling 發表於 20-4-10 10:33
吓...兩樣野黎喎...你自己睇多次條片啦
好似我搭車咁, A去B
方法一, 條路近d, 但大塞車

條片個片主都是一知半解,沒有說清楚。

手機/電腦接上了最近的 mesh router node 後,要上網一樣要經過已經連接了入屋寬頻 modem 那個 node,不同的 node 一樣要溝通。Mesh router node 與 node 之間,同樣有穿牆問題要解決,但 mesh router 唔係靠大功率去穿牆,是靠 node 的數量及相對位置來減低牆的影響,另外 mesh router 的內置天線型狀是特別的設計,不同以前的直立式天線,能更好的利用物件反射的訊號,整體結果就是更能「穿牆」。若果 node 與 node 的擺放位置不佳,中間有多幅牆,溝通不佳,連上遠端 node 的手機,上網訊號一樣會很差的,甚至遠端的node會接不上網絡,不信你可以試試。

男爵府

.

admiral2525    發表於 20-4-10 18:33

首頁
23456...7

尾頁

跳至