親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

畀面勳章

雖然未知幾時可以去歐洲,但而家多左在家時間,想 plan 定行程,如果可以去時就可以即時買機票,book 酒店,請問大家有冇去過 克羅地亞、斯諾文尼亞呢?

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

仲想去幾日布達佩斯,唔知會唔會好趕呢?
剛上搵左個行程,大約咁上下,有冇Jm 去過可以俾意見呢?其實克羅地亞會自駕,未必會搭內陸機

Day 1 HK – Budapest

Day 2 Budapest

Day 3 Budapest

Day 4 Budapest > Ljubljana

Day 5 Ljubljana > Lake Bled (宿Lake Bled)

Day 6 Lake Bled > Ljubljana

Day 7 Ljubljana > Postojnska Jama > Ljubljana

Day 8 Ljubljana > Zagreb

Day 9 Zagreb > (Rastoke >) 十六湖 (宿十六湖)

Day 10 十六湖 > Split

Day 11 Split > Mostar

Day 12 Mostar

Day 13 Mostar > Dubrovnik

Day 14 Dubrovnik

Day 15 黑山一日團

Day 16 Dubrovnik > Zagreb (內陸機)

Day 17 Zagreb – HK

複式洋房

littlesister 發表於 20-4-8 11:35
雖然未知幾時可以去歐洲,但而家多左在家時間,想 plan 定行程,如果可以去時就可以即時買機票,book 酒店 ...

我去過克羅地亞...但係無去過斯洛文尼亞...
當年我係先搭飛機到威尼斯...然後再搭大巴入克羅地亞...

琥珀宮

畀面勳章

DaisyIeng 發表於 20-4-8 12:51
我去過克羅地亞...但係無去過斯洛文尼亞...
當年我係先搭飛機到威尼斯...然後再搭大巴入克羅地亞...
...

請問克羅地亞去左幾多日?有冇行程分享呢?

複式洋房

littlesister 發表於 20-4-8 13:21
請問克羅地亞去左幾多日?有冇行程分享呢?

Day 1 HKG – MUC (轉機)

Day 2 MUC – VCE (08H20 到達)

Day 3 Venice

Day 4 Venice

Day 5 Venice – Rovinj (by bus...18H20 到達)

Day 6 Rovinj

Day 7 Rovinj > Karlovac > 十六湖 (by bus...17H23 到達)

Day 8 十六湖公園一天遊

Day 9 十六湖 > Split (by bus...13H50 到達)

Day 10 Split > Hvar (搭船...14H05 到達)

Day 11 Hvar 藍洞一天團

Day 12 Hvar > Split (搭船...09H05 到達)

Day 13 Split > Mostar (by bus...14H00 到達)

Day 14 Mostar > Dubrovnik (by bus...10H30 到達)

Day 15 在 Dubrovnik 遊覽然後晚上乘夜巴到 Zagreb (22H00-07H00)

Day 16 Zagreb

Day 17 離開 Zagreb 乘機回港 (18H40 起飛)

Day 18 到達 HK

wcpcelia    發表於 20-4-9 15:25

琥珀宮

畀面勳章

DaisyIeng 發表於 20-4-9 10:29
Day 1 HKG – MUC (轉機)

Day 2 MUC – VCE (08H20 到達)

Hivar 是島嗎?藍洞好吸引喔 上年去意大利唔夠時間去

克羅地亞搭巴士方便嗎?

請問有冇住宿推介呢?

侯爵府

斯洛文尼亞、克羅地亞、波斯尼亞:https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=19401520

匈牙利
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=19921941

複式洋房

littlesister 發表於 20-4-9 15:21
Hivar 是島嗎?藍洞好吸引喔 上年去意大利唔夠時間去

克羅地亞搭巴士方便嗎?

Hvar 係島呀...我覺得藍洞一天遊非常值得一去...
搭巴士其實尚算方便...
但係因為克羅地亞的網上資訊真的是比較少...
所以我花左好多好多時間搵資料同 plan...
住宿方面...睇你鍾意住酒店定民宿...
因為我地鍾意搵有廚房的住宿...夜晚可以自己煮野食...
同埋我鍾意搵靠近巴士總站的民宿...
避免長時間拖住件行李來回住宿地方...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

littlesister 發表於 20-4-8 11:35
雖然未知幾時可以去歐洲,但而家多左在家時間,想 plan 定行程,如果可以去時就可以即時買機票,book 酒店 ...

上年大家都是去義大利,我又是plan緊再戰歐州

斯諾文尼亞我們都有諗過

但依家諗緊去杜拜(轉機經過),希臘

你是2021年去嗎?我們打算2021年6月去,但機票未有得賣

琥珀宮

畀面勳章

CrabPincers 發表於 20-6-12 13:04
上年大家都是去義大利,我又是plan緊再戰歐州

斯諾文尼亞我們都有諗過

我原打算9月去,不過而家都知要留港啦,睇下出年定後年去囉,最近睇下又見到克羅地亞同黑山, Bosnia 個d可以一齊去,Mostar 同 Kotor 都好靚 你plan 出年去?有 itinerary 未呀?

公爵府

littlesister 發表於 20-8-1 22:32
我原打算9月去,不過而家都知要留港啦,睇下出年定後年去囉,最近睇下又見到克羅地亞同黑山, Bosnia 個d可 ...

我只是訂左希臘同杜拜,聖托尼里的住宿,因為希臘同杜拜的住宿太平了,忍不住訂左先,而聖托尼里就是因為好的都太貴同好full,又訂左先

本來都看緊人地的blog 諗緊點玩,但突然疫情加劇,我們驚出年都去不到旅行,又無再看啦......

我們滿懷希望可以去,又換到成家人的business class機票

琥珀宮

畀面勳章

CrabPincers 發表於 20-8-2 08:33
我只是訂左希臘同杜拜,聖托尼里的住宿,因為希臘同杜拜的住宿太平了,忍不住訂左先,而聖托尼里就是因為 ...

你暑期去嗎?訂左幾時機票呀?大約點玩呢?我諗緊7月去Croatia, 定 4月去荷蘭,睇清況都係遲些隱陣d, 但7月去 Croatia 會唔會太熱呢?唔知住宿會唔會無冷氣呢?想起舊年意大利 heat wave 有陰影

琥珀宮

畀面勳章

CrabPincers 發表於 20-8-2 08:33
我只是訂左希臘同杜拜,聖托尼里的住宿,因為希臘同杜拜的住宿太平了,忍不住訂左先,而聖托尼里就是因為 ...

你訂住宿要俾錢先嗎?

公爵府

littlesister 發表於 20-8-2 11:05
你訂住宿要俾錢先嗎?

希臘住airbnb, 比一半訂,但不知幾多日前取消可以退款,但要比幾百元手續費

其他在agoda 訂,免按金一個月前取消不收任何費用

公爵府

littlesister 發表於 20-8-2 11:04
你暑期去嗎?訂左幾時機票呀?大約點玩呢?我諗緊7月去Croatia, 定 4月去荷蘭,睇清況都係遲些隱陣d, 但7 ...

我6月去呀,會去杜拜先(因為要轉機,順路停幾日),之後飛去聖托尼里,再飛去mykonons, 之後去雅典,在雅典時可能會join local tour 去天空之城,臨走去zakynthos之後返香港

7月難redeem, 我一換換4張......又時間許可可以6月去,又可以避開暑假熱

住宿,我會搵有冷氣的,上年去歐州見到好多無冷氣的酒店平好多,上年我們係去英國時先熱,義大利時不熱呀,果日還是去sky garden, 熱到不想行,但一出黎係街有人派雪條

琥珀宮

畀面勳章

CrabPincers 發表於 20-8-2 11:16
我6月去呀,會去杜拜先(因為要轉機,順路停幾日),之後飛去聖托尼里,再飛去mykonons, 之後去雅典,在雅 ...

你出年唔去克羅地亞咩?杜拜同希臘去幾耐呀?

出年如果就個女要7月去 不過之後11月都應該要飛英國

琥珀宮

畀面勳章

CrabPincers 發表於 20-8-2 11:08
希臘住airbnb, 比一半訂,但不知幾多日前取消可以退款,但要比幾百元手續費

其他在agoda 訂,免按金一個 ...

比平時平好多嗎?原本打算坐遊輪遊希臘

公爵府

littlesister 發表於 20-8-3 22:17
比平時平好多嗎?原本打算坐遊輪遊希臘

我不知平時幾多錢,但今次訂好似400幾定500幾元一晚,two bedrooms

公爵府

littlesister 發表於 20-8-3 22:16
你出年唔去克羅地亞咩?杜拜同希臘去幾耐呀?

出年如果就個女要7月去 不過之後11月都應該要飛 ...

初初想去克羅地亞,最後因為換到希臘返香港機票就轉去希臘

大約20日

首頁

尾頁

跳至