自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

陪月勳章

水晶宮

pizzapark 發表於 20-4-8 11:43

呢隻獨立包裝加印花都假

侯爵府

陪月勳章

luckybaby2011 發表於 20-4-8 11:46
呢隻獨立包裝加印花都假

我以為係日本貨,點知問佢話係工廠拎出嚟賣

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

淘寶買?

不要從別人的嘴裡去認識我

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

pizzapark 發表於 20-4-8 14:42
我以為係日本貨,點知問佢話係工廠拎出嚟賣
fitty 係大陸廠造既

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

伯爵府

7個 30幾蚊RMB都唔平。

大宅

依家多左好多日本牌子既口罩係淘寶or聲稱係工廠拎
未經日本QC就出貨 大量生產

wcpcelia    發表於 20-4-8 19:42

象牙宮

呢隻之前係日本訂獨立包裝係咁樣架。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

mercurycc 發表於 20-4-8 15:16
呢隻之前係日本訂獨立包裝係咁樣架。
淘寶係賣散裝無外盒既 fitty 口罩

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

象牙宮

miriam 發表於 20-4-8 15:27
淘寶係賣散裝無外盒既 fitty 口罩
咁會唔會係有人分裝賣?
見香港有人咁做。

王國長老

mercurycc 發表於 20-4-8 15:29
咁會唔會係有人分裝賣?
見香港有人咁做。
香港分裝賣.............咪係淘寶訂完散裝拎去賣囉

100 片盒裝都有得淘, 你信唔信係真貨呢..............

象牙宮

miriam 發表於 20-4-8 15:34
香港分裝賣.............咪係淘寶訂完散裝拎去賣囉

100 片盒裝都有得淘, 你信唔信係真貨呢..............

我講係2月口罩缺貨時,
見過有人交收時即埸拆散裝賣,
大陸開工後,市面多左好多日本口罩,
D盒都靚架,不過唔可信。

王國長老

mercurycc 發表於 20-4-8 15:42
我講係2月口罩缺貨時,
見過有人交收時即埸拆散裝賣,
大陸開工後,市面多左好多日本口罩,
樓主係講緊依家.................

象牙宮

miriam 發表於 20-4-8 15:48
樓主係講緊依家.................
知呀!
因為之前大陸人係日本掃左好多貨,
後期大陸已有大量口罩出,
有人摘咗好多貨要散,
不過淘寶買點都要小心。

公爵府

淘寶同京東所謂日本口罩中國製造一定要小心,而家個個買緊京東嗰隻口罩未買的千萬唔好貪平貪方便買。
不過唔知點解仲有好多人中個頭埋去買

王國長老

小華子 發表於 20-4-8 15:58
淘寶同京東所謂日本口罩中國製造一定要小心,而家個個買緊京東嗰隻口罩未買的千萬唔好貪平貪方便買。
不過 ...
睇完口罩柯南.............都唔知點再分真假貨...............

侯爵府

不過 ...
可以透露多少少嗎?點解千萬唔好買?

公爵府

不過 ...

我真係唔敢去淘/京東買囉……

代理商:六成口罩廠乏無菌車間 資格證可用錢買 質疑「誰敢用」

https://m.mingpao.com/pns/%E4%B8%AD%E5%9C%8B/article/20200407/s00013/1586198059154/%E4%BB%A3%E7%90%86%E5%95%86-%E5%85%AD%E6%88%90%E5%8F%A3%E7%BD%A9%E5%BB%A0%E4%B9%8F%E7%84%A1%E8%8F%8C%E8%BB%8A%E9%96%93-%E8%B3%87%E6%A0%BC%E8%AD%89%E5%8F%AF%E7%94%A8%E9%8C%A2%E8%B2%B7-%E8%B3%AA%E7%96%91%E3%80%8C%E8%AA%B0%E6%95%A2%E7%94%A8%E3%80%8D

子爵府

Iris日本口罩都係,我最近市場好多貨賣,小心

公爵府

ycmami 發表於 20-4-8 17:12
可以透露多少少嗎?點解千萬唔好買?

之前我已經講過親人喺大陸識人,所以入口罩廠親身睇住生產過程至packing才買,好多大陸咁做,佢地唔會買pack好嗰d。佢哋有幾條line,一條係跟足qc做,因為怕當局會抽查,到時就交有qc嘅口罩出來。而且d官要靚口罩,唔可以俾爛口罩佢地,後果自負。

分別在於有qc同無qc,內銷嗰d,已經唔講防唔防到菌,直情係亂咁黎,因為市場缺貨,市政府要求廠大量生產交貨。
衛生問題,材料周地放,工人唔衛生,什麼無菌無塵空間。。。講黎就嘥氣。
仲有,部份材料應該係可以防毒防菌,但環境同工人唔衛生,有乜用?
見有人做測試,有無check埋含菌量?

首頁

尾頁

跳至