3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問屋企有k2小朋友嘅家長,k2小朋友的學習進度去到邊?k2大概識幾多嘢?
例如:
1. 中文識幾多字?認字定係識寫?
2. 英文識幾多字?識睇?識講?識串?
3. 數學識加減數?
4. 日常生活:自己沖涼?戒夜片?學煮簡單食物?家務?
5. 溝通能力:講故事?
因為疫症停課需要家長自己教小朋友,但我又冇任何幼兒教育背景,我之前都係比較放任小朋友自主學習,佢有興趣學咩我就教咩。呢兩日發現小朋友進度好似有點脫軌,其他同齡小朋友識嘅我冇教佢,所以我想知一個k2小朋友宜家應該識幾多嘢,我只係唔希望佢任何一樣落後太多,怕開學跟唔上。

大宅

回覆樓主:

我女K1細b.
宜家中文認到8x個字,但唔識寫。英文剛上左4堂Phonics. 記得s同a音。英文字母大致都認到哂,但有時會錯一兩個。數數10之後,永遠都數唔啱。家事有教佢洗碗拖地同吸塵。日常生活就識自己刷牙洗面洗手抹手食飯,沖涼都係我幫佢沖,但佢識整到頭髮同身體有泡泡咁囉。溝通能力一般都ok.

大宅

EudyptulaMinor 發表於 20-4-8 16:44
請問屋企有k2小朋友嘅家長,k2小朋友的學習進度去到邊?k2大概識幾多嘢?
例如:
1. 中文識幾多字?認字定 ...

我小朋友同樣k2,男仔~津學校什麼也沒有,唯有出去學同自己教~
1中文大部分淺的都認到,寫就我吾強迫佢寫,例如識寫自己中文全名,青,衣服,回收箱,光暗,手帕等
2.英文出去學 phonics &thrinty ~一般簡單書同句子都識讀,串字就自己教,例如動物生字
3數學20以內加減數,時鐘,立體等都可以
4日常自理還可以,可以自己沖涼,夜片一早已介,煮野食就同佢玩例如曲奇餅,蛋糕~家務就夾下襪,手巾仔,褶下衫,吸塵,幫手拎碗筷

男爵府

fibe0313 發表於 20-4-9 12:53
我女K1細b.
宜家中文認到8x個字,但唔識寫。英文剛上左4堂Phonics. 記得s同a音。英文字母大致都認到哂,但 ...

K1識80幾個中文字都幾多喎
我女k2未識咁多字,英文字母有學但都仲係成日認錯。日常生活、自理能力同你個小朋友差唔多,未識自己沖涼洗頭,可以自己去小便,大便就要我幫佢抹

男爵府

infong2011 發表於 20-4-9 22:24
我小朋友同樣k2,男仔~津學校什麼也沒有,唯有出去學同自己教~
1中文大部分淺的都認到,寫就我吾強迫佢 ...

你俾咗個好好嘅參考我,我諗我真係落後咗d,我要認真d教教阿女先得。

大宅

EudyptulaMinor 發表於 20-4-9 23:28
你俾咗個好好嘅參考我,我諗我真係落後咗d,我要認真d教教阿女先得。

不要客氣!參考便可~不要比較,每位小朋友長短處各有不同,身體健康最重要

大宅

EudyptulaMinor 發表於 20-4-9 23:26
K1識80幾個中文字都幾多喎
我女k2未識咁多字,英文字母有學但都仲係成日認錯。日常生活、自理 ...

我1日教佢1個中文字

男爵府

infong2011 發表於 20-4-9 22:24
1中文大部分淺的都認到,寫就我吾強迫佢 ...

請問你個小朋友會唔會識自己睇書,我見有fb group媽媽分享k3小朋友已經可以自己睇chapter book,即係成版都係字好少圖嘅書,我女唔好話睇一本,連睇一句都唔識,咁樣算唔算好弊?平時我哋都講中文,佢嘅英文程度只係單字,而且學校教phonics佢都冇乜興趣咁,我應該點做?或者我應唔應該push下佢?

大宅

EudyptulaMinor 發表於 20-4-14 23:51
請問你個小朋友會唔會識自己睇書,我見有fb group媽媽分享k3小朋友已經可以自己睇chapter book,即係成版 ...

我由細到大都同仔仔睡前講故事,伴讀,我試過set時間15分鐘要佢自己睇書,但係成效不大,依家反而每日一齊睇書,然後佢朗讀,認中文字有進步,英文書無特別比多字既英文書佢睇,通常都係每頁一,二句英文句子,每頁差不多字句字叫佢讀,例如oxford tree咁~
我地都係平時都係講中文,英文真係要出去外補 ,單字程度睇你要求,如果你諗住考私,直資小學當然吾夠用,但如果一心普通津校大抽獎仲有時間追,phonics其實要温習先有用,吾係好快吾記得
不如依家開始一齊伴讀,揾下囡囡鐘意既學習方式,甘學習先事見功培。

男爵府

infong2011 發表於 20-4-15 00:04
我由細到大都同仔仔睡前講故事,伴讀,我試過set時間15分鐘要佢自己睇書,但係成效不大,依家反而每日一齊 ...

我一向都有伴讀,特別係英文故事書,不過阿女一心等聽我翻譯中文…… 中文書佢又只係聽,又唔多認字,我數過佢學過嘅字約60個但認到嘅字可能得40個左右,佢比較抗拒好有目的教佢認字;英文字識a-z,但spelling完全係零,認字都係零。
我唔係好想催谷佢,但佢好似咩都唔識,都唔知點搵小學,我都放棄英小架啦,面試小學我唔想佢好似咩都唔識咁。

大宅

EudyptulaMinor 發表於 20-4-15 09:13
我一向都有伴讀,特別係英文故事書,不過阿女一心等聽我翻譯中文…… 中文書佢又只係聽,又唔多認字,我數 ...

試下你講完一次,再叫囡囡讀一次,指住d字讀,吾識就一齊讀,或者用講故事方式,你講完一次,試下叫佢講~其實講故事對小朋友組織能力好有用,媽媽多 d讚佢,等囡囡有滿足感~宜吾係次次都一樣
聽你甘講,囡囡適合活動教學,試下遊戲中學習~例如中文字用有圖像既字咭,英文串字我有 dl一 d串字遊戲game,有時比佢玩下~媽媽要開始努力揾囡囡既優點同長處,然後學習,吾係升上小學,先追真係好辛苦

男爵府

infong2011 發表於 20-4-15 13:58
試下你講完一次,再叫囡囡讀一次,指住d字讀,吾識就一齊讀,或者用講故事方式,你講完一次,試下叫佢講~ ...

可唔可以介紹一下串字遊戲game?
我女係唔鍾意坐定定聽書咁教,佢要好似玩遊戲先會有興趣,如果喺學校佢都會乖乖上堂,但喺屋企佢冇興趣就會自己走去玩其他嘢,我講故事佢都坐唔定 仲有個細b又喺度搞搞震,阿女就更容易分心

大宅

EudyptulaMinor 發表於 20-4-15 15:48
可唔可以介紹一下串字遊戲game?
我女係唔鍾意坐定定聽書咁教,佢要好似玩遊戲先會有興趣,如果喺學校佢 ...

我是dl小小單字王~你可以試下!如果坐吾定,要做多少少專注力方面,或者做練習時先同細 b隔開下會好 d,

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章

infong2011 發表於 20-4-15 20:16
我是dl小小單字王~你可以試下!如果坐吾定,要做多少少專注力方面,或者做練習時先同細 b隔開下會好 d,
...

thanks for sharing!

複式洋房

小女K1
1. 我冇確實數到佢識幾多個中文字 但應該有150個或以上 至於寫字 暫時只寫少筆劃 同簡單橫直線嗰啲字 例如上下口山
2. 英文認到晒A-Z 同A-Z個sound 可以自己背默大細楷A-Z 而家嘗試緊blending
3. 數學佢淨係可以做到睇圖畫嘅加減數
4. 佢可以自己換褲 着襪着鞋 除衫未係好得 但可以自己着衫 自己刷牙洗面 煮嘢食暫時未俾佢試 但有幫吓手整下麵包 早晚都戒左片
5. 我會每日俾佢自由介紹一件物品 但佢講得比較表面 通常我會再引到佢講深入啲

男爵府

Nerakbb 發表於 20-4-16 17:31
小女K1
1. 我冇確實數到佢識幾多個中文字 但應該有150個或以上 至於寫字 暫時只寫少筆劃 同簡單橫直線嗰啲 ...

K1識咁多嘢?係唔係讀私幼?大B?真係好叻!

男爵府

infong2011 發表於 20-4-15 20:16
...

Thx for sharing~
阿女專注力應該就冇問題,佢有興趣做嘅(例如玩輕黏土)佢可以坐大半個鐘,不過細b識行識走之後家姐係容易分心咗…… 因為我係一打二冇幫手,冇辦法分開佢哋兩個,兩個都係痴身B

複式洋房

EudyptulaMinor 發表於 20-4-16 20:13
K1識咁多嘢?係唔係讀私幼?大B?真係好叻!

係私幼 4月尾bb
有一本叫做”漢字500” 我覺得幾好

大宅

Nerakbb 發表於 20-4-16 20:53
係私幼 4月尾bb
有一本叫做”漢字500” 我覺得幾好

我都係用基礎漢字500教中文。宜家剛開始學Phonics, 學左2個單音。

大宅

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至