夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

dayedaye 發表於 20-4-9 16:58
有啲嘢要糾正返,我唔想無限比人扣帽子。
*對方係單身男仔。*

所以個男仔人品應該唔錯

子爵府

Rilakkuma312 發表於 20-4-9 17:16
所以個男仔人品應該唔錯

或者啦,我唔評價佢喇。

你對一個人只認識咁少,就覺得佢人品唔錯,小心喎。或者係佢覺得我唔靚,我送都唔想「食」呢,呢度啲人好興類似論調。

以我所知,佢當時無拍過拖,無拖拍,好得閒咁。時間多,佢又幾鍾意同人傾計嘅,咁囉。

佢同我性格上有啲產生到共鳴嘅地方。

不過現在退後諗,性格太相似,做朋友好,如果做情侶,成日一齊講啲太陰暗嘅話題,唔係咁好。

子爵府

dayedaye 發表於 20-4-9 17:25
或者啦,我唔評價佢喇。

你對一個人只認識咁少,就覺得佢人品唔錯,小心喎。或者係佢覺得我唔靚,我送都 ...

咁又唔好妄自菲薄話自己唔靚⋯⋯

始終有唔少渣男會抱着食得唔好嘥,人妻冇手尾嘅態度去做人,仲要有人自己表白, 我都明白佢想唔代表你都肯制,始終如果佢答應同你一齊,所有嘢都有機會發生,不要高估自己嘅控制能力。特別同另一半關係一般嘅時候⋯⋯

子爵府

Rilakkuma312 發表於 20-4-9 17:33
咁又唔好妄自菲薄話自己唔靚⋯⋯

始終有唔少渣男會抱着食得唔好嘥,人妻冇手尾嘅態度去做人,仲要有人自 ...

佢後來有話過一直懷疑自己有亞氏保加症,所以可能會感受唔到人哋嘅感受。
佢點講都得啦。
我自己覺得佢開頭係覺想揾人傾計消磨時間,但感受到我鍾意佢時,佢想我繼續鍾意佢,但佢唔係鍾意我,當然亦唔想同我一齊。

我同佢當時喺嗰個空間係需要揾人傾計啫。

我同我老公現時好好,有心。

子爵府

dayedaye 發表於 20-4-9 17:42

佢後來有話過一直懷疑自己有亞氏保加症,所以可能會感受唔 ...

咁咪好囉,繼續好好生活

子爵府

Rilakkuma312 發表於 20-4-9 17:48
咁咪好囉,繼續好好生活

謝謝,承你貴言。

大宅

回覆 dayedaye 的帖子

明白婚姻生活可能會苦悶、可能會唔開心,但絕對唔認同用出軌方式處理。

就正如你冇錢可能都好唔開心,但你會去打劫搵錢嗎?

子爵府

Perpersis 發表於 20-4-9 17:58

明白婚姻生活可能會苦悶、可能會唔開心,但絕對唔認同用出軌方式處理。

我知講咩都會被當藉口。

我同個男仔係一齊入職嘅同事,所以有共鳴。
我一早已經發覺份工唔啱自己,
為錢,不敢辭職。
呢種情緒影響我同老公關係。
或者當時我最應該做嘅係辭職。

後嚟嗰個男仔辭職,我發覺份工無須做過世。
但當時啱啱我在公司内有發展機會。
但現時結論:我未甘心就咁一世。

近日又有同事辭職。
而我現時已夠錢另覓方向。
正舖路走。

我同老公關係轉好,
關鍵係佢明知我辭職會為佢帶嚟經濟不明朗因素,都全力支持我。
同佢一齊咁耐,
我第一次聽到佢話「其實我都唔想你辛苦」。
就算現實佢可能都係要我捱,
但我終於feel到佢真心錫我,
令我甘心同佢繼續人生。

大宅

唔係想你難受,只係唔希望你嘅post被誤會成為鼓吹出軌嘅post, 因為出軌唔只係道德問題,而係一件好危險嘅事,輕則可以家庭破碎,重則可以出人命(新聞有唔少)。

P.S. 夫婦關係好多時候都係互動嘅過程。你最近重新感受到你先生對你嘅關心同愛護,話唔定佢都係最近重新感受到你對佢嘅溫柔呢。

子爵府

Perpersis 發表於 20-4-9 19:15

唔係想你難受,只係唔希望你嘅post被誤會成為鼓吹出軌嘅post, 因為出軌唔只係道德問 ...

我唔鼓吹出軌的。
出軌人、被背叛人、第三者都一樣痛苦。

我個post只係想叫人唔好係唔係都喪鬧。

珍珠宮

Perpersis 發表於 20-4-9 16:38
回覆 858D 的帖子

Sorry, 絕對唔同意用個人life style來合理化出軌,再向有婦之夫表白嘅行為。

Thank you for your personal opinion. I respect your choice of perspective, also as others' different choice of perspective. I choose not to involve the discussion of it in this situation.
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

男爵府

Rilakkuma312 發表於 20-4-8 17:33
因為是旁觀者,盡量用道德標準去評論⋯⋯唔通見到有人心已出軌,仲要鼓勵佢再行前一步先正常?到時可能無得 ...

非常同意

大宅

回覆 858D 的帖子

858D    發表於 20-4-10 04:06

珍珠宮

dayedaye 發表於 20-4-9 16:58
有啲嘢要糾正返,我唔想無限比人扣帽子。
*對方係單身男仔。*
我點頭認「lifestyle」呢個詞(禍)係從我post 彈出來嘅。I used it as a general speaking, not particular to any case. 其實係回應妳此 「喪鬧」主題,自我分析,我會唔會係喪鬧 嗰類 人呢?應該我就唔會. 如果我0係邊樹喪鬧過,請指給我睇,多謝指教!

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

dayedaye 發表於 20-4-9 18:29
我知講咩都會被當藉口。

我同個男仔係一齊入職嘅同事,所以有共鳴。
我好感動。多謝分享!
我從與我前夫嘅對話中聽到佢意思係 佢選擇我辛苦都唔選擇佢辛苦。我開始甦醒,唔再發夢妄想。怪唔知得佢咁多年來都無法實現到佢婚前對我許下嘅婚姻生活。佢留低係要加畀我最恐怖嘅辛苦。
我先生係,我擺明我嘅生活重擔,好辛苦,如果佢要接我,就要接埋我嘅生活擔子。我唔呃佢,擺明畀佢睇,佢可以走。我冇怨言。佢同我講佢唔怕辛苦。佢留低係要將我最恐怖嘅辛苦拎走佢揹。

子爵府

858D 發表於 20-4-10 04:04
我點頭認「lifestyle」呢個詞(禍)係從我post 彈出來嘅。I used it as a general speaking, no ...

我爬返文,揾到lifestyle嘅來源。
放心啦,我唔係指你呀。
但我無用過呢個詞語,所以就講無用過。

858D    發表於 20-4-11 00:03

子爵府

858D 發表於 20-4-10 04:30
我好感動。多謝分享!
我從與我前夫嘅對話中聽到佢意思係 佢選擇我辛苦都唔選擇佢辛苦。我開始甦醒, ...

我都多謝你分享。
你先生對你好好呀。

珍珠宮

dayedaye 發表於 20-4-10 11:41
我都多謝你分享。
你先生對你好好呀。

我本無求。現實生活中經歷到 佢係畀到我最多,照顧得我最高質素嘅人。我同佢一齊嘅時間係過得最開心,對依靠我的所有人來講 係最有貢獻嘅。足了,無怨無悔。
若他日佢向別人示愛,他無需畏懼地可向我坦承內心世界,我也不驚惶,也不定他的罪(背叛我)。
若他日有別人向他示愛,我依然信他愛我的堅定,更加不定任何人傷害了我或偷了他的罪。我係成人,保護我自己的情感不受傷害是我自己的義務與責任。我不期望也不要求任何人把我的心安放在他愛情的溫室中。面對現實,在溫室中的機會很微,因為人是軟弱的。成人獨立的情感生命現實就是在野地中不斷地受風雨的磨練,內心強大起來。我選擇用內心強大來保護自己情感不受傷害或醫治傷痛。

子爵府

858D 發表於 20-4-11 01:27
我本無求。現實生活中經歷到 佢係畀到我最多,照顧得我最高質素嘅人。我同佢一齊嘅時間係過得最開心,對依 ...

佩服你的智慧。
希望我有日可以達到呢種境界。

男爵府

soso1227 發表於 20-4-8 18:08
如果唔係一對一,點解要結婚?
進行婚禮儀式時,監禮人會講:「喺兩位結為夫婦之前,本人喺職責上要提醒 ...

同意
人冇完美,對對方有任何不滿,都唔可以用嚟做出軌既藉口

首頁

尾頁

跳至