6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問問大家,我bb佢唔肯食粥,試過5倍,6 倍,7 倍粥都唔食
試過三文魚蕃薯節瓜粥/ 瘦肉粟米呢d都唔食
好頭痛唔知點算
有時食到十幾啖,今日剩係食2 啖就發脾氣,8 個幾月仲係大部分時間飲奶,好灰心

男爵府

littlekite1 發表於 20-4-8 18:25
想問問大家,我bb佢唔肯食粥,試過5倍,6 倍,7 倍粥都唔食
好頭 ...

有冇用湯底黎煲粥?用水煲真係唔好味老實講... =.= 又或者食吓其他野?麵包?BB 麵?
我自己覺得BB 唔食得鹽糖,但唔代表佢地要食難食/ 冇味既野...
我B 唔食粥同mushy 既野...

大宅

honeybid2 發表於 20-4-8 21:33
有冇用湯底黎煲粥?用水煲真係唔好味老實講... =.= 又或者食吓其他野?麵包?BB 麵?
我自己覺得BB 唔食得 ...

我就下用湯煲先,都買左星星粉,希望比佢試下其化也野

別墅

再唔係試吓比米糊佢食,用奶開,味道似奶,再一步步加其他食物入去,之後再轉粥仔或甚至爛飯仔

大宅

tommy19 發表於 20-4-9 12:12
再唔係試吓比米糊佢食,用奶開,味道似奶,再一步步加其他食物入去,之後再轉粥仔或甚至爛飯仔 ...

如果用奶開米糊再加其他餸,會唔會好奇怪

別墅

回覆 littlekite1 的帖子

我bb 8個半月都唔係好食粥,鍾意既野先食得多,例如南瓜,香蕉,蛋黃。我都曾經好灰心。。
但佢而家10個月可以食粥代到一餐了~烹調方法冇轉過,我諗bb 有佢既步伐。。。

男爵府

好頭 ...

唔好食既野bb唔食係正常,其實節瓜三文魚粥好難食,配搭啱味嘅材料冇鹽糖其實也可以好味,比多啲心機煮,自己食都覺得好食先比bb, 我初時也加湯煮先好食同埋佢肯食,當試哂好多唔同種類嘅食物之後,我冇再加湯,但加好多唔同種類嘅材料吊味燉粥,啖粥鮮甜到大仔都搶住食

大宅

sickbanana 發表於 20-4-9 15:52
唔好食既野bb唔食係正常,其實節瓜三文魚粥好難食,配搭啱味嘅材料冇鹽糖其實也可以好味,比多啲心機煮, ...

可以講下用咩配搭嗎?我煮好多野,亞b都唔食

大宅

sickbanana 發表於 20-4-9 15:52
唔好食既野bb唔食係正常,其實節瓜三文魚粥好難食,配搭啱味嘅材料冇鹽糖其實也可以好味,比多啲心機煮, ...

可以分享下嗎

男爵府

joycechan721 發表於 20-4-9 18:29
可以講下用咩配搭嗎?我煮好多野,亞b都唔食

今日用三粒栗子,碎瘦肉有時牛肉放落去時唔好整散佢,我用冰米熱水燉半小時,冰米好快綿,然後加紅蘿蔔,合掌瓜,粟米去衣,再過1小時就差唔多食得,食時預備額外食物,例如蛋黃,攪碎菜心,沙孟魚,碎雞肉,熟蕃薯,南瓜乜都可以,佢肯食粥之後我加乜野佢都肯食,呢啲食物一路食一路加在粥上面咁食,煮粥時我一定加些甜味蔬菜去煲,好似煲湯咁,啖粥已經有甜味,我再配額外的食物因為怕燉咁耐嗰啲蔬菜冇味冇營養,我淘左呢個79元既燉煲之後,慢燉啖粥真係好甜之後阿b才開始喜歡食粥,逢牛肉粥仲會大叫我快啲比,阿B練仙咗個幾2個月,各位加油,可以試加啲湯,自己試到好味先

男爵府

littlekite1 發表於 20-4-9 20:55
可以分享下嗎

你可以試吓諗煲湯都要加多料先甜,粥都係咁,先煮咗甜粥底先,然後食時再配搭各款食物,加粥上面食因為放哂入去碗粥出水就唔好食,尤其三文魚和其他魚加上面好,唔好溝入粥,會出水口感非常唔好,再努力試吓

大宅

sickbanana 發表於 20-4-10 23:55
你可以試吓諗煲湯都要加多料先甜,粥都係咁,先煮咗甜粥底先,然後食時再配搭各款食物,加粥上面食因為放 ...

好呀多謝你
我對煮食完全唔識
努力學習中

大宅

sickbanana 發表於 20-4-10 23:39
今日用三粒栗子,碎瘦肉有時牛肉放落去時唔好整散佢,我用冰米熱水燉半小時,冰米好快綿,然後加紅蘿蔔, ...

謝謝你,你好有心機我會試下

男爵府

好頭 ...
same as you............I have no idea what should do...

別墅

MommyPanel勳章

回覆 littlekite1 的帖子

我都試過4-5天比個囡食粥, 但係佢唔好肯食,
之後就用返米糊, 加食材e.g 薯仔, 蘋果撈埋一餐比佢食
之後轉南瓜, 粟米, 牛油果, 蛋黃 等等
阿囡宜家8個月, 都有諗住加肉比佢食, 同埋有再諗住比粥佢再食下...
不過覺得佢係麻麻地粥, 我大仔都無點食過粥, 就跳去食白飯

別墅

我阿B8個月大時,都係唔鍾意食粥,竟然係鍾意食爛飯

別墅

好頭 ...

我個仔都系啊 好灰 又系發脾氣 吾知佢仲乜事 超級抗拒 曬唒啲心機

大宅

siulianb 發表於 20-5-10 15:34
我個仔都系啊 好灰 又系發脾氣 吾知佢仲乜事 超級抗拒 曬唒啲心機
...

我女轉左奶粉後,比較苦,變左鍾意食粥仔喇,之前食幾啖,而家食到大半碗

別墅

littlekite1 發表於 20-5-10 20:14
我女轉左奶粉後,比較苦,變左鍾意食粥仔喇,之前食幾啖,而家食到大半碗
...

點樣轉奶粉後 轉另一個牌子?

大宅

siulianb 發表於 20-5-10 20:27
點樣轉奶粉後 轉另一個牌子?

我女有濕疹,轉左深度水解,好苦,之後就開始食粥喇

首頁

尾頁

跳至