自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

福麵可以就咁食
即係媽咪麵咁
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔煮飯
河粉、通粉、米粉、全蛋面、烏冬……
不要從別人的嘴裡去認識我

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Tabo63 發表於 20-4-8 14:21
即係車仔麵檔,麵餅,如幼蛋麵,粗麵。比公仔麵較健康,無咩化學品。但要自己備湯底。
...

都係乾麵餅?我住外國都有買開,以為樓主講緊新鮮果d

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

至愛朱古力 發表於 20-4-8 22:33
有心整真係唔難,粟米肉粒飯,蕃茄免治牛肉飯,雞扒飯,節瓜肉碎飯,翠肉瓜炒雞柳飯。呢啲就係我平晏晝食既 ...

蒸肉碎蛋,炒蘭花都好易

禁止訪問

子爵府

IloveJJ 發表於 20-4-9 00:12
咁就買埋洗碗机囉!

我有氣炸鍋,蒸焗爐,電湯煲,電飯煲(可以煲湯炆餸),洗碗机,乾衣机 :win ...

仲欠個智能機械人開電視開燈熄燈晾衫收衫咁就Perfect啦

FFKKKKKKKKKK    發表於 20-4-9 01:25

伯爵府

BK Milk勳章

IloveJJ 發表於 20-4-9 00:12
咁就買埋洗碗机囉!
我有氣炸鍋,蒸焗爐,電湯煲,電飯煲(可以煲湯炆餸),洗碗机,乾衣机 :win ...

我都是懶人中的懶人,除了蒸焗爐其他全有。廚房實在無位,不捨得放棄微波爐,時常都要丁下。但是我一點都不得閒,買洗切準備才是最麻煩。我想要炒菜機是覺得夏天炒菜太熱,同時有可疑陪下小朋友,準備食飯檯,又怕買了不實用。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我成日煮魚容面蝦子面,仲有沙河粉,雖然無新鮮河粉咁好味,但無咁油。
咁仲有意粉呢,依家有好多味道既意粉醬,同係出面食差不多。
有時煲下蠔仔粥,又平又好味。
仲有好多。。我唔識煮飯,平時係靠呢d為生。

男爵府

catvicky 發表於 20-4-8 21:35
停課要顧一日3餐~
之前仲會出街食飯, 日日食兩餐都幾重皮唔出街食又餐餐公仔麵/三文治~~食到唔想 ...

精彩。有最傳統的虾子,魚容,冬菇,菠菜 ,炒旦麵等等
新鲜有腸粉,河粉。陳村粉,油麵,凉麵,等等

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

好多麵都好好食, 搵到方法轉下口味好呀!

除左粉麵, 可以煎扒, 加薯條/薯菜/意粉, 沙律菜.

紅酒燉牛腩, 薯仔炆肉, 好簡單只係時間耐, 至多煮兩餐, 留一半第二日食, 或放入冰格第日食.

再懶d 買青口, 買蝦蟹等海鮮, 洗淨烚熟點醋就食得. 白酒煮青口, 芝士火鍋呢d都好簡單.

超唔想煮飯時, 我試過食芒果糯米飯, 朱古力火鍋當晚餐.

侯爵府

醒目開學勳章

catvicky 發表於 20-4-8 21:47
麵舖執左幾個菠菜麵和魚蓉麵, 原來可以唔駛落味包調味, 就咁掉少少蔬菜已經好好味~!! 我女居然5min食曬:ex ...

簡單又好味!

子爵府

appledai 發表於 20-4-8 21:56
我都是地獄廚神,需要工具。空氣炸鍋,整雞翼真是0失敗。我就是焗個牛排,雞翼之類的。現在考慮要不要買炒 ...

炒菜機而家真係乜都有

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

停課要顧一日3餐~
之前仲會出街食飯, 日日食兩餐都幾重皮唔出街食又餐餐公仔麵/三文治~~食到唔想 ...

我覺得如果家中有大有細, 出街食先重皮, 就算早晨都成30蚊一個餐, 係屋企煮一定平好多~~

不過係屋企煮就煩D囉......

公爵府

停課要顧一日3餐~

想起初初煮飯,

煮係一啲都唔困難,
係最難為係食嗰個。

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

winnielong 發表於 20-4-9 00:17
仲欠個智能機械人開電視開燈熄燈晾衫收衫咁就Perfect啦

一個工人攪掂晒。

我煮一大煲白飯。每人派一個牛油果,自己包sushi.

侯爵府

回覆樓主:

我囡最鐘意叫姐姐整pizza當一餐,佢一個人食晒一個8寸批,原來都易整,同街食一樣咁好味,不過,整pizza成本都好貴。

男爵府

WWT1234 發表於 20-4-9 08:31

想起初初煮飯,

正確, 廚藝尚未成功, 媽媽仍需努力!
煮飯完自己覺得味道可以, 但不是我女的味,7歲未識講亞媽手藝要如何改善

子爵府

停課要顧一日3餐~

⋯⋯⋯

首頁

尾頁

跳至