自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

伯爵府

我爸近日因為個心唔舒服入左院,咁我同老公就襯機會幫佢大執屋,俾我發現爸爸一個秘密。我爸由後生到老都十分孤寒,由細到大對老婆仔女都係一毛不拔那種,不但一毛不拔,仲好識係老婆仔女身上cap 水。對於自己的資產,他一向極度神秘,我媽從來唔知佢搵幾多有幾多積蓄,當年阿媽在生就經常因為阿爸呢個性格而吵鬧。阿哥亦因為錢銀同阿爸決裂。我亦好討厭阿爸自私同斤斤計較的性格,但又冇阿哥咁絕,始終佢都老了又一個人,都保持一個月見兩三次面,每個月比五千零用。其實我自己有頭家,開支都好大,比五千唔係多,但我們要供樓養車請姐姐養女同奶奶,其實都幾吃力。有時遲左一兩日過數佢都如銀行追數般打來問做咩未比零用佢。
佢成日話自己已經冇乜銭,所以佢屋企有咩大廈維修,整呢樣那樣,佢都問我拎錢。佢個心有事,之後要食D藥都幾貴,佢當然又覺得要我比。當我仲愁緊之後又要多好多開支時,比我發現原來佢有另外一個戶口有近百萬積蓄,但佢一向比我知的戶口只有五位數字。我唔係候住佢D錢,亦唔覺得父母有錢一定要益仔女,但點解要扮窮?佢都八十幾歲,仔女又唔係搵得多,佢都知我們辛苦的,但點解唔可以負擔下自己洗費,而要俾仔女咁大壓力!

伯爵府

我不能理解呢啲人

SiuBBee    發表於 20-4-9 08:35

伯爵府

回覆樓主:

有D人係咁,唯有錢先比到安全感佢,都好悲哀

ic34    發表於 20-4-9 11:41

伯爵府

蕃薯仔媽媽 發表於 20-4-9 01:39
我覺得做佢老婆仔女仲悲哀

日月水火    發表於 20-4-9 01:49

子爵府

厚多士 發表於 20-4-9 01:34
我爸近日因為個心唔舒服入左院,咁我同老公就襯機會幫佢大執屋,俾我發現爸爸一個秘密。我爸由後生到老都十 ...

我之前有個年長同事,每日lunch都係食白方包,風雨不改,我有問佢點解佢係專業人士,人工咁高都咁慳,佢話自己細時好窮食都無得食,依家有包食幾好,已經好滿足.

其實,佢有幾層樓收租,但可能細個時真係好窮,依家衹有錢先可以俾到佢安全感。

saladhk    發表於 20-4-9 01:52

子爵府

厚多士 發表於 20-4-9 01:40

總好過佢賭錢,你哋要幫佢還債

小菜豆    發表於 20-4-9 07:44
saladhk    發表於 20-4-9 01:51

男爵府

厚多士 發表於 20-4-9 01:40

我覺得最悲哀係佢自己
金錢凌駕一切,窮得只剩下錢

珍珠宮

厚多士 發表於 20-4-9 01:34
我爸近日因為個心唔舒服入左院,咁我同老公就襯機會幫佢大執屋,俾我發現爸爸一個秘密。我爸由後生到老都十 ...

了解唔同generation 既人, 要了解背景, 果個年代大氣候

我媽農村出身, 無種過幾多年田,好憎人話佢農婦, 但佢堅小農囉, 同埋我睇左佢年代社會環境書史料.....

你父同全家都唔多好, 好怕你一日唔理佢, 佢自己仍有錢

唔揾返個女人, 未必one life one love 係佢唔信人, 怕人謀晒佢d 錢

即係你父自私夾無安全感!

珍珠宮

蕃薯仔媽媽 發表於 20-4-9 01:39
Inborn 性格以外, 經歷原生家庭, 都係個問題

即係今晚愛回家咁, 兩姊妹拜金女, 無良心, 係咁窄男人錢

啊婆教既, 劇好笑, 但寫實

珍珠宮

回覆樓主:

孤寒係性格,可能覺得無錢無安全感!

張來你爸爸走咗,佢嘅錢都係你哋兄弟姊妹。

有D人鍾意扮有錢人,但我亦見過有自住樓又有樓收租嘅人,會向新相識嘅人扮窮, 黐飲黐食㗎!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

可能佢諗住自己有咩衫長褲短,遲早都係你地,cap cap埋就係為左留返多d比你地,我會咁諗
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

侯爵府

回覆樓主:

算好....有唔少男人要個老婆幫佢養起就家
自己有錢就去出面風流
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

伯爵府

newcook 發表於 20-4-9 01:57
可能佢諗住自己有咩衫長褲短,遲早都係你地,cap cap埋就係為左留返多d比你地,我會咁諗 ...

我都聽過呢個故事:

有個媽媽,自從個仔工作,就不停問個仔拎家用,拎到個仔覺得好煩,阿仔就離開個阿媽。最後阿媽去世,留低遺言,阿仔比佢嘅錢,一個崩都無用過,衹係想幫個仔儲起,等個仔可以去善用呢筆錢。

伯爵府

lovedgs 發表於 20-4-9 01:48
我覺得最悲哀係佢自己
金錢凌駕一切,窮得只剩下錢
佢自己當然悲哀,不過我覺得佢自己並不覺得悲哀,因為佢覺得問題都在別人身上。
但佢對老婆仔女的心靈傷害都唔少的,我哥當年中七考高考成績不太理想,阿哥想重讀一年,但阿爸唔肯供多一年,要阿哥出來做野,我哥就一直耿耿於懷⋯⋯到我考上大學,我爸剛退休,我知佢有一大筆退休金,當然佢亦唔肯俾學費啦!佢話對子女的責任只到十八歲,所以我要申請免入息審查交學費,而佢就用部分退休金係廣州買了層樓作渡假之用。有時我諗,你唔供我讀大學唔緊要,當免息借學費比個女,都唔洗我還咁貴息吧!個心其實好難受⋯⋯

男爵府

畀面勳章

我睇過文章有一位日本婆婆對佢囝囝都係咁,個囝一直好討媽媽不斷問錢,當婆婆不在世,他明白到他媽媽太清楚自己不儲錢,婆婆驚個囝臨老沒有錢,所以不停問攞錢,幫佢儲錢。
何苦?但這是愛。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我爸經歷過3 年8 個月所以佢好慳好慳,到仔女大晒供養返佢當然生活無憂,但佢仲係慳得好誇張,背心底衫爛到變吊帶穿晒窿都仲要著, 我地明知佢有錢都係一直比錢佢,直至發生一件事,依家我地冇再比錢佢,佢用返自己錢,不過佢冇乜野,因為有老人痴呆,乜都唔記得。

fatpanda    發表於 20-4-9 09:36

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

我99就係啲咁既人,
搞到我老公以前都學埋佢,
我老公話過佢地生活上既滿足同快樂,
係來自於見到銀行儲蓄既增長
所以其他任何吃喝玩樂所帶來既快感都不及儲埋儲埋啲錢咁開心
我都好難理解,
好在我老公只係慳自己,
好捨得洗錢喺小朋友身上

小菜豆    發表於 20-4-9 07:48

伯爵府

sjnl43 發表於 20-4-9 01:52
了解唔同generation 既人, 要了解背景, 果個年代大氣候

我媽農村出身, 無種過幾多年田,好憎人話佢農婦, ...
也可能係童年陰影,我爸出身富有家庭,我爺爺係大地主,阿爺係五十年代被充公曬D財產,又被批鬥然後自殺死左,我爸輾轉來到香港投靠阿哥,過左幾年寄人籬下的生活。可能因為咁的經歷令佢變成守財奴⋯⋯

小菜豆    發表於 20-4-9 07:49

男爵府

畀面勳章

厚多士 發表於 20-4-9 02:07
佢自己當然悲哀,不過我覺得佢自己並不覺得悲哀,因為佢覺得問題都在別人身上。
但佢對老婆仔女的心靈傷害 ...

你好叻,靠自己,沒有欠誰。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

不停呵索,然後儲嚟比番佢叫愛嘅話,我估無咩子女接受呢種愛,寧願同父母唔會因爲錢而破壞關係,咁樣活著先有意思。

首頁
12345...10

尾頁

跳至