自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

子爵府

厚多士 發表於 20-4-9 01:34
我爸近日因為個心唔舒服入左院,咁我同老公就襯機會幫佢大執屋,俾我發現爸爸一個秘密。我爸由後生到老都十 ...

父親有幾個錢,仔女冇權過問,可以唔答
調返轉你有幾多錢會同父親講?

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

我爸類似,不算慳,會享受生活,公開的秘密是退休後有大約三百萬積蓄,但洗費由我們幾個子女供給,多有多比,少有少比,他那筆錢絕對不能動,為什麼?信不信由你?他驚有一天我們五兄弟姊妹C曬,佢都未C,佢要用那筆錢養自己,今年,我爸已經接近一百歲!咁全部都是他和我們的福氣,感謝天赐他長壽和我們有本事!

子爵府

sjnl43 發表於 20-4-9 01:56
Inborn 性格以外, 經歷原生家庭, 都係個問題

即係今晚愛回家咁, 兩姊妹拜金女, 無良心, 係咁窄男人錢

勿再相信教科書,以為父母一定係好人。好多父母,仍是為了想控制孩子,壓詐孩子,才去生育。

禁止訪問

侯爵府

萍pig 發表於 20-4-9 06:50
勿再相信教科書,以為父母一定係好人。好多父母,仍是為了想控制孩子,壓詐孩子,才去生育。
...

生仔女就喺一份保障
供18年 有一世回報 嘅保險單

我父母喺要我俾家用,
而我細老一蚊都不用俾 啊!

我十幾歲返到屋企冇餸食。

我細老由細到大& 結埋婚 我父母都俾大魚大肉佢食....有時對我細老弟婦養個隻狗仔,還好過對我,隻狗都有條番薯食......

妳做大女俾晒家用父母供樓,到頭來個細老弟婦妢晒孝順上離痴餐,望住父母層樓。

有個菠蘿雞嘅兄弟,而妳做女又要甘樣還父母債,妳會更加心理不平。

小菜豆    發表於 20-4-9 07:57
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

珊瑚宮

因為有錢旁身先有安全感 而佢覺得仔女現在在比少少係叫做責任(晤理自己有冇錢都好)唉!我好明白你心情

侯爵府

stkyo 發表於 20-4-9 06:01
諗一諗個啲死後先比仔女先發現原來留下一大筆錢,咁樣真係可以彌補以往多年比父母呵索嘅慘痛回憶?本來啲 ...

我唔覺此類父母目的是為咗留俾仔女,

不斷苛索仔女錢是為了自己,也不捨得使用,因祗有錢先令佢有安全感,到死的一刻仍不捨得使,就留咗比仔女,美其名為仔女儲錢。

不過總好過我99苛索後是貼大仔加洗晒。

子爵府

提外話,俾爸5千家用,咁俾媽幾多?
我一向只有俾媽,無俾爸

子爵府

唔知係咪個個老人家係咁,唔想用積蓄。
我媽有6位數積蓄,但每個月仍想儲錢,有時都會呻物價貴。
但又唔係每個仔女都比錢佢,有又未必定時;我叫佢唔好儲錢,吾使咁慳。
萬一將來佢D積蓄攞來分就搞笑,平時唔多俾錢佢嘅都分一份。

子爵府

厚多士 發表於 20-4-9 02:33
咁我知我爸唔係好衰嗰種男人,至少無拋妻棄子,都養到我同阿哥十八歲。佢好有原則,一到十八歲就唔再出錢養 ...

有時我都會咁諗,父母養我吾夠廿年,但我養佢何止廿年?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

蕃薯仔媽媽 發表於 20-4-9 01:39
有D人係咁,唯有錢先比到安全感佢,都好悲哀

有d人係咁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

海之風 發表於 20-4-9 07:22
我唔覺此類父母目的是為咗留俾仔女,

不斷苛索仔女錢是為了自己,也不捨得使用,因祗有錢先令佢有安全感 ...

仔女都幾十歲啦, 仲駛乜佢幫手儲

寶石宮

厚多士 發表於 20-4-9 02:25
咁都可能係!佢成日話第時D野都交俾我...但佢份人咁神秘,其實佢忽然有咩走左,係冇人知佢有咁多係另一個戶 ...

我聽過,仔女問間樓供完未都唔講,驚仔女cut家用

子爵府

starwar恐龍 發表於 20-4-9 05:35
我99都係,澳門人在香港結婚已經有雙重福利,香港有樓收租,有的士牌收租、又要D仔女比家用,我老公幫我奶 ...

其實佢慳都好,將來有機會比返你哋。如果你99每月勁荷索但係為咗佢自己大使仲激氣

寶石宮

蕃薯仔媽媽 發表於 20-4-9 02:06
我都聽過呢個故事:

有個媽媽,自從個仔工作,就不停問個仔拎家用,拎到個仔覺得好煩,阿仔就離開個阿媽。 ...

如果阿媽以為咁樣係幫個仔理財,不如教個仔自己理財啦...

個仔可以後生時增值,投資乜都好,而家d人咁長命,佢阿媽走左,個仔都可能70歲...

侯爵府

2024年龍年勳章

可能老人家多長期病患,
一出事又死唔去,又冇買保險,
醫病筆錢就好似倒水咁,
百零萬當棺材本。

禁止訪問

寶石宮

stkyo 發表於 20-4-9 02:16
不停呵索,然後儲嚟比番佢叫愛嘅話,我估無咩子女接受呢種愛,寧願同父母唔會因爲錢而破壞關係,咁樣活著先 ...

係囉,口講話幫仔女儲
到仔女想拎,又可能好多理由... 我覺得好似mpf 呀

男爵府

蕃薯仔媽媽 發表於 20-4-9 02:06
我都聽過呢個故事:

有個媽媽,自從個仔工作,就不停問個仔拎家用,拎到個仔覺得好煩,阿仔就離開個阿媽。 ...

呢個阿媽唔可憐,為左幫阿仔儲錢連親情都不理

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

做佢老婆先惨! 比佢算足幾廿年!

首頁
12345...10

尾頁

跳至