自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

水晶宮

回覆 厚多士 的帖子

我讀大學時,我已知父母都係咁,成日把口話窮話沒錢。事實當然不是。知道扮不知算。所以我家用係量力而為咁比,有野他們要買會照買,但不會有額外錢過他們手。咁至多提下邊度銀行定期高息少少。
父母係點,改變不到,自己調節心態算。好仔不論爺田地。自己做父母,不會咁就算。我都不會比仔女知自己錢銀,費事他們當自己富二代,做伸手牌。到仔女大識自立生性,到差不多再安排。有啲仔女又好差,成日謀住父母錢銀,錢銀一到仔女手,又即刻不理父母。父母拿實錢,維持退休生活及尊嚴都必須。

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

回覆 厚多士 的帖子

咁我好彩過你少少。因為我好悲觀,父母重男輕女,預左他們不比學費我讀大學。所以我一夠16歲就半工讀,有假期就快餐店賺錢。儲定學費。所以到我大學第一年,我係有錢比學費的。
但好彩的係,我都預左申請免審查借學費,但最後阿媽願意免息借學費比我。我畢業後的二年,還晒幾年學費比她!

珍珠宮

natjosejim 發表於 20-4-9 06:46
我爸類似,不算慳,會享受生活,公開的秘密是退休後有大約三百萬積蓄,但洗費由我們幾個子女供給,多有多比 ...

真係好有福氣

男爵府

回覆樓主:

覺得你媽才是好慘,到走左都無享受咩得個捱字

伯爵府

bosch 發表於 20-4-9 03:50
我都同某d jm 一樣咁諗, 當佢幫你地儲錢. 我以前諗過第日會咁樣對仔女, 當然唔會扮窮或呵索金錢, 而係想 ...
可能我對錢銀同親情的睇法同爸爸唔同,冇話對與錯的,錢係我爸的,佢喜歡點用,或者用唔用係老婆仔女身上係佢的選擇。我同意有JM講,至少佢冇欠下一身債,要子女代還,如果唔係咁孤寒,亦無可能有兩層樓同百萬積蓄,佢已經退休廿幾三十年,仲有咁的積蓄唔容易。
只係有時睇錢太重,搞到由細到大家嘈屋閉,夫妻不和,同個仔反目,而我其實都好怕同佢聯絡,因為有種無形的壓力,佢以前好少主動打電話比我,通常一打來就關於錢,或者叫我請食飯請去旅行之類,所以一見到佢來電就會有好緊張的感覺。
我唔想個女會受番我對原生家庭的感覺,所以我一早買定教育基金,佢讀得到肯去讀,我都希望供到佢讀完為止,等佢無後顧之憂。
其實有好多學生都係自己賺學費同生活費,如果家庭環境差其實無可厚非。但我爸爸係有錢都唔供唔借,仔女自己諗掂佢,但自己同一時間又去買樓渡假,做老婆仔女的唔多唔少會心淡

伯爵府

tingtingalex 發表於 20-4-9 06:42
父親有幾個錢,仔女冇權過問,可以唔答
調返轉你有幾多錢會同父親講?
...
我唔係猴住佢D錢,係佢成日扮窮問我拎錢,除了家用有乜額外洗費都問我攞。我自己都有頭家好多洗費,嗰百萬積蓄佢點花點洗要來安享晚年,我絕對不會過問,亦冇期望要佢留咩錢俾我,但如果自己有錢點解仲要比咁大負擔子女!

伯爵府

WWT1234 發表於 20-4-9 04:23

我反而想知你會唔會打算話俾你爸爸知你已搵到佢本銀行簿呢件 ...
我都考慮緊

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

厚多士 發表於 20-4-9 08:59
可能我對錢銀同親情的睇法同爸爸唔同,冇話對與錯的,錢係我爸的,佢喜歡點用,或者用唔用係老婆仔女身上係 ...

有兩層樓? 咁收租都夠生活喇, 點解仲要你比家用佢? 同佢講生活困難會點?
放下自在

珍珠宮

萍pig 發表於 20-4-9 06:50
勿再相信教科書,以為父母一定係好人。好多父母,仍是為了想控制孩子,壓詐孩子,才去生育。
...
我媽

伯爵府

natjosejim 發表於 20-4-9 06:46
我爸類似,不算慳,會享受生活,公開的秘密是退休後有大約三百萬積蓄,但洗費由我們幾個子女供給,多有多比 ...
其實有能力供養父母都係一種福氣,但我哥已經唔理阿爸,得我一個供養,佢又一個崩不能少,對我來講係有D壓力

伯爵府

Xmas吸收勳章

厚多士 發表於 20-4-9 01:34
我爸近日因為個心唔舒服入左院,咁我同老公就襯機會幫佢大執屋,俾我發現爸爸一個秘密。我爸由後生到老都十 ...

嗰個年代嘅老人家好多都係咁,可能因為以前窮,所以覺得有錢先有安全感

水晶宮

畀面勳章

厚多士 發表於 20-4-9 01:34
我爸近日因為個心唔舒服入左院,咁我同老公就襯機會幫佢大執屋,俾我發現爸爸一個秘密。我爸由後生到老都十 ...

咁似我媽
我媽就因為咁而同阿爸嘈

所以我地到依家都唔知佢有幾多

伯爵府

牛年勳章

對於窮過的人,無錢無安全感。

伯爵府

cattz288 發表於 20-4-9 09:09
有兩層樓? 咁收租都夠生活喇, 點解仲要你比家用佢? 同佢講生活困難會點?
...
另一層樓在廣州,佢冇租出去,話當渡假屋,不過近年年紀大已經好少返上去。叫佢賣左層樓攞返D錢旁身,佢又話夠洗唔需要賣。
我都有呻洗費大㗎!亦有講近來要放no paid leave, 佢咪叫我慳D洗,完全冇提話減零用之類

伯爵府

Huuu 發表於 20-4-9 07:14
生仔女就喺一份保障
供18年 有一世回報 嘅保險單
同情你的遭遇!我爸是一視同仁,對老婆仔女都好孤寒。如果厚此薄彼感覺更難受,你好乖,仲會理兩老,如果我父母咁偏心,我會將責任比番曬父母的寶貝,自己活得自在算了。

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

有錢有安全感,真係個人既感覺!

琥珀宮

厚多士 發表於 20-4-9 02:07
佢自己當然悲哀,不過我覺得佢自己並不覺得悲哀,因為佢覺得問題都在別人身上。
但佢對老婆仔女的心靈傷害 ...

算啦,佢有層樓又有過百萬留返比你兩兄妹,其實都唔錯

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

厚多士 發表於 20-4-9 02:49
很有同感!唔係話要對子女大花筒,或者比曬D錢仔女先叫愛,我一向認為D父母包辦仔女結婚買樓的費用係太過溺 ...

知道之後都幾唏噓

公爵府

厚多士 發表於 20-4-9 09:07
我都考慮緊

我反而擔心您爸爸仲有冇有啲積蓄放咗去第二度咋。例如股票,保險箱、樓契等等,因為上一代老人家好慳可以儲好多錢㗎。

(話說我哋好多兄弟姊妹,每人每月都自動上繳俾媽媽,仲未計過年過節雙糧花紅,早年佢係買過兩次樓分別俾我家姐同阿哥。
係唔完全唔使做按揭
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

首頁
23456...10

尾頁

跳至