自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

木土土 發表於 20-4-10 12:24
C6唔理,隨時收告票,$2K飲餐茶

多餘,其實出去食飯感染到機率差唔多係0

so far都冇人因為出街食感染到, 中招只不過同過賴咗野嘅人食飯,我地一家3口食, 有人中, 一齊住唔出去食一樣中

正如我日日見住同事, 唔一齊出去食, 有人中都有機會賴野

琥珀宮

miffyumiffy 發表於 20-4-10 12:30

so far都冇人因為出街食感染到, 中招只不過同過賴咗野嘅人食飯 ...

跟同住家人外出食飯,風險真的不大。
新例原意應該係規限不同住的人聚餐吹水去減低群組感染風險,但難區分是否同住,唯有一刀切。

水晶宮

木土土 發表於 20-4-10 12:39
跟同住家人外出食飯,風險真的不大。
新例原意應該係規限不同住的人聚餐吹水去減低群組感染風險,但難區分 ...

都係,我近排都好少見啲fd

我上個月見過英國番黎嘅朋友, 我地雖然分開食,我都小小驚

我呢排去行街都係自己行,自己食多

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

華妹妹 發表於 20-4-9 12:28
我聽過有人話:「堅持番工,出街食飯既人,對得起我地呢d從新年就冇出過門既人咩?」
真係....... :surpris ...

堅持返工,呢下打工仔有得揀咩

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

MM2H 發表於 20-4-9 14:15
誤會啦,樓主好錫老公,因為老公話一定要去飲茶,每星期都會陪老公去飲茶架,從未間斷
網上事,不用太認真 ...

我又諗起食公仔麵

男爵府

so far都冇人因為出街食感染到, 中招只不過同過賴咗野嘅人食飯 ...

下,食肆喎
酒吧群組聽過未?傳到去第三代

同枱友人同同事感染例子知唔知?

有無睇新聞

水晶宮

goosy83 發表於 20-4-10 16:50
下,食肆喎
酒吧群組聽過未?傳到去第三代

食肆有人中過咩 我冇去酒吧喎

我多數同屋企人同同事食, 有人中起屋企同公司都一樣會中

依家入間間餐廳都探熱, 我番工入大廈都要紅外線探熱,一日探幾勻, 日日係咁探,有人賴野實知

男爵府

miffyumiffy 發表於 20-4-10 16:58

我多數同屋企人同同事食, 有人中起屋企同公司都一 ...

酒吧同食肆咪一樣除口罩傾偈食野

屋企人就無得避免啦
但同事點知佢生活習慣點,或者佢地屋企人點
好多公司都有人確診,但未有成公司人中哂
中嗰d都係同枱食lunch既人

同事唔會係「點都中所以無所謂」呢個concept

大宅

sabun 發表於 20-4-9 09:26
可能我反應過大,say no!話佢同事咁嘅時勢仲約吃飯,走咪走囉,有乜咁大件事,到時惹到病仲累埋家人,我仲 ...

反應過大

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

咁既時勢好心忍下啦,香港搞成咁就係多得呢d人

琥珀宮

畀面勳章

都話 stay home 咯,飯聚都係想吹水啫,梗係有風險啦,我地同事呢兩星期都係無出去食,個個帶飯坐開食咋

琥珀宮

畀面勳章

樓主老公同朋友食飯喎,點知朋友無中?朋友既朋友,朋友既家人會唔會中,who knows? 風頭火勢應該減少聚會喎

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

呢個時候好應該減少聚餐

子爵府

siulili 發表於 20-4-9 11:38
其實我想知支持樓主果d jm, 係咪自己唔會出街食嘢,只留在家和家人吃飯? 而家人全部都wfh, 或自己帶午餐, ...

我係
呢段時間我一星期返一次公司
只買外賣
自己枱食

直情唔食返到屋企先算

子爵府

中左都可以無病徵
已經好多cases係咁

男爵府

siulili 發表於 20-4-9 11:38
其實我想知支持樓主果d jm, 係咪自己唔會出街食嘢,只留在家和家人吃飯? 而家人全部都wfh, 或自己帶午餐, ...

我真係無出街坐低食,只會叫外賣,晚上回家同家人食。
家人大部分wfh, 無wfh果個自己帶飯。
其實宜家應該抱住聚餐應避則避既心態。要知道你個人中唔係重點,傳染到比屋企老人家和小朋友先係問題。做人除左諗自己都要諗其他人。我一個星期無出過街,除左中途有半日要on duty返工外

首頁

尾頁

跳至