烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

fatmousechai 發表於 20-4-19 15:31
Hihi 我真係好怕自己去腸呢,近排你係咪比較忙呀?好耐無見你update 呢

我煮黎煮去都嗰幾味 停學之後又餐餐煮日日煮 又冇得出街食,成個人好攰

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

june陳 發表於 20-4-19 16:02
我煮黎煮去都嗰幾味 停學之後又餐餐煮日日煮 又冇得出街食,成個人好攰
...

我都係,幾仔爺喺晒屋企,我仲要正常8個鐘work from home, 試過好幾次我老公喺我返緊工時間叫我出去買嘢,我次次都同佢講:Honey, I am working! 佢後來至冇再叫我做呢樣果樣,仲幫手煮俾仔女食,但就真係成日果幾味,食到仔女怕,所以我都會襯break time準備好d餸。

唔係唔想有變化,而係買到嘅有限,唔靚嘅唔想買,要預放得三幾日。我呢度下星期三開始出街要戴口罩或face covering, 所以都盡量少出門,始終要數住有幾多口罩存貨,每次返屋企又要洗一餐。

我好鍾意煮嘢食,以前估唔到有一日買到麵粉會咁開心,仲冇想過次次去超市都見到人問有冇廁紙賣。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

星期日購物日,今日老公同我一齊入咗兩間超市(佢平日留喺車度), 多個人可以拎多個籃買多少少,燒咗百三蚊 , 主要買蔬菜,又買咗少少肉,今次買咗兩袋橙一袋柑,仲有份中文報紙俾我爸,唔係講笑,報紙電視對老一輩嚟講係精神食糧,我自己一人唔睇書都周身唔聚財,之前有時買唔到報紙,訂報又會俾人偷,街上好多餐館冇開,就算做外賣都好晏開門,買完嘢就返歸整番個brunch, 其實係有咩整咩,老公煮晒我成包豬肉椰菜餃子嘅存貨,太多啦,仲叫我將食剩嘅煙熏雞肉炒咗個麵,搞到食剩到下午茶都食唔完。

GobHoBot    發表於 23-9-4 03:01
kittiek    發表於 20-6-2 15:12
kittiek    發表於 20-6-2 15:11

王國長老

回覆樓主:

尋晚慢火焗咗d蕃薯,幼身係紫薯,唔算好甜但幾solid質感粉d黏d, 右邊係紅薯,出晒糖汁,甜到 連皮都可以食埋。

禁止發言

王國長老

flower9 發表於 20-4-20 08:27
紫薯咁幼身既

係呀,之前買到果d係咁幼,好快熟,今日見到嘅兩倍咁粗。

禁止發言

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

june陳 發表於 20-4-19 16:02
...

日日煑餐餐煑又真係好鬼攰嘅,完全明白,希望快啲疫情過唒大家回復正常生活啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

rose-mag 發表於 20-4-20 02:39
我都係,幾仔爺喺晒屋企,我仲要正常8個鐘work from home, 試過好幾次我老公喺我返緊工時間叫我出去買嘢, ...

哈哈我無得WFH 原來無想像中咁輕鬆,你已經好勁啦咁忙都可以準備咁多款式,加油

洋房

回覆 rose-mag 的帖子

哇 煮得好有心機 好犀利

王國長老

fatmousechai 發表於 20-4-20 10:48
哈哈我無得WFH 原來無想像中咁輕鬆,你已經好勁啦咁忙都可以準備咁多款式,加油:fo ...

以前聽經常WFH嘅同事講,佢地寧願返office, 異口同聲話WFH仲困身,而家我完全感受到,當我唔喺電腦前就會有人揾我,老細打電話我接唔到,就會email或text我,變成我仲忙過喺公司,而且因為data security嘅考慮,WFH好多限制,打印唔到,adobe亦用唔到edit mode, 綁手綁腳,而且因為喺屋企,我其實仲早咗開工遲咗收工,不過比起我有d同事要聯絡客人,我已經唔算太差,而家大家嘅口頭襌同email結語都係stay safe and healthy~

王國長老

回覆樓主:

是日晚餐:豆腐炆燒肉,腊腸炒娃娃菜,節瓜紅蘿蔔馬蹄炒雞肉,蕃茄炒蛋(呢個嘅encore頻率好高 )仲有未食完嘅餃子

GobHoBot    發表於 23-9-4 03:02
kittiek    發表於 20-6-2 15:17

珍珠宮

rose-mag 發表於 20-4-20 12:26

以前聽經常WFH嘅同事講,佢地寧願返office, 異口同聲話WFH ...

原來WFH 唔簡單呢,希望疫情快快過,好想大家生活正常可以輕鬆過生活呢

王國長老

fatmousechai 發表於 20-4-20 01:20
原來WFH 唔簡單呢,希望疫情快快過,好想大家生活正常可以輕鬆過生活呢 ...

真係唔簡單,不過我見証到好多miracles 同埋人性本善,我呢度有人會捐物資俾前線人員,又有人會幫老人家出去買嘢再送俾佢地,有發起幫襯餐館外賣,有部份失業補助金仲多過我呢D返全職嘅,我亦驚訝自己公司可以咁快反應同埋都算體恤員工。仔女經歷到返學原來可以唔容易,反而更珍惜可以學習嘅機會。

地球上冇一個完美嘅地方,各地都有好與壞嘅地方,以前講世界和平俾人笑假惺惺,而家講大家身體健康應該冇人話唔真心啦啩,希望世界各地嘅疫情快D過去,大家可以重回生活正軌。

王國長老

回覆樓主:

今日早餐:意大利烘蛋,全素材料,屋企有咩就放咩,磨菇,蕃茄,露筍,小甜椒,不過要用六七隻蛋,最後灑芝士上面。

kittiek    發表於 20-6-2 15:18
Gobee307    發表於 20-4-21 12:38

王國長老

回覆樓主:

剛食完午飯,想眠一眠

大宅

rose-mag 發表於 20-4-21 04:03
今日早餐:意大利烘蛋,全素材料,屋企有咩就放咩,磨菇,蕃茄,露筍,小甜椒,不過要用六七隻蛋,最後灑芝 ...

多謝版主
我又有得參考啦

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

rose-mag 發表於 20-4-21 04:03
今日早餐:意大利烘蛋,全素材料,屋企有咩就放咩,磨菇,蕃茄,露筍,小甜椒,不過要用六七隻蛋,最後灑芝 ...

食譜,唔該

王國長老

june陳 發表於 20-4-21 10:56
多謝版主
我又有得參考啦

意大利烘蛋其實幾飽肚,有時去餐館,中午特餐會係fritata加沙律,好夠食,一般係用煙肉,菠菜再加heavy cream, 牛奶,我屋企冇奶冇cream, 改用芝士,全素冇咁漏。

王國長老

wasabikingdom 發表於 20-4-21 13:54
食譜,唔該

先講材料:
露筍大概10條切細段,蕃茄1個切粒,磨菇8安全切粒切片,小甜椒4隻切粒,雞蛋6隻(大) 或7隻(細), 青蔥兩三條切蔥花,紅蔥頭一個切碎,蒜頭1/4個切碎,芝士碎適量(我用兩種:車打芝士同mozzarella芝士碎)

首頁
678910...237

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊