烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

開封後再用密實袋放係下層雪櫃可以存放幾耐,我網上見到有人話要擺冰格,求正解

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

即使放冰格我覺得都係唔夠,我會分開一包包,用小一點的zip袋,例如一些香口膠袋,食完洗好,分裝yeast,每次用完都要盡量排曬空氣才收入冰格,這些糖果袋仔最好不透明,畢竟yeast都係細菌,能不給它接觸光就會安全一點,這樣分開一袋袋,每次用完一袋才開另一袋,我覺得這是保存yeast最好的方法。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

你要明白yeast是地球上最基本的生物,即使在零下70度,它仍然可以生存,只是沒有活動能力而已。

大宅

kenstin 發表於 20-4-10 00:35
你要明白yeast是地球上最基本的生物,即使在零下70度,它仍然可以生存,只是沒有活動能力而已。 ...

好詳細

大宅

kenstin 發表於 20-4-10 00:33
即使放冰格我覺得都係唔夠,我會分開一包包,用小一點的zip袋,例如一些香口膠袋,食完洗好,分裝yeast,每 ...

你分袋裝之後可以存放幾耐出面好難買到,買到都好貴

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

happymama0506 發表於 20-4-18 11:58
你分袋裝之後可以存放幾耐出面好難買到,買到都好貴

唔分裝的情況下,大約半年左右,功效只得7-8成,分裝一年左右到7-8成,如果只得6成功效的話,我建議換左距,對於新手我覺得樣樣野做足比較好。
有啲人可能會覺得如果酵母只得5-6成,我咪落多一倍量咯,條數并唔系甘甘計算的,因為酵母數量和活躍度,并唔系同樣效能既野,好似一個軍隊,10萬個都係老弱殘兵,同1萬個都系精銳,他們的戰鬥力是不一樣的。
酵母都係細菌來,在還未活躍的1g裡面大約有幾十萬到一百萬個細菌,一小時后他們的數目可以去到幾千億個,是幾何級數的增長。

大宅

kenstin 發表於 20-4-18 17:21
唔分裝的情況下,大約半年左右,功效只得7-8成,分裝一年左右到7-8成,如果只得6成功效的話,我建議換左距 ...

明白,我貼番個label 幾時開先,整麵包一搞就幾個鐘,失敗會好傷心

首頁

尾頁

跳至