家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

如題,每月約有$3xxxx買股,謝謝

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

sonsman 發表於 20-4-9 23:15
如題,每月約有$3xxxx買股,謝謝

十年回報、每年7至10 %、真係要巴菲特股神先做到~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

2024勳章

回覆樓主:

回報7-10%,低位買3988,望佢每年可以維持派高息,就有7%

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

ar_mak 發表於 20-4-10 00:47
你自己有買賣開股票?定係冇買賣股票經驗?我地不如唔好由贏錢開始,由輸錢開始講起好唔好?

你真係好好, 咁耐心解答陌生人嘅疑問同講人生道理
我想請教下, 好多人話跌市, 係執番好自己股票組合嘅黃金時機(咁我都覺得, 而家股票疑似海嘯價)
但係如果我隻隻都係蟹貨(除咗一小部分REIT , 跌番落n年前的入貨價, 而我亦都趁住三月嘅跌市, 增持咗), 其他係一批食之無味、棄之可惜、望都眼冤嘅股票, 例如中交建、匯豐、載通、長實、葉氏化工、華潤電力、中銀、東瀛遊, 平均蝕紧over 35 -60 percent, 一沽嘅話, 就蝕得好勁, 蝕幾十萬, 究竟係咪都係要狠下心腸?定係都係見步行步?
其實啲人話優化自己嘅組合, 有冇一啲技巧同策略可跟? 唔會蝕得咁勁

男爵府

回覆樓主:

靠收息做唔到,只有有幸捉到爆升股先得。

禁止訪問

男爵府

ar_mak 發表於 20-4-10 23:17
可以先講組合呢個問題。我地經常都會係FB,報紙或者財經周刊,睇到有D公開既投資組合,你會睇到筆者會咩 ...

東尼我以前睇一周刊都有睇過, 題外話, 佢幾個仔女幾靚仔靚女, 仲幾叻,有人權律師、songwriter、做start-up etc

男爵府

可以先講組合呢個問題。我地經常都會係FB,報紙或者財經周刊,睇到有D公開既投資組合,你會睇到筆者會咩 ...

我都唔知點解會輸咁多, 可以講, 我買每一隻都唔係細價炒股, 做實業,同見有穩定息收先會買。唔識止蝕,的確是我的心魔, 但今次蝕得咁勁, 我會覺得下次我買第二隻/n隻, 未必可以填返呢個(巨)窿,咁呢個又係我第二個心魔, 咁樣不斷追追趕趕, 其實好攰, 我發覺買股票, 輾轉多年,呢頭賺嗰頭蝕,原來都係一場空, 咁早知嗰陣時買樓啦, 買樓起碼賺2至2.5倍,老來 每月穩定有租收, 買股我計番咁多年得15 至20% (總)回報, 仲要咁樣浪費黃金十年, 行錯曬 。

又,405 近日終於彈上我幾年前的入貨價, 唔知好唔好都係走人算, 雖然佢都係叫做搵相對穩陣嘅REIT...

男爵府

換馬,用咩方向去選股. .. this is a good question... 我有諗過, 今次嘅教訓係, 下次要分散投資, 每隻細細注, 但如果係咁, 好難同要好耐(以n 年計)先填得番今次的巨额損失...

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

ar_mak 發表於 20-4-11 02:28
流行既板塊:新經濟股,輕資產既物管股,醫藥股,5G股。。。你竟然係一隻都冇!

十大成交金額股:騰訊亞 ...

新經濟股 通常 靠嘅係一個ˋ故事', 同埋PE好高 , 同我著重股票track record 派息有冇穩定增長的格格不入, 同埋對於中資股我都係有啲戒心, 感覺好多cap 完水走人, 自問通常冇咁好運, 喺啱嘅價位買入, 所以賺大錢機會唔屬於我
其實我都有買 小米 , 佢由16 蚊碌到落去十蚊 , 浮遊咗一陣 我都猶豫咗好耐先咁買少少 , 賺少少, 就走人 唔敢留太耐

賺同蝕, 好視乎係邊個價位出同入, 個人自問, 對掌握新股, 係冇乜運氣,唔敢太博...

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

ar_mak 發表於 20-4-12 01:27
講清楚先,我係冇叫你買和賣任何股票,呢個唔好誤會,我只係好想你去睇埋其他股票。以前我買匯豐果陣,都圍 ...

謝謝意見, 我再諗諗, 點樣喺跌市中優化股票組合, 我成日都想, 但手起刀落, 會蝕一大舊, 動不落手 , 點樣有策略地慢慢轉移, 我要再摸索下 我其實係唔知有咩較好策略... 將平手嘅沽出換馬?大蝕的, 等第時大市好番D,分段沽咁D ..冇咁蝕咁多.?大蝕的, 部份如中交建($7.5入)、泓富($3入)、載通($25)、华潤电力($13)、中銀(香港$37 同大陸$3.7兩隻)其實有 3- 5 % 股息..因為我驚死, 嗰陣時點都要買啲有息收/有資產嘅, 當然價位錯曬
p.s 華潤電力同越秀系係好類似, 又係無端端大削息, 畀大行拋售, 第二年啲息又上返少少

男爵府

ar_mak 發表於 20-4-12 01:17
我諗你真係試下用半年至一年既時間去重整下你既組合,你話自己果堆股票平均係蝕緊35至60%,但你又形容 ...

東瀛遊, 係啱啱啱上市冇幾耐買嘅, 其實係蝕咗over 80個percent ( 係我死蠢, 唔止蝕, 蝕到咁而家更加冇感覺), 好彩銀碼不大, 話大唔大, 話細唔細, 可能都係擺埋一邊, 換馬都係得返雞碎咁多, 要揀中一隻升8 倍先填到個損失~
780 好新,冇track record 睇

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至