自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

子爵府

yurijm 發表於 20-4-10 00:33
有乜好嬲
其實一直都係講緊男朋友家事
真係唔關樓主事

非常同意
雖然明白樓主會唔高興
但事實係男朋友講緊佢家事

將來要結婚,應該係兩個人去規劃儲錢。

或者樓主可以調轉角色黎諗。
如果你屋企準備換樓,你屋企會不會預位俾女婿?

子爵府

DOMMI 發表於 20-4-9 23:50
小女子今日20中,同男朋友一齊三年。男朋友媽媽有首期,計劃三年後買樓。
佢係之前已經話想同個兄弟搬出去 ...

D男人係要被教育,好蠢架,
你試下潛而默化,睇下有無改變啦,
我見過有朋友當中同男朋友提計劃結婚,
條仔即時話要放手,搞到我朋友係公司爆喊,
好在朋友EQ高,後來2個人結左婚,2家人相處幾好!

所以你不仿慢慢試下,你地一齊都有幾年,
慢慢教佢,朋友第時會結婚,有老婆、有仔女,
磨擦好大。。。
Keep on going never give up.
因為有我,這個世界更美好了!

大宅

佢嘅將來冇諗過有你
正常熱戀中或拍左拖一段時間,男朋友一定會規劃你地兩個人嘅將來係點,而唔係同屋企人或同兄弟嘅將來係點,除非段感情啱啱開始

水晶宮

回覆樓主:

佢個3年plan 入面應該無你

禁止訪問

男爵府

小女子今日20中,同男朋友一齊三年。男朋友媽媽有首期,計劃三年後買樓。

屋你有出錢,你都話事權,冇就冇辦法。
唯有等你地真系決定結婚,再一齊供一層,自己住好過

男爵府

little_monkey 發表於 20-4-10 10:14
非常同意
雖然明白樓主會唔高興
但事實係男朋友講緊佢家事

如果你男朋友系咁重視佢地,其實你真系可有可冇,或者你應該考慮下仲繼吾繼續。如果佢肯同你搬出去住,仲可以再睇。

男爵府

回覆樓主:

拍左3年,問清楚結婚後會唔會搬出去住,你地自己有冇經濟能力 ? 如冇,珍後生,揾過另一個,心中有妳的男人,一定會plan好, 冇plan/未長大既,結婚後你會好辛苦!

大宅

回覆樓主:

你嬲係正常既,因為明顯你係打算同佢有將來。不過你男友就...可能佢仲年輕哇,未諗到咁遠。
但呢件事總比你知道,男友仲未ready同你結婚,你自己決定將來點啦~記住唔好幫人供樓就得啦~

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

你要諗清楚了... 你仲有得選擇... 比我知道個情況係咁... 我會繼續拍拖算了.. 如真係想結婚的話..會分手再搵個啱的人...

侯爵府

買樓未有預你,可能要等好耐先結到婚,因為佢要搞掂左自己屋企層樓先⋯⋯即暫時將來既計劃未包括你,千祈咪夾錢啊

琥珀宮

買樓呢間屋你唔好唸,比你都唔好住,當比佢媽養老好了,勸佢買細d平d,計劃將來同你再買另一間啦。

但若明知將來你二人一起負擔唔到多一層摟支出(買/租都好),咁你同呢個男友無將來,分手止蝕對你最有利,嬲係改變唔到你將來命運!

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

心淡,我會同佢講,你將來既plan原來無我,我點同你行落去? 好明顯個男暫無結婚生子既打算,我唔會放太多感情入去,預備睇下有無更合適既人。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

唔駛嬲,直接要求加你名落層樓

子爵府

回覆樓主:

樓主一廂情願諗多左喇 男既仲好唔成熟 有排先會長大 諗清楚仲曬唔曬時間係佢身上啦

男爵府

認真同你講,揾過個

公爵府

牛年勳章

照顧原生家庭的長子,其實正常係孝子,如果我有個囝,我都吾希望,我囝有老婆吾理媽媽,每人也有自己夢想。用自己的钱出首期,俾個囝供樓一齊住,無錯呀! 當然,做女仔為自己打算好應該,所以,樓主耍明白,針無兩頭利,如果你想耍二人世界,仲耍對方願意,可能吾係自住樓,係耍租樓,仲耍你帮手一齊努力,萬一吾店,都係耍回男家一齊住😅

子爵府

乜嘢叫"一齊三年", 同居?分析可以好唔同。

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

其實間屋關你咩事,你都識講人哋阿媽畀首期, 考慮幾年後嫁啫 ,可能到時已經分咗手
:-) :hammer: :verycold: :chair: :sm:

珊瑚宮

2024年龍年勳章

起碼呢一刻佢係冇諗過同你結婚,所以你都唔需要諗咁多,拍住拖先啦,唔洗諗咁長遠

首頁
23456...10

尾頁

跳至