自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

之前好多jm分析過妳聽

如果妳20中歲,又唔會特別靚女。妳就好立即搵個另一位合適結婚對象。

我好現實同妳講靚女30中都好難搵對象,我有朋友普通樣廿尾被分手後搵唔到對象。(我喺講緊去speed dating啲好 積極搵對象的女仔,唔喺口講等天跌緣分落黎)

除非妳到30歲妳嘅性格+外表俾男人有青春感覺,唔喺就早走早著。呢類男人俾唔到幸福任何一個女人,睇下邊個女人攞住個 冤豬頭都當喺寶甘真愛~ 除非妳覺得佢好錫妳到令妳揀愛情放棄麵包,而且一世唔俾自己冤。

侯爵府

回覆樓主:

再現實地同妳分析

呢類99好聽啲喺保障自己個仔,
確保萬一離婚後新抱不能分身家,
就喺唔想俾任何"外人"攞著數。

我表妹就喺遇到一個男仔,
阿媽出首期
兩兄弟做銀行 按揭貸款
每個月俾家用幫阿媽供樓

想搵個老婆陪佢俾"家用開支"阿媽去供樓

個男人妢單純話冇名冇所謂 反正將來阿媽話走咗實留喺佢兩兄弟

樓主,妳思考一下。如果我呢個表妹拍咗2個月不立即分手,還"單純"到同個男人結婚。將來萬一同99有磨擦,想同個男人搬出去自立 買層樓自住/租樓。妳思考一下呢個男有冇錢銀上能力啊?
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

侯爵府

DOMMI 發表於 20-4-9 23:50
小女子今日20中,同男朋友一齊三年。男朋友媽媽有首期,計劃三年後買樓。
佢係之前已經話想同個兄弟搬出去 ...

男友幾歲啊?
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

伯爵府

其實佢冇想過结婚,不如你直接問佢之後结咗婚點住?!

珍珠宮

Huuu 發表於 20-4-10 14:59
再現實地同妳分析

呢類99好聽啲喺保障自己個仔,

但其實你呢個case
如果個女仔搵得多
有本事同男方經濟獨立
就唔受影響了,仲可以借男家過橋儲錢

我有個auntie ,佢都係咁同個仔盤算
不過道高一尺 魔高一丈
新抱搵得多,由得個老公供啊媽層樓
同老公經濟獨立
住男家層樓,一分供(男家)樓錢都冇俾過
自己返工儲錢
儲到一舊錢,拆自己父母一個名來買樓收租

我auntie 講返件事
仲好呻話個新抱唔為頭家
我媽返來講,我地聽到津津有味
真係一物治一物

公爵府

SARIDON 發表於 20-4-10 14:34
比著我,唔會嬲,如果我只係得二十歲嘅話,大把選擇,基本上唔需要因為而家眼前呢個狀況再考慮啲乜嘢,佢都 ...

係囉!大家仲年青嘛,下個月可能已經換畫啦!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

個兄弟係friend嗰種兄弟?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

係你同佢講將來…唔係佢同你講將來
似乎係你一廂情願,我諗你最好問佢想點
btw你男友幾多歲?如果都係20中…真係要諗諗…你同佢意見似乎唔太一樣

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

iouemily 發表於 20-4-10 00:01
會嬲同傷心,不過呢件事證明咗佢嘅將來未必有你,就算有,你之後會遇到好多唔會放你第一位嘅事,兄弟行先 ...

大宅

到時個兄弟真係咁唔識做要間房嘅話我就真係祝佢春袋平安

禁止發言

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

趁後生搵過第二個有本事既男人,靠阿媽買樓即係佢都冇話事權,你要寄人籬下,第日實有拗撬。

禁止發言

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

老老實實我有2個仔,如果買樓我又真係完完全全冇諗過未來新抱,間屋够大最多都係間3間房(倆兄弟一人一房),唔够大嘅話倆兄弟就要同一間房,又點會為個外人留多間房呢?

公爵府

牛年勳章

DOMMI 發表於 20-4-9 23:50
小女子今日20中,同男朋友一齊三年。男朋友媽媽有首期,計劃三年後買樓。
佢係之前已經話想同個兄弟搬出去 ...

比我唔會嬲,因為我冇資格;亦唔會嬲,就算結婚都唔一定搬入去同佢媽住!
男朋友屋企買樓,關我咩事?
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

子爵府

其實全件事似係男朋友媽咪諗住3年後買樓. 點解樓主好似對號入座層樓係for 將來結婚住. 仲有咁多JM 同一諗法. 係咪我get 錯意思

珍珠宮

jasprincess 發表於 20-4-10 17:01
其實全件事似係男朋友媽咪諗住3年後買樓. 點解樓主好似對號入座層樓係for 將來結婚住. 仲有咁多JM 同一諗法 ...

呢個年代興父幹母幹
可能大家就會一窩蜂對號入座

其實擺明就係男方家事
唔講咪冇事
自招煩惱,樓主如果聽呢度jm講
分分鐘錯過一段美好姻緣

伯爵府

育兒性格勳章

jasprincess 發表於 20-4-10 17:01
其實全件事似係男朋友媽咪諗住3年後買樓. 點解樓主好似對號入座層樓係for 將來結婚住. 仲有咁多JM 同一諗法 ...

我同你嘅諗法一樣呀,個男仔都講到出口 間房阿媽都無異議,根本個男友已經將買樓成件事分開為自己嘅家事。成件事都無女友份,更無話過結婚後會同女友住响度。
好明顯成件事都係樓主諗多咗。

大宅

係你諗多咗唔應該嬲,你有本事自己俾錢,咁咪可以自己話事囉。

雖然你係嬲你男朋友唔諗你,但你都講你未入門,算啦

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

有冇諗過佢係基?

首頁
45678...10

尾頁

跳至