嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

近排BB 食幾啖就唔食飯,試過俾肥仔水佢飲,就食半碗飯,想問有無保健產品可以令BB 開胃d?
請問開奶茶、七星茶、魚肝油有無用?

禁止訪問

回覆 Happy-pp 的帖子

Hi Happy-pp, 如果排除左BB有唔舒服,未有餓意/對進食食物冇興趣,都係比較常見佢地唔食唔食飯原因, 改變食物既外觀, 好似用熟食物整既壽司、飯團, 或者整食粉/麵/薯蓉都OK, BB 有試過嗎? 佢體重跟到自己生長線嗎?
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 20-4-17 14:34

Hi Happy-pp, 如果排除左BB有唔舒服,未有餓意/對進食食物冇興趣,都係比較常見佢 ...

可以追上生長線,不過餐量不穩定,好多時食幾啖就唔食

Happy-pp 發表於 20-4-17 17:58
可以追上生長線,不過餐量不穩定,好多時食幾啖就唔食

BB好聰明,會按照身體需要而調節食量,生長線OK就唔駛太擔心
試下轉變食物形態/配搭可以刺激BB食慾架,例如: 蕃茄+牛肉、甜椒+雞肉、菠菜+魚肉、青豆+瘦肉、蘑菇+瘦肉,煮熟後攪壓成顏色鮮艷的西式濃湯, 配搭飯/粉/麵,薯蓉,濕濕地會易D入口,進食時可加入少量牛奶增加香甜味道。媽媽有試過嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 20-4-20 16:26
BB好聰明,會按照身體需要而調節食量,生長線OK就唔駛太擔心
試下轉變食物形態/配搭可以刺激BB食 ...

現在試過,但菜式唔多
Happy-pp 發表於 20-4-20 21:13
現在試過,但菜式唔多

多D唔同食材mix andmatch可以令菜式多D變化架! 多元飲食可以為BB提供全面營養,輪流用蒸、煮、燉,烹調方式黎煮BB食物,另外添加D芝麻落飯/麵度增加天然香味和鈣質,都係唔錯的選擇。 有冇試過俾BB食豆類/果食物。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 20-4-21 16:37
多D唔同食材mix andmatch可以令菜式多D變化架!
多元飲食可以為BB提供全面營養,輪流用
蒸、煮、燉,烹調方 ...

淨係俾過豆腐,但唔係太食
Happy-pp 發表於 20-4-21 21:54
淨係俾過豆腐,但唔係太食

可能BB未習慣豆腐味道,可以試下加D廋肉碎和蕃茄/ 菇類一齊煮, 去增加鮮甜味道,記錄低BB比較少食未接受嘅食物,過一段時間再試都OK,, 另外,加入乾豆(扁豆/紅腰豆/鶏心豆)/果仁(杏仁/腰果) 枝竹入餐單, 可以吸收豐富植物性蛋白質架。

禁止訪問

大宅

hoilamma 發表於 20-4-27 09:59

我囡細個都試過呀,我試過俾開奶茶同七星茶,個陣都係其他媽媽推介我先知,飲左明顯 ...

呢2樣我都有買,俾緊開奶茶佢飲,七星茶未飲住,有時食下肥仔水,餵口好少少。但都唔太食飯,可能唔鐘意食飯(emoji)

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至