3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小朋友半年互一年前撞到隻門牙右邊崩咗流牙血,之後都冇乜嘢,呢排發現隻牙灰灰哋,佢係感嗌痛,上網search見到又要杜牙根又要剝牙,真係心都離一離,佢今年先4y,想問下有冇人試過咁嘅情況?而家真係好驚

別墅

牙醫話隻牙灰左即係壞死左,要剝

別墅

我仔依家3歲,上個月中撞到前面4隻牙入晒去,成口血,果日星期日,去睇急症,佢地轉介我第二日睇口腔科,牙醫幫仔照左xray,話牙根冇斷,但前面啲牙好鬆,留意住佢,一見變灰就要剝。

男爵府

畀面勳章

我仔又係四歲,兩個月前撞到門牙,最近變灰。睇左兒童齒科,建議杜牙根(全身麻醉)或剝左佢。我地唔想佢全麻,打算佢嗌痛就去剝

大宅

我仔試過,比牙醫睇過冇傷到牙根,醫生話過一排會好返,果然真係變返白,不過都要幾個月時間

大宅

回覆 averymom 的帖子

要全麻甘嚴重我記得自己細個大牙做過杜牙根個時牙科保健做,唔洗全麻,你有冇問多位牙醫意見

男爵府

畀面勳章

Jinleehk123 發表於 20-5-8 22:41

要全麻甘嚴重我記得自己細個大牙做過杜牙根個時牙科保健做,唔洗全麻, ...

佢話因為我仔細個,而且佢一直表現得好驚,如果到時郁來郁去做唔到⋯
我地唔會比佢全麻啦,如果佢叫痛就帶佢剝左去

大宅

贊成唔好全麻,麻醉有一定程度風險

男爵府

畀面勳章

Jinleehk123 發表於 20-5-8 22:45

贊成唔好全麻,麻醉有一定程度風險

希望佢可以捱到五歲,始終咁快甩左隻門牙怕佢比同學笑

大宅

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我仔1歲多啲時仆親崩左少少隻牙,到3歲幾有1日佢叫痛喊,搖佢會鬆,牙肉位仲出牙瘡,帶佢去睇普通牙醫照左x光,隻牙腳斷左,普通牙醫唔敢搞,叫我去兒童齒科,最後打麻醉針要脫,因為出牙瘡即發炎了,同隻門牙都變左灰色,無得留,因我仔係牙腳同隻牙斷左,分開左2忽,醫生話如脫左牙瘡返發就一定要全麻開刀拎埋牙腳出嚟 唔可以就咁脫,因近神經線,好彩脫左無再返發牙瘡,咁另一隻牙腳就由佢吸收或退返出嚟

首頁

尾頁

跳至