嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問有無好心媽媽或者爸爸介紹好噶兒科醫生俾我,我真係叫救命,睇住細佬已經長達一個月有多噶時間晚晚咳醒唔到一路去到天光,我做妈媽噶已經無曬辦法。
每次一感冒手尾就好長,睇好多次醫生先斷尾,今次直頭無啦啦係無任何其他情況,陣係每晚咳過唔停,睇佐5次醫生,每次起碼有4日藥水,有氣管藥、化痰止咳收鼻水,包括埋青蛙丸和聞氣,全部已經試過曬做到足,都係一路咳,我連猴棗散都試過,小小情況好轉都無,真係好心疼,我請求你地可如果有好醫生麻煩你地話我知呀,唔該曬。我唔想再睇埋d陣係一味就開止咳化痰藥噶醫生,曬錢都算,重點係真係要幫助到小朋友

別墅

米米粒 發表於 20-4-12 23:57
請問有無好心媽媽或者爸爸介紹好噶兒科醫生俾我,我真係叫救命,睇住細佬已經長達一個月有多噶時間晚晚咳醒 ...

另外氣管敏感我知道螨蟲和灰塵都有影響,但我已經有隔日吸。

民房

回覆 米米粒 的帖子

我個仔2歲果陣都係咁 嚴重果陣隔2個月就病一次 咳成晚訓唔到 仲要食抗生素先好返。我睇左好多次醫生 又上網搵左好多資料 再加埋總結經驗 終於而家仔仔過左5個月都未試過氣管敏感喇。
我個人嘅經驗係 佢一有鼻水同兩聲咳就要即刻睇醫生 唔好拖。另外 好多時候佢氣管敏感係由感冒變成 而感冒所以會變氣管敏感係因為積左啲痰喺喉嚨,然後慢慢積左喺氣管 所以要教佢吐痰。bb唔識吐痰 最好就係佢一咳就叫佢吐啲口水出黎 啲口水通常都有痰 慢慢佢就識吐痰。呢點好重要 識吐痰就唔會積埋啲痰喺氣管 就唔會容易咳同發燒。另外就係每次佢一咳我就畀佢飲暖水,都有啲幫助。

民房

回覆 lam634 的帖子

另外我都會煲啲健脾潤肺嘅湯水畀佢飲(都係網上睇返黎,不過佢就唔多想飲 我就盡量溝淡畀佢啦),湯水如下:
虎乳零芝5錢 貝母5錢 淮山1兩(暖水浸10分鐘先) 陳皮1個 蜜棗1個 無花果2個 豬肉酌量 薑1片

就咁當係煲湯咁煲 1星期飲1-2次 都有啲效

別墅

lam634 發表於 20-4-18 21:54
回覆 米米粒 的帖子

我個仔2歲果陣都係咁 嚴重果陣隔2個月就病一次 咳成晚訓唔到 仲要食抗生素先好返。我 ...

如果可以,我真係寧願醫生可以開抗生素,但每次醫生都講,無發燒呀唔可以開,所以我去唔同診所去埋浸會,都係開止咳化痰收鼻水,我記憶中開始,從9個月開始就經常隔一頭半個月就甘咳,我都無曬辦法,至於湯水,宜家好難搞,一歲後就開始唔中意飲奶以外噶液體

大宅

米米粒 發表於 20-4-19 00:17
如果可以,我真係寧願醫生可以開抗生素,但每次醫生都講,無發燒呀唔可以開,所以我去唔同診所去埋浸會, ...

可看嘉賓大廈趙祟就醫生,醫治咳是勝手,非常耐心斷症準,好快藥到病除

別墅

MingMing326 發表於 20-4-21 01:35
可看嘉賓大廈趙祟就醫生,醫治咳是勝手,非常耐心斷症準,好快藥到病除
...

谢谢。

大宅

請問有無好心媽媽或者爸爸介紹好噶兒科醫生俾我,我真係叫救命,睇住細佬已經長達一個月有多噶時間晚晚咳醒 ...

益生菌 幫到手

琥珀宮

可能肺熱

大宅

做敏感測試找出原因,洗冷氣機,洗洗衣機,洗甲醛,洗床褥

首頁

尾頁

跳至