家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

賠償全包聽落幾好,有無jm知道個plan有無魔鬼細節?好似就算有免找數卡,其實都要入院前打比保險公司預先批核,變相點都要自己比左錢先。新手尼方面好多不清楚,請指教謝謝。

複式洋房

c9jai 發表於 20-4-13 00:25
賠償全包聽落幾好,有無jm知道個plan有無魔鬼細節?好似就算有免找數卡,其實都要入院前打比保險公司預先批 ...

佢本身強制要有墊底費,半私家,應該都唔係平喎,如果你比得起又想有比較足既保障都無咩問題。

如果急緊住院都無計啦,但都會有情況係醫生建議下入院,到時就可以用到免找數。

水晶宮

c9jai 發表於 20-4-13 00:25
賠償全包聽落幾好,有無jm知道個plan有無魔鬼細節?好似就算有免找數卡,其實都要入院前打比保險公司預先批 ...

我用普通卓康健plan.非緊急手術有張表比醫生填完fax去好快批,如果夠cover批完出院免找數

大宅

Herachow 發表於 20-4-13 01:55
佢本身強制要有墊底費,半私家,應該都唔係平喎,如果你比得起又想有比較足既保障都無咩問題。

如果急緊 ...

其實我預算唔多架,見到其他plan分好多細項quota,總額又得幾十萬(莫講話幾十年後而家都叫少)大部分只保到100歲。。。或者jm有無買過幾好的,或者折衷少少(保額無咁大而cover得夠)呢?

即係入院後再拎approve都得?

大宅

ricecooking 發表於 20-4-13 03:13
我用普通卓康健plan.非緊急手術有張表比醫生填完fax去好快批,如果夠cover批完出院免找數
...

其實我最怕係緊急情況要即刻入院果種,保險公司又話入院前一日要問佢批唔批先,保險公司大多要申請後翌日先覆嗎?

jm你個plan一年要比幾多?cover得足嗎

複式洋房

c9jai 發表於 20-4-13 13:22
其實我預算唔多架,見到其他plan分好多細項quota,總額又得幾十萬(莫講話幾十年後而家都叫少)大部分只保 ...

醫療plan係每年續保,保費年年升,保額可能幾年保險公司會調整一次。

全包plan都有好多間可以揀,你可能要quote下價,睇下邊間岩你預算同需求。你有興趣可以pm我傾多啲。

我唔會話一定得,但有人係試過可以既,決定權係保險公司到。

大宅

回覆 c9jai 的帖子

我都係用bupa, 上次都好快批到比我, 出院都係免找數~ 你有咩唔明都可以打去問下職員~

別墅

c9jai 發表於 20-4-13 13:22
其實我預算唔多架,見到其他plan分好多細項quota,總額又得幾十萬(莫講話幾十年後而家都叫少)大部分只保 ...

那你預算每月幾多錢保費到?同埋你想幾保額係幾多錢到?因為保額大,相對保費就會有所提升,呢個肯定,同埋睇吓個plan 會唔會係claim 得80%,定係100% 全包,每個細項有冇ceiling,所有野都要睇番你個人 budget 係幾多。

依家大部份的plan 都係保到你100歲,講真,都真係好夠了。

保額無咁大而cover得夠 
其實呢樣嘢又好矛盾,點樣保額無咁大(即係保額得100幾十萬)但又cover 得夠(即係又想100%全包?),無乜邊個plan 可以做到咁喎~

別墅

回覆 agnesc2017 的帖子

Bupa 的醫療plan 有很多隻,你可以慢慢揀,最新一隻Bupa Hero 非凡都好正,我自己就諗住買呢隻再搭佢最普通最平那隻,用來做墊底HK$80,000,而Bupa Hero 就買有自負額HK$80,000那種,咁就最平,保額最大,Bupa Hero Advance 那隻可以做到每年HK$2,500萬保額,仲要終生無上限保額,一年後又係HK$2500萬,保證終生續保。

大宅

agnesc2017 發表於 20-4-16 13:15
回覆 agnesc2017 的帖子

Bupa 的醫療plan 有很多隻,你可以慢慢揀,最新一隻Bupa Hero 非凡都好正,我自己 ...

我都想甘樣買,請問你係搭邊隻普通plan買呢?我想參考下

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

参考一下~

-
保柏祗專做醫保,沒AGENT(少左成本)但有24小時CS服務,亦有熟悉醫療專業職員,可以立刻比到醫療意見~

唔似其他保險公司,掛羊頭賣狗肉,因醫保無肉食而佣金超低,AGENT ㄧ定狂Sell 妳公司其他高利潤產品,唔等洗野如....(儲蓄保/教育基金),煩死~

保柏互通保額」計劃 
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14562281
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁

尾頁

跳至