論盡家傭

跳至

首頁
56789...13

尾頁

大宅

Qin888 發表於 20-5-10 22:04
回覆 delfin 的帖子

我係屋企做公司野,下午2:00-5:00pm坐喺度做公司野同時看著佢地做中文,以前有工人都 ...

仔女大咗,唔使下下搵人睇住佢哋,真係唔需要再請工人。

我都相信自己做番所有家務,最初會辛苦,但肯定會適應。重點係:屋企人唔再多一個外人,做任何事、講任何野都方便好多

大宅

kapocarol 發表於 20-4-13 23:50
Agent叫我唔好買機票,廢事cancel左或轉唔到機就麻煩,叫我俾cash

我都係咁諗
Isaac仔2004年4月8號在法國醫院出左世啦~~~

大宅

delfin 發表於 20-5-13 16:10
我都係咁諗

最終我都俾cash,影低左機票價錢,叫佢自己簽番,佢選擇錢同接受呢個價錢。

大宅

kapocarol 發表於 20-5-13 16:13
最終我都俾cash,影低左機票價錢,叫佢自己簽番,佢選擇錢同接受呢個價錢。
...

工人走後,ok嗎?加油

大宅

delfin 發表於 20-5-13 16:13
工人走後,ok嗎?加油

好疲累,但自由左好多

大宅

kapocarol 發表於 20-5-13 16:16
好疲累,但自由左好多

最辛苦是那樣

子爵府

我仔高小我已諗緊吾用工人喇!連D細路都吾想

子爵府

我都打算等小朋友升中後唔請姐姐,因為太唔想有工人在家,佢做嘢求求其其,又驚佢偷錢,成日玩電話.....所以而家我都train 緊小朋友做家務,將來幫手做家務

大宅

fa_chan 發表於 20-5-16 09:07
我都打算等小朋友升中後唔請姐姐,因為太唔想有工人在家,佢做嘢求求其其,又驚佢偷錢,成日玩電話.....所 ...

係呀,細路仔細就一定要請工人冇得揀,但細路仔大尤其升左中學,放學返嚟都已經大約下午六時多,根本全日冇人。

話冇家務就假,但起碼自己心態要改變,不會像以前咁乾淨,但基本做到家務或者請鐘點幫手就可以了。大不了有兩餐去買下外賣食。如果有時工作太忙應付唔到,啲衫就拎落去洗。

子爵府

delfin 發表於 20-5-16 09:15
係呀,細路仔細就一定要請工人冇得揀,但細路仔大尤其升左中學,放學返嚟都已經大約下午六時多,根本全日 ...

老實講,我姐姐一 d都唔乾淨,同佢講極,好多地方都冇徹底去清潔,佢既function 只係留在家睇住小朋友.
小朋友都大,係屋企既一份字,佢都係時候幫手做家務

侯爵府

kapocarol 發表於 20-4-13 12:40
你同佢講好做最後呢一個月,會寫好release letter就得,佢地好想繼續搵工做。但當然,斷約工人好難搵到工 ...

斷約不可能係難搵囉!想搵過一份話咁易!
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

禁止訪問

大宅

bybewong 發表於 20-5-20 06:54
我小朋友升小學,我也炒了,冇賠錢。做多一個月,好煩,佢走前借錢,走咗成個月收到財務公司信
...

你要返工嗎

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

kapocarol 發表於 20-5-13 16:13
...

可以比現金代替機票嗎?會唔會比工人告,反咬一口話僱主唔買機票比佢走呢?

我都想炒佢,但煩惱緊機票呢part
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

大宅

alicialee1210 發表於 20-5-20 13:40
可以比現金代替機票嗎?會唔會比工人告,反咬一口話僱主唔買機票比佢走呢?

我都想炒佢,但煩惱緊機票呢p ...

工人要求要現金,我叫佢寫低幾隻字,係佢要求。

大宅

fa_chan 發表於 20-5-16 09:45
老實講,我姐姐一 d都唔乾淨,同佢講極,好多地方都冇徹底去清潔,佢既function 只係留在家睇住小朋友.
...

同意!中學生放學回家都5-6點,工人全日都唔知做過咩清潔程度都...
我每逢星期日煮飯(佢放假),都要大洗廚房,爐具的油漬,根本冇每日抹
所以唔請工人,屋企也不會太污糟,因為根本無人得閒整污糟。
反而每晚放工放學之後會辛苦少少,自己洗衫...基本家務,我相信有中學生幫手,一家可以應付到。而換來的是非常自由

別墅

delfin 發表於 20-5-3 10:59
現在網上有啲Apps都可以請鐘點,如果唔啱又可以包換,我覺得ok

請問有咩App介紹

大宅

bubujoey 發表於 20-5-20 19:18
請問有咩App介紹

Lazy, helper go 等

大宅

wu5cat 發表於 20-4-24 10:35
回覆 delfin 的帖子

我小朋友讀緊小二,我仲要翻工都可以做到。你買部洗碗機、吸塵機、加折疊衣架,平時週 ...

想問問小朋友邊個接放學?

大宅

回覆 sphchng127 的帖子

同學仔嘎媽咪拜託距放學順路帶過去補習班(不過你預叫得人幫手隔下要送下禮物比人),補習班可以同你做功課等到你放工去接

首頁
56789...13

尾頁

跳至