在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我已經做咗ftm 5.5年喇, 小朋友啱啱上咗小學, 之前諗住佢升小之後會搵下part time做, 點知原來想法有d太天真, 發覺升小之後要跟功課都幾忙, 另一方面我又好似懶慣咗...有d唔太想再去番工...有冇同路人同我個case一樣? ftm直到永無止境咁?

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

高小或中學先啦~

大宅

0030 發表於 20-4-14 09:46
高小或中學先啦~

唔計懶惰問題, 高小可以ma?我就係感覺高小好似重忙....要考呈分試...

伯爵府

我覺得小學更需要FTM 盯住.
現在又停課, 復課又要追進度,
市道奇差.
復出搵工不易.
你都係專心FTM多一陣吧

大宅

Debbie0331 發表於 20-4-17 14:10
市道奇差.

我其實復出都係打算做番以前做開嗰行, 都長期缺人所以要做一定有, 但係我份工係忙到顛嗰隻, 做幾個鐘頭part-time都可能放工好似散晒咁...而家就係覺得小學好似都好多嘢跟...如果番埋part time...感覺真係人都顛咁....其實我好想知道有冇人好似我咁...一做FTM就做到直接退休咁...

大宅

我都驚我係咁呀!做左ftm8個月了(emoji)(emoji)‍♀️

男爵府

回覆 lhwhazal 的帖子

你做開邊行?我認識的媽媽一般到了小朋友上中學先再做嘢,但聽佢哋講做半日已經很累,因為返到屋企仲要大量家務,你家裏經濟情況如何?如果可以,一直做FTM亦可。

大宅

rainy01 發表於 20-4-19 14:11
我都驚我係咁呀!做左ftm8個月了(emoji)(emoji)‍♀️

其實之前打算做到佢小學就開始番下part time....點知原來佢上咗小學只係俾佢番半日幼稚園多咗幾個鐘free time, 我喺佢放學前又要用多一段時間去買餸(因為之前番pm可以夜少少瞓, 所以之前可以唔駛煮晚晚等埋爸爸放工去嫲嫲屋企食)+整放學茶點(唔知點解日日放學都好似餓鬼咁(emoji)), 然後又要即刻跟功課, 做完功課又要煮飯...如果日頭重要番埋part time...真係覺得會人都癲

大宅

kk1186 發表於 20-4-19 15:34

你做開邊行?我認識的媽媽一般到了小朋友上中學先再做嘢,但聽佢哋講做半日已經很累 ...

聽完你嘅意見...睇嚟原來係要到中學先會有機會再復出....咁真係遙遙無期喇...對我嚟講真係可能要直接退休喇....
其實當初決定做ftm都一早計好條數...經濟不過不失啦...但我都同所有家長一樣...想盡量可以儲多個錢日後旁身.....
我其實未有小朋友之前真係冇諗過會做ftm, 我亦都係我小朋友出世前一年左右用咗一筆錢去進修過, 因為我份工雖然好忙, 但係係一份好有意義嘅工作, 我亦都好愛我嘅工作, 只不過我更想伴兒成長, 所以我當初先忍痛放棄咗份工

別墅

lhwhazal 發表於 20-4-14 03:43
我已經做咗ftm 5.5年喇, 小朋友啱啱上咗小學, 之前諗住佢升小之後會搵下part time做, 點知原來想法有d太天 ...

I did near 7 years la, same v unhappy and feel lost and no value. 1 x P1, 1 K1 coming September.
Difficult to give up 2 kids, also become a fat lady since 2nd kid born..., lazy... Find job v difficult especially this environment

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

如果經濟許可,就唔好出黎工作,找D興趣學下

大宅

cocohui 發表於 20-4-20 17:02
I did near 7 years la, same v unhappy and feel lost and no value. 1 x P1, 1 K1 coming September.
Di ...

其實我反而覺得好值得~睇住個小朋友成長雖然有時真係會覺得好激氣, 但係真係無價嘅~不過有時真係好唔捨得原本份工+糧~
咁你係咪打算一直做ftm?

大宅

Liuvyn 發表於 20-4-20 17:16

如果經濟許可,就唔好出黎工作,找D興趣學下

其實我嘅興趣就係我原本嘅工作~不過年紀開始唔細...以前後生d放工都攰到想死...而家淨係湊小朋友+做家務有時都覺得有d攰...所以如果咁嘅環境番埋part-time真係不堪設想...不過又想儲多d錢預防日後有需要...所以真係頭都大埋....
另外由我決定做ftm開始, 身邊已經好多朋友都覺得我白痴, 成日覺得依家咁嘅時勢應該請個工人返嚟or交俾四大長老湊, 自己去番工搵錢先係正常~

別墅

lhwhazal 發表於 20-4-21 01:40

其實我反而覺得好值得~睇住個小朋友成長雖然有時真係會覺 ...

有想但不放心俾人湊,自己也不易工作,ftm前的工作已夕陽,但湊小孩覺得自己价值好低,老公又有睇低...

大宅

cocohui 發表於 20-4-21 13:43
有想但不放心俾人湊,自己也不易工作,ftm前的工作已夕陽,但湊小孩覺得自己价值好低,老公又有睇低...
...

既然之前嘅工作已夕陽, 就唔好再諗太多喇~其實ftm係一份好偉大嘅工作! 你點會有自我價值低嘅想法? 有好多人想做ftm嫁! 只係經濟上唔容許所以做唔到咋!
而我呢? 好鐘意及享受ftm呢份工作! 只係基於唔捨得之前份工&糧先會有想復出做part time嘅念頭!
所以你要好好珍惜可以做ftm嘅日子! 唔好太在意其他人嘅想法!

伯爵府

2024勳章

Debbie0331 發表於 20-4-17 14:10
市道奇差.

別墅

lhwhazal 發表於 20-4-22 04:00
既然之前嘅工作已夕陽, 就唔好再諗太多喇~其實ftm係一份好偉大嘅工作! 你點會有自我價值低嘅想法? 有好多 ...

Thx. 只是一直也感到這樣,好痛苦。

子爵府

lhwhazal 發表於 20-4-20 01:28

聽完你嘅意見...睇嚟原來係要到中學先會有機會再復出.... ...

Same here. 疫情停課,更加唔使旨意返出嚟做嘢。而且冇長老幫,請姐姐信唔過,今日係群組聽到有姐姐蕩失左個三歲細路

Ftm最幸福係日日同小朋友訓到起身食午餐。但最怕係荒廢左事業學歷

男爵府

回覆樓主:

我識有啲 full time mum 出留黎做野,做政府合約員工,做銀行,自已開公司都有,好睇自已能力同能力同埋鬥心。

Adrio77    發表於 20-7-19 18:49

子爵府

做咗全職媽媽兩年,覺得好難放手返工。但又好想搵自己錢駛得爽啲。

首頁

尾頁

跳至