在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

solim 發表於 20-5-12 17:22
做咗全職媽媽兩年,覺得好難放手返工。但又好想搵自己錢駛得爽啲。

same here
我都想爽d...但係真係唔捨得小朋友

大宅

myfaye 發表於 20-5-9 01:27
Same here. 疫情停課,更加唔使旨意返出嚟做嘢。而且冇長老幫,請姐姐信唔過,今日係群組聽到有姐姐蕩失左 ...

同意x2, 日日可以瞓到好晏起身直接食午餐真係好幸福! 我哋屋企都係夜貓一族, 如果小朋友第二朝唔駛返學, 前一晚都會等埋爸爸放工返嚟差唔多9點先開飯, 所以都會夜瞓晏起

不過我其實有四大長老可以幫手凑, 但係信唔信得過又係另一回事...始終老人家湊孫...自己實會有d唔滿意嘅嘢出現....到時搞到反晒面就真係煩喇

大宅

farm712 發表於 20-5-10 08:32
我識有啲 full time mum 出留黎做野,做政府合約員工,做銀行,自已開公司都有,好睇自已能力同能力同埋鬥 ...

哈哈...我d鬥心由小朋友出世之後開始...已經隨着時間咁被磨滅晒喇(emoji)(emoji)(emoji)我諗好多媽媽都應該都同我一樣掛

男爵府

lhwhazal 發表於 20-4-18 01:26

我其實復出都係打算做番以前做開嗰行, 都長期缺人所以要做 ...

好多婆婆嫲嫲都係一世FTM, 你老公支持,又無經濟困難就ok 啦

男爵府

lhwhazal 發表於 20-5-13 02:23
哈哈...我d鬥心由小朋友出世之後開始...已經隨着時間咁被磨滅晒喇(emoji)(emoji)(emoji)我諗好多媽媽都應 ...

我第二個小朋友出世後開始做ftm,初初做ftm真係日日想返工,當時同自己講等細b讀書我就出返黎做嘢,點知做下做下習慣咗ftm生活,甚至有d享受咁嘅生活,到最近做ftm俾到成功感我,我真係想一直ftm落去,不過我都好掛住我份糧,始於唔係富有人家,做ftm成日要慳住慳住,連打扮都冇,可以話係一個肥師奶、黃面婆,有時都會諗係唔係應該出返黎做嘢。

大宅

EudyptulaMinor 發表於 20-6-13 00:27
我第二個小朋友出世後開始做ftm,初初做ftm真係日日想返工,當時同自己講等細b讀書我就出返黎做嘢,點知做 ...

同感! 我都好掛住我份糧...但係又hea懶咗...加上又唔想掉低個小朋友比四大長老湊....

男爵府

lhwhazal 發表於 20-6-14 03:31
同感! 我都好掛住我份糧...但係又hea懶咗...加上又唔想掉低個小朋友比四大長老湊....
...

咁我又唔覺得自己hea懶咗,身體係勞動大過返工,亦都勞氣過返工,不過轉數、反應真係鈍咗,而且對住小朋友唔會有咩攻心計辦工室政治,再出返黎搵工我會擔心適應唔到~

男爵府

lhwhazal 發表於 20-4-14 03:43
我已經做咗ftm 5.5年喇, 小朋友啱啱上咗小學, 之前諗住佢升小之後會搵下part time做, 點知原來想法有d太天 ...

唔係呀,我仍好希望返工架,搵parttime會唔會好啲,仲有時間做屋企野,遲啲小朋友上小學都想做下,但反而係覺得做左ftm太耐呢,要時間適應返工節奏多啲囉……

大宅

EudyptulaMinor 發表於 20-6-16 01:05
咁我又唔覺得自己hea懶咗,身體係勞動大過返工,亦都勞氣過返工,不過轉數、反應真係鈍咗,而且對住小朋友 ...

絕對認同...辦公室政治真係好煩~ftm雖然都唔係一件容易嘅工作, 但係起碼唔使喺繁忙嘅日常工作中仲要去應付一堆複雜嘅人事關係

大宅

sumpo 發表於 20-6-20 00:42
唔係呀,我仍好希望返工架,搵parttime會唔會好啲,仲有時間做屋企野,遲啲小朋友上小學都想做下,但反而 ...

我小朋友幼稚園時我一直都係咁諗, 但係當佢上到小學時, 你會發覺重多嘢要去跟, 如果你去學校做埋家長義工, 真係唔會再有時間做什麼part-time(emoji)

大宅

回覆樓主:

我ftm7年
大仔p1
細女9月k1

都有搵份parttime嘅想法
1。唔想自己同社會脫節
2。想儲錢,想有自己錢,宜家用錢主要for屋企,唔敢用太多喺自己身上
3。男人以為自己搵錢大哂,晚晚放工都話攰,佢可以攰,但我唔可以攰……不過都有負責洗碗,隔日拖地嘅……其他都係我好似老馮咁。
但又要怪我無比時間佢……
4。番工有番自己嘅私人範疇,有同事有工事。唔駛只有家務同細路。希望個人平衡啲

我又唔覺P1好多嘢要跟
不過啱嘅 part time 可遇不可求
無姐姐
婆婆有時可以幫,住得近,但主要係想自己湊到都自己攪番,老人家已完成自己責任,唔想佢辛苦

Adrio77    發表於 20-7-19 18:52

大宅

回覆樓主:

仲有係想學自己有興趣嘅事,但因為要駛錢,所以都收埋了!
學唱歌,整蛋糕,香薰治療,跳舞,瑜珈……所有都只可以放棄
自己無一技之長,想自己做吓生意又唔得。
有諗過做網購,但見朋友 都一係只係賺少少做餐死,一係就止蝕離場。都好掙扎

大宅

lhwhazal 發表於 20-6-21 17:07
絕對認同...辦公室政治真係好煩~ftm雖然都唔係一件容易嘅工作, 但係起碼唔使喺繁忙嘅日常工作中仲要去應付 ...

我做過ftm 8個月就決定返出去做野,ftm其實sacrifice好大,當時常常要肯定自己的價值。返出去做野,雖然初初都擔心小朋友唔跟自己,但中現在疫情我可以wfh 3日,基本上成日都可以對住個女。我都好開心!

琥珀宮

lhwhazal 發表於 20-4-14 03:43
我已經做咗ftm 5.5年喇, 小朋友啱啱上咗小學, 之前諗住佢升小之後會搵下part time做, 點知原來想法有d太天 ...

小學先最重要

大宅

Rositalky 發表於 20-6-24 14:20
我做過ftm 8個月就決定返出去做野,ftm其實sacrifice好大,當時常常要肯定自己的價值。返出去做野,雖然初 ...

想請問你復出後搵工難唔難搵?

自從上年4月開始FTM, 當時阿仔差唔多一歲。今年1月底簽左約請姐姐,保守估計8月應該黎到。因為疫情家計入不敷支,我好想做返野幫補下。4月開始搵到而家,見左有6-7份工。我冇咩專業工作經驗,做開logistics/ sales support等等。見左好幾份in完似幾大機會,問幾時返得呀咁,最後都係冇消息。而家15/16中等姐姐黎到先再搵定點,起碼唔駛屋企人特登就時間黎睇住阿仔一陣,我就出去見工。仲有interview對方問點解辭左份工全職湊仔,因為呢點佢哋有concern唔敢請我,二來阿仔仲細驚成日請假。諗左好耐點表達原因比較好,希望可以俾啲貼士。搵工搵到好冇心機....

大宅

vivi23berry 發表於 20-6-27 18:02

自從上年4月開始FTM, 當時阿仔差唔多一歲。今年1月底簽左約請姐姐,保守估 ...

我會答想一嘗做全職媽媽的心願,湊自己的初生,現在願望達成,都係覺得自己鐘意做野,所以返出來。

大宅

Rositalky 發表於 20-6-27 21:44
我會答想一嘗做全職媽媽的心願,湊自己的初生,現在願望達成,都係覺得自己鐘意做野,所以返出來。
...

多謝您既意見!我試下咁答先 :)

大宅

vivi23berry 發表於 20-6-27 21:47
多謝您既意見!我試下咁答先 :)

你身體好返嗎?之前同你傾過產後失血既事

大宅

Rositalky 發表於 20-6-27 21:54
你身體好返嗎?之前同你傾過產後失血既事

嘩!你咁好記性既?年幾前既野仲記得!而家好返啲喇,起碼唔會雙腳冇力,係比生之前怕凍左少少。阿仔都兩歲幾。剛剛同朋友傾開我搵工問題,佢教既解釋原因同你差不多。

大宅

vivi23berry 發表於 20-6-27 18:02

自從上年4月開始FTM, 當時阿仔差唔多一歲。今年1月底簽左約請姐姐,保守估 ...

你唔可以講為左小朋友而辭職咯,同埋小朋友長期問題,公司一定會感覺你已家庭為先,一定長期請假

首頁

尾頁

跳至