在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我都想辭職做ftm, 份工有25k, 對我黎講好多,返工十五分鐘到公司,家姐小一,阿妹n , 屋企有工人做家務,但家姐功課無人跟到,我諗緊應唔應該辭職,其實上司係公司cut 既時候特登留我係度做,我辭職會得罪晒上司而且永無反身,但無人跟到家姐功課,又好矛盾...要錢?陪家姐讀書?

大宅

zoeyo 發表於 20-7-8 01:28
你唔可以講為左小朋友而辭職咯,同埋小朋友長期問題,公司一定會感覺你已家庭為先,一定長期請假
...

有冇建議可以點請好?

大宅

big_bb_ff 發表於 20-7-8 02:36
我都想辭職做ftm, 份工有25k, 對我黎講好多,返工十五分鐘到公司,家姐小一,阿妹n , 屋企有工人做家務,但 ...

補習社咯

大宅

vivi23berry 發表於 20-7-8 08:15
有冇建議可以點請好?

我自己都ftm年幾了,有左第二胎就辭職唔做了,宜家大仔8歲細仔6個月,我今日都要見工,我老公都會想我繼續ftm,公司都會問點解辭職,事實真為左小朋友,但返工重點為左自己重新連結社會,唔會脫節,重塑自信,要公司知道你已經做好準備面對社會,因為你ftm太長時間拉

子爵府

我都做左ftm6年,之前都搵話下pt做,但真係唔想搵full time,因為做左ftm後,覺得家庭緊要d。
咁如果你唔想搵工咪繼續ftm先,遲d等小朋友大晒,先再搵工囉…

男爵府

回覆 vivi23berry 的帖子

若果是顧及雙職家庭的的好公司,通常不過問你請假原因。但有些老問想你重要日子,必須不請月頭或尾。那孩子測考便自己早些準備。有些員大安旨意放測考時間,老闆也會酌情希望您自己解決。話其實在政府工,好優待遇

別墅

lhwhazal 發表於 20-4-14 03:43
我已經做咗ftm 5.5年喇, 小朋友啱啱上咗小學, 之前諗住佢升小之後會搵下part time做, 點知原來想法有d太天 ...

我暫時都係咁 習慣左 好難轉變

男爵府

而家ready由ftm出返黎做全職,唔知有冇機會,本身有學位,想搵份文職,驚比人睇少,

複式洋房

big_bb_ff 發表於 20-7-8 02:36
我都想辭職做ftm, 份工有25k, 對我黎講好多,返工十五分鐘到公司,家姐小一,阿妹n , 屋企有工人做家務,但 ...

我就嚟放完產假,都諗緊駛唔駛轉ftm. 大b 2歲半,細既就嚟4個月。屋企無家人幫手,有個做左半年既工人,但將2個小朋友交比工人又唔太放心。我想繼續做,賺多幾個錢,不過返工壓力都大同埋都忙。但係係屋企湊2個都好辛苦 15/16...

大宅

archichi 發表於 20-8-4 09:01
我就嚟放完產假,都諗緊駛唔駛轉ftm. 大b 2歲半,細既就嚟4個月。屋企無家人幫手,有個做左半年既工人, ...

細b 得四個月真係太細啦,我覺得工人黎左半年唔夠經驗,不過你睇下佢係咪真心錫小心同埋係咪聽教果點囉,不過到半歲要開始轉固,有媽咪係屋企睇住真係好點,我都係果度時間ftm 過

myfaye    發表於 20-8-18 00:06

禁止訪問

大宅

aewiou 發表於 20-8-31 05:49
搵其他出路,既又可以湊小朋友又唔太花時間,我身邊好多全職媽咪都有相同煩惱,我自己係在職媽咪但公司不停炒 ...

唔使喇~暫時冇打算轉行去浪費咗之前讀書學到嘅嘢~anyway thanks~

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

做左ftm都8年,想完全甩身好似以咁返full time真係要等到上左中學,但又覺得返左工佢中學反叛期又無人管學壞,不過就覺得無左自己同生活,值唔值得其實值既,不過心裡面始終有d唔開心,做ftm時間耐左無晒朋友,無咩社交咁

大宅

clybaby 發表於 20-10-2 11:55
做左ftm都8年,想完全甩身好似以咁返full time真係要等到上左中學,但又覺得返左工佢中學反叛期又無人管學 ...

完全身同感受到.....大家一齊加油(emoji)(emoji)

子爵府

細b 歲半,嚴重分離焦慮,我想請姐姐然後自己復出,個心又好唔捨得

大宅

myfaye 發表於 20-10-9 23:18
細b 歲半,嚴重分離焦慮,我想請姐姐然後自己復出,個心又好唔捨得

其實大部分媽媽個心都係唔捨得掉低個b自己去番工嘅

洋房

clybaby 發表於 20-10-2 11:55
做左ftm都8年,想完全甩身好似以咁返full time真係要等到上左中學,但又覺得返左工佢中學反叛期又無人管學 ...

我都係在職媽媽, 仔女一出世, 做阿媽既就會有無止境既擔心, 初時我的確有諗過為咗對仔女轉做FTM, 但係諗深一層, 一但做咗FTM再重新投入社會工作, 其實會更加唔適應

養兒100歲, 長憂99呀

子爵府

lhwhazal 發表於 20-4-18 01:26

我其實復出都係打算做番以前做開嗰行, 都長期缺人所以要做 ...

我做左12年啦~ 。。。

大宅

carly.c 發表於 20-10-26 10:52
我做左12年啦~ 。。。

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至