自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

nyolivia88 發表於 20-4-14 12:48
老公話生完第一個就唔生話香港貴將來無野比到細路會唔好。。。但我見有d 住屋邨都生到3件~
住就住老爺間屋 ...

愛係無價,除左基本生活,環境,仲要有愛

myfaye    發表於 20-4-15 00:17

男爵府

共識

別墅

生咗一個先再諗

你老爺要收你租即層樓唔係送俾你,現在生兩個一般供樓都要兩萬幾,有層樓再諗生兩個都未遲

水晶宮

selinwong 發表於 20-4-14 15:28
還要網上唔少是吹水多。睇左BK 10幾年,最奇有幾個成日講到自己好有米,都係生一個。雖然有啲真係有錢亦只 ...

係,神奇地,我身邊嘅朋友(3x歲)唔少人生咗3個。都有朋友堅持只生一個,但呢啲係極少數。

子爵府

PS123 發表於 20-4-14 22:07
最貴係自己無限嘅心機和時間
唔錯,我生完第二個忙到返唔到工,索性全職湊。眼見好多家庭生三個,真心佩服。錢其次,最主要我冇心力。可能佢哋請到好工人或者有長老幫。
我生第一個時都有婆婆幫下,生第二個佢已經冇幫,由我自己一打二,仲警告我千奇唔好有第三個。

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

我識一家人住公屋同2老住,生4個,2老同一工人幫手凑,2公婆得一個番工,唔知系咪有好多資助

男爵府

nyolivia88 發表於 20-4-14 13:10
我老公就後擔心娛樂去旅行嗰d 生活質數降低做唔到所以唔想生多件但奶奶呀媽嗰d 就話幫手湊幫手養想我地生 ...

生多個點都會用多咗錢同時間,視乎你地覺得值唔值得。我睇住家中兩個有傾有講長大,就覺得值。一係唔生,起碼兩個,對大嗰個嚟講,你帶多一個親人俾佢。

但如果你先生有呢個想法,放棄唔到而家的生活資素(其實係習慣),可能生一個真係夠了。

男爵府

老公話生完第一個就唔生話香港貴將來無野比到細路會唔好。。。但我見有d 住屋邨都生到3件~
住就住老爺間屋 ...

65k
我覺得生 2 個
小朋友有伴係好好多
我小過你生一個就夠
我想富養
但唔係養公主
我會從小教識佢生活上所有嘅

大宅

住就住老爺間屋 ...

樓主可以等生左第一個後再規劃世事多變, 說不定到時你老公會好想你生第二個,第三個...

伯爵府

回覆樓主:

平有平養
貴有貴養

伯爵府

住就住老爺間屋 ...

唔係只聚焦係錢上,教育道路好漫長,呢樣好影響小朋友日後嘅人生。
以前還以前,人地還人地,最重要諗諗自己有無足夠心理準備,去擔當做父母之責任。

禁止訪問

男爵府

2024年龍年勳章

vdici 發表於 20-4-14 18:48
我識得有朋友1女3仔, 父母有1層樓自住1層收租,
之後阿哥開始計劃結婚, 但冇錢買樓, 父母本身想比收租層樓 ...

你呢個case好警世 所以每人冇一層樓嘅錢比佢,就唔好生兩個了,一係就話全部都要靠自己,但又可能個個嬲曬父母了

男爵府

2024年龍年勳章

vdici 發表於 20-4-14 19:12
以前d人成日話好仔不問爺田地, 但香港呢個地方真係會比層樓迫癲,
不過我覺得搞成咁一來係為層樓, 二來係 ...

咁生咁多來做乜,一d 兒女褔都冇得享,仲要唔開心加冇家用收,全家輸曬,衰過唔生

複式洋房

回覆 nyolivia88 的帖子

講真平有平養,貴有貴養。我見過我d同事一個月成份人工,幾萬蚊淨係俾細路學呢樣個樣。又見過有d同事會請世界級既人上來教音樂。其實我見如果想催谷細路入名校,個個月萬萬聲都要花

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

65K 我只會生一個, 一來好既教育洗費唔會少, 二來要準備自己退休既儲備, 能夠唔成為仔女將來既負累比生多個弟妹比佢更實際.

大宅

aquamarine1030 發表於 20-4-15 11:49
你呢個case好警世 所以每人冇一層樓嘅錢比佢,就唔好生兩個了,一係就話全部都要靠自己,但又可能 ...

每人一層都可能會因為邊層d大/貴d/地點好d而爭, 不過都總好過唔夠分既,
今時今日後生仔好難靠自己買樓, 以前女人揀老公要睇個男人收入,
而家男人揀老婆都要睇個女人收入

大宅

aquamarine1030 發表於 20-4-15 11:53

咁生咁多來做乜,一d 兒女褔都冇得享,仲要唔開心加 ...

上一代好鍾意生好多, 我讀書果時好多同學都係3-5兄弟姊妹, 但冇咩原因, 有左就生

其實父母收租既錢加埋佢地自己都有d儲蓄, 唔收家用生活都唔成問題既,
不過我覺得佢父母諗住等佢地2個死晒之後由佢地自己爭呢點其實唔係幾好,
唔處理好就等於埋下計時炸彈, 一來可能真係搞到4個仔女完全反目,
雖然而家佢地屋企搞成咁, 但正常父母都唔想見到仔女搞到咁,
二來阿媽係比較弱勢, 如果係阿爸走左先, 阿媽應該有排煩

首頁

尾頁

跳至