自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

而方 發表於 20-4-14 13:36
11月有10度,剛覆診醫生話得6度,明天要入院輸血,真係唔想入,醫生話經血量大引致血色素底。巳經食鐵丸,_ ...

Hello樓主, 血色素6度真係有點低啊, 醫生叫你入院都係想check清楚D~~

我之前試過得8度, 急症室護士話8度以下要輸血, 後來佢地唔知點解無幫我輪血, 但就做左好多test, 包括照胃鏡等等, 最後出院都唔知點解貧血, 於是醫生叫我去睇婦科~~

後來我就一邊食鐵丸, 一邊睇婦科, 婦科就話我子宮入面有粒息玉, 估計粒息玉影響左我經血量, 我自己當時就覺得差唔多, 經量無特別覺得多, 所以就無做手術, 只係keep住食鐵丸~~

不過我就算食鐵丸, 血色素都係岩岩合格, 所以有時返醫院覆診都好苦惱, 醫生又會問係咪經血量問題, 我又答唔出~~~

公爵府

11月有10度,剛覆診醫生話得6度,明天要入院輸血,真係唔想入,醫生話經血量大引致血色素底。巳經食鐵丸,_ ...

試吓問下醫生可不可以用藥性子宮環。

伯爵府

回覆樓主:

我地貧,但吾洗輸血,今日因為m come同老公出街暈到一陣陣,令到佢好緊張

珍珠宮

好媽媽勳章

caryfox 發表於 20-4-14 14:02
M唔正常?⋯⋯多過五日要食止血丸。

原來M 多過5日系唔正常

子爵府

我好同事試過,要輸三包

子爵府

回覆 鴨鴨比 的帖子

醫生話等更年期,會收宿,但唔知等幾耐,今年先50age.

象牙宮

回覆樓主:

其實如果係子宮肌瘤引致經血多,應該要解決個瘤嘅問題,如果唔係咁樣成日都要輸血?

伯爵府

而方 發表於 20-4-14 18:00
回覆 鴨鴨比 的帖子

50? 咁好快了

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

我之前有一次抽血,血色素都係6,姑娘好緊張咁打俾我叫我即刻入院(我本身都係M多同埋我有肝病)所以我啲凝血唔太好,醫生擔心啦!
不過我堅持唔入,最後食番多啲提子乾,香蕉,紅菜頭,羽衣甘藍汁都唔錯架,過左一個星期再抽都有7.6左右

伯爵府

珍珠宮

回覆樓主:

我都係經常要輸血,不過我唔關經期同鐵質問題,係骨髓造血問題。
早兩星期前覆診,醫生已同我講,下次覆診(即是明天), 要睇下需唔需要輸血。
不過我輸血唔過夜嘅,一早入日間醫院,輸完血傍晚就走,因為醫生都唔想我密密留院。

子爵府

而方 發表於 20-4-14 18:00
回覆 鴨鴨比 的帖子

50好快

好過捱一刀

子爵府

queenie80 發表於 20-4-14 18:38
我之前有一次抽血,血色素都係6,姑娘好緊張咁打俾我叫我即刻入院(我本身都係M多同埋我有肝病)所以我啲凝 ...

但點解唔食鐵丸?

肝病唔食得?

琥珀宮

食紅豆,芝麻

子爵府

ganggang 發表於 20-4-14 16:30
原來M 多過5日系唔正常

其實我都想知點解決

之前成日m...一個月可能有10-20日(間唔中就有,但量係好少好少)

照左無野

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

本身有胃病,我之前突然血色素低,醫生開鐵丸,食左2個月左右回復正常。
同時醫生擔心我cancer, 即刻插快期referral睇婦科驗左好多野。有幾粒子宮肌瘤,size都大。
依家無事,血色素正常,不用手術。
p.s. 政府醫院

珍珠宮

zitzai 發表於 20-4-14 13:43
我地貧,正常唔係 m 時都係得個位數字,陀 b 時 7.x,政府個姑娘話應該暈到出唔到門口, 但嗰時睇住中醫我又 ...

如果長期低係會習慣咗,唔會暈低我之前得8,成日個人搖搖晃晃,但唔會暈低

水晶宮

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

我8.8已經勁攰,見6一定要輸喇,食鐵丸唔夠

水晶宮

回覆樓主:

我有子宮肌瘤和子宮息肉,息肉切左,子宮肌瘤醫生唔建議做手術,粒瘤唔算大2cm左右,但生個位置可能影響m嚟比較多,我都驚遲d粒瘤越大m量越多 醫生開左鐵丸和止血丸,之前我血色素得7.8,食左3星期鐵丸升返11.1,半年後再抽血驗血色素

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

祝福
「所謂幸褔,不是沒有苦惱,而是置身痛苦漩渦中,抱持樂觀而堅定的信念,不畏懼,也不嘆氣,勇敢迎擊迎面而來的洶湧波濤,浪愈大,愈是咬緊牙關向前衝,跌倒了再站起來,從摸索與挫折中學習與鍛鍊,磨練出膽識與智慧,無論橫流逆境多麼艱難,希望與確信依舊,直至獲得最後的勝利。」

首頁

尾頁

跳至