嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本身我同老公都有濕疹, 一直都好擔心BB會有, 結果佢宜家3個月真係開始起...點算好

大宅

katokatolulu 發表於 20-4-14 21:16
本身我同老公都有濕疹, 一直都好擔心BB會有, 結果佢宜家3個月真係開始起...點算好 ...

試下用呢隻鴨仔cream呀 好滋潤好有效 全天然成分
你pm我 話你知喺邊度買

禁止訪問

大宅

我都係有濕疹但好彩阿囡都未有濕疹...可能因為我本身餵貝X米有機奶粉同埋我陀個時都係食有機野

複式洋房

關有機事咩? 同埋咁細個搽類固醇會唔會倚賴呀

禁止訪問

大宅

回覆 katokatolulu 的帖子

點會唔關...咁當然都有外來因素影響, 但陀B食咩會影響膚質囉

禁止訪問

回覆 katokatolulu 的帖子

Hi katokatolulu, 濕疹受唔同因素影響, 包括: 遺傳、飲食、空氣質素、皮膚乾燥、自身免疫力等等, 但主要原因仍然不明。 BB皮膚角質層比成人薄, 選擇中性或弱酸性(pH.5.5-7)冇香料的沖涼液,每次只用少量,沖涼時間唔好太耐,水溫唔好太熱(攝氏38-40℃),仲要做返保濕形成皮膚天然屏障,BB 有冇做保濕習慣?
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

yaijing 發表於 20-4-16 21:00
我可以幫你,你唔需要再睇其他醫生,因為無論你睇幾多專科醫生結果都係畀類固醇同藥膏你, 搽完會好返不過 ...

我都想知道

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

洋房

回覆 yaijing 的帖子

你好,請問有咩方法可以介紹我嗎?

大宅

yaijing 發表於 20-4-16 21:00
我可以幫你,你唔需要再睇其他醫生,因為無論你睇幾多專科醫生結果都係畀類固醇同藥膏你, 搽完會好返不過 ...

你好,想請教你去濕疹方法

禁止訪問

大宅

Jan_wwf 發表於 20-4-29 22:01
我幫仔仔keep住搽baby lotion,好翻之後冇翻發。

邊隻啊

禁止訪問

禁止訪問

別墅

千祈唔好搽咁多類固醇,我見好多大人搽慣左,一停仲辛苦過唔搽,好似上癮咁。你不如比佢食多D益生菌啦。因為皮膚問題好多時都係腸胃問題反映。如果食人奶,媽媽可以食多啲益生菌。如果冇食人奶,可以買D沖粉劑,點小小喺脷仔比佢試下。如果媽媽食,可以食多小小都冇問題,我自己冇跟佢指引,一日會食3-4包。咩牌子都得,不過最好多菌種,唔係只有益生原。存活率夠高。不過呢啲全部係供應商自己講,冇人知實際情況。所以我會買不同牌子溝黎食,希望BB快D好啦。
P. S. 唔好用咁多梘液沖涼,濕疹皮膚需要時常注意保濕。盡量少用香料性嘅用品。

首頁

尾頁

跳至