自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

ope 發表於 20-4-15 10:03
會不會是考慮這個方案時未想起 mpf 是 入職 60 天後供,所以才說 看 1-3 月份?
...

係因為香港好多貪心人

我有朋友知政府有補貼,即刻問點樣加佢名落屋企公司拎錢

如果4月計,會有大量4月新開戶口

琥珀宮

wendyaupooh 發表於 20-4-15 10:07
回覆 Miss.Hui 的帖子

係﹐公司正常出糧比佢地的。但因為MPF戶口係60日先開始供﹐即係3月15啦..

政府話可以用1-4月其中一個月份出糧為基準去申請

伯爵府

熱血勳章

ope 發表於 20-4-15 10:01
新入職有試用期,並且入職 + 60 天才替新staff 開戶口,新 staff 有了mpf 戶口才能一併供 123 月僱主部份 ...

所以如像樓上jm說,同事是1月中入職,呢啲手續4月10月已經完成了,3月headcount 都定下來了,按道理計3月人數,公司照申請到津貼。

其實因為我都親手幫新同事做左1月mpf,其實mpf戶口入面好清楚1、2、3月幾多人工,又有1月開始供僱主款項資料。
所以都有信心會申請到政府資料

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆 二世龜 的帖子

新人計吾到呀~ 要跟MPF WOR~

我係咪理解錯呢?

違規內容

伯爵府

熱血勳章

二世龜 發表於 20-4-15 10:09
係因為香港好多貪心人

我有朋友知政府有補貼,即刻問點樣加佢名落屋企公司拎錢

絕對係聽過好多有公司的人咁講……

侯爵府

Miss.Hui 發表於 20-4-15 10:11
所以如像樓上jm說,同事是1月中入職,呢啲手續4月10月已經完成了,3月headcount 都定下來了,按道理計3月 ...

現在不是說看 1、2、3 月 mpf 嗎?

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆 木土土 的帖子

只能選定今年1月至3月其中1個月的人手去計算補貼額,
並要承諾補貼期內的人手數目,不能低於今年3月的僱員數目。

禁4月炒人其實係咪灰色位呢?

違規內容

瑪瑙宮

大廚勳章

蛋皇哥0127 發表於 20-4-15 10:12
回覆 二世龜 的帖子

新人計吾到呀~ 要跟MPF WOR~

咁初頭政府話計一至四月啲人咪諗埋啲縮數睇吓點樣喺四月份加入強積金。。又或者工返轉頭一兩個月等個強積金係激活左咁囉。。

因為本身係60日先至供款佢就想補返工三月咁咪可以有錢攞

就係太多呢啲咁嘅人

蛋皇哥0127    發表於 20-4-15 10:20
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

伯爵府

熱血勳章

ope 發表於 20-4-15 10:14
現在不是說看 1、2、3 月 mpf 嗎?

4月入資料,但資料就是1、2、3月的數據,沒有抵觸呀。
系統內仍然會睇到係 屬於幾月份的人工。

例如,即係你2020年4月先報上年2019年4月到2020年3月的 薪俸稅,呢啲資料都係屬於上年的,只係你2020年4月份才申報呢啲資料。

4月入資料,仍然會分到123月的MPF

侯爵府

醒目開學勳章

wendyaupooh 發表於 20-4-15 10:07

係﹐公司正常出糧比佢地的。但因為MPF戶口係60日先開始供﹐即係3月15啦..

但你咁樣做,1、2月份,吾會計算你遲供款,要罰咩?

侯爵府

Miss.Hui 發表於 20-4-15 10:18
4月入資料,但資料就是1、2、3月的數據,沒有抵觸呀。
系統內仍然會睇到係 屬於幾月份的人工。

什麼系統?mpf 的文件只會顯示該月僱主供款總及員工供款總數

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 木土土 的帖子

岩岩尋日出個份小冊子係寫1-3月份糧所以我估MPF都係1-3月。

伯爵府

ope 發表於 20-4-15 10:21
什麼系統?mpf 的文件只會顯示該月僱主供款總及員工供款總數

供款結算書,有齊員工資料。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 abbytang 的帖子

唔會呀。個AGENT幫我地CHECK左呀...
如果過左4月10號就要比PENALTY

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆 wendyaupooh 的帖子

申請工資補貼後 6個月內不得裁員

*補貼後*
禁如果 4,5 月在無法下裁員, 吾關事, 係咪呢?

違規內容

珍珠宮

ope 發表於 20-4-15 09:03
咁即係話 3 月 31 日前已入職未供 mpf 的人、及 4 月 1 日後新請的人,是不能獲得資助,我估d老細會第一時 ...

如果4月有公司仲請新人既,咁新人果個得唔到補貼而已,當公司有90人,政府已補贴左89人6個月一半薪金,仲想點? 公司如因為咁炒個新人?如果公司財政唔掂4月點解仲有能力請新人呢?

伯爵府

你既意思係﹐就算我4月先開MPF戶口﹐但我供款係2020年3月前﹐就算係我供返2019年全年既MPF都好(當然要比罰款)﹐政府都會計算在內?

伯爵府

熱血勳章

ope 發表於 20-4-15 10:21

用過不同強積金中介公司的系統,都係可以按入不同員工,每人每月員工及僱主供款多少。
僱主報第一次供款也要報是什麼的供款,繼續按樓上jm的例子,入職60日就要開戶口,然後入資料1、2、3月各出糧多少,計好數目,不遲於4月10號供款。
所以文件會有1,2,3月各自人工,便可睇到3月已請人。

其實最遲3月31日入職的員工,到而家都未需要開mpf的,可能係咁政府仲等緊啲資料

伯爵府

回覆 蛋皇哥0127 的帖子

呢個問題..........唔識答.......等高人指點下...
我老細話如果我公司既新人 (1月中入職既) 如果攞唔到津貼係會過唔到試用期...要消失.....
**非甚麼大公司**

琥珀宮

wendyaupooh 發表於 20-4-15 10:21
回覆 木土土 的帖子

岩岩尋日出個份小冊子係寫1-3月份糧所以我估MPF都係1-3月。

咁可能怕公司在四月份糧出古惑,我好贊成呀!
其實都合理,而家時勢,有幾多公司仲有在二月之後加head count 買新人返工,有果d都應該係大公司或無乜受疫情影響的公司

首頁

尾頁

跳至