婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

bbiibbii 發表於 21-1-26 22:16
請問抽內膜驗是否要住院?過程是如何?謝謝

如果只係抽內膜驗不用住院,係專科門診做到,醫生經陰道放個幼吸管吸個d內膜做化驗。

bbiibbii    發表於 21-1-27 22:18

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

想問吓你們非典型內膜增生照超聲波是不是也是沒瘤, 什麼也照不到的?
因為我看婦科明明什麼都照不到, 但去公立醫院﹙日間﹚抽左內膜組織,
1個星期就打電話叫我要入院,但又唔講入院係做咩, 攪到我好緊張!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

大宅

mcdullyiu 發表於 21-2-2 12:15
想問吓你們非典型內膜增生照超聲波是不是也是沒瘤, 什麼也照不到的?
因為我看婦科明明什麼都照不到, 但去 ...

子宮內膜增生係要抽子宮內膜組織化驗先先可以發現,普通超聲波係睇唔到,只係睇到內膜係比較厚,做抺片檢查都唔會驗到。

通常抽子內膜組織有問題,會做宮腔鏡,詳細睇下子宮內膜情況,再針對內膜情況再抽內膜組織化驗。

治療方面會視乎病變情況,年齡,生育須要等方面,有不同治療,但千萬不要不理這個病,有機會慢慢變癌症。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

yky0714 發表於 21-2-2 23:19
子宮內膜增生係要抽子宮內膜組織化驗先先可以發現,普通超聲波係睇唔到,只係睇到內膜係比較厚,做抺片檢 ...

謝謝你抽空回覆。
我已經宮腔鏡抽左組織,等看報告,但應該都是癌了。
醫生都係建議要全部切除。

此生無悔入華廈,來生願在種花家!

大宅

mcdullyiu 發表於 21-2-10 09:17
謝謝你抽空回覆。
我已經宮腔鏡抽左組織,等看報告,但應該都是癌了。
醫生都係建議要全部切除。
祝你早日康復。

複式洋房

JHsbb 發表於 20-7-27 15:55
今日剛覆診完中醫婦科, 佢叫我千其唔好咁快話切子宮, 佢今日叫我由M第5日, 13-14日及21日分3次去照U/S, 睇 ...

跪求可否介紹位中醫師?

複式洋房

hildayim916 發表於 20-4-24 13:04
我結果再返去醫生到問多次,佢都係話切完驗到有其他嘢先要切淋巴,佢會留卵巢因為唔想我咁早停經。。
我之 ...

請問可否介紹中醫比我?我係做完手術復發!你有內分泌失調係咪因為心情? thanks

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

yky0714 發表於 21-1-27 11:38
如果只係抽內膜驗不用住院,係專科門診做到,醫生經陰道放個幼吸管吸個d內膜做化驗。
...

可以話我知邊間專科門診,可以用幼吸管抽內膜化驗,同埋搵邊個醫生?
抽果陣痛唔痛? 謝謝

大宅

selinako^^ 發表於 21-4-5 22:14
可以話我知邊間專科門診,可以用幼吸管抽內膜化驗,同埋搵邊個醫生?
抽果陣痛唔痛? 謝謝
...
我係政府醫院到做,做個時會覺得痛,所以醫生開左止痛藥我食。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

yky0714 發表於 21-4-5 23:13
我係政府醫院到做,做個時會覺得痛,所以醫生開左止痛藥我食。

唔該晒

複式洋房

yky0714 發表於 20-5-29 08:17
回覆 hildayim916 的帖子

我3x,本身有多囊卵巢綜合症,一直都係政府醫院婦科睇開,22/4覆診個時同醫生講最 ...

唔好意思,打擾你
請問你戴咗子宮環有冇改善到瘜肉問題?
你之前多唔多分泌及多唔多非經期出血量?
thanks

大宅

MamaFeho 發表於 21-4-8 20:31
唔好意思,打擾你
請問你戴咗子宮環有冇改善到瘜肉問題?
你之前多唔多分泌及多唔多非經期出血量?

載左9個月,頭半年成日都出血,但醫生話開頭係咁,要過左大大半年先會好啲,上左環後6個月再抽子宮內膜正常返,再過多6個月會再抽子宮內膜。

暫時無話有瘜肉,打算今年政府個邊覆完診,再去私家做每年婦女檢查。

別墅

我結果再返去醫生到問多次,佢都係話切完驗到有其他嘢先要切淋巴,佢會留卵巢因為唔想我咁早停經。。
我之 ...

有冇聽過食硒片?睇某d論壇講好似幾有用但自己未試過

複式洋房

Ming_Yan 發表於 20-4-15 17:45

我係養和做微創的,埋單十六萬。其實宮腔鏡我前後做過三次,第一次係法國醫院做 ...

Sorry! pm u

男爵府

各位姊妹, 我上星期睇我個中醫, 佢話佢實在太忙, 已經係只揀症睇, 同只睇癌患者, 所以唔駛問我喇

大宅

我之 ...

樓主近況如何?最後有無做到手術?定試左中醫?

公爵府

Ming_Yan 發表於 20-4-16 08:11

我當時只砌除子宮及輸卵管,保留了卵巢。我估你醫生意思是指萬一不幸變咗癌細胞 ...
請問你當時醫生有冇建議切埋卵巢?
我今天看醫生,醫生建議切埋卵巢,防止日後卵巢癌!

公爵府

vcvenus 發表於 21-1-18 06:36
我都要準備子宮及卵巢全切除,手術時再化驗,如果有cancer再切埋淋巴,我40頭超擔心切完有後遺症(emoji)
...
請問你做咗手術未啊?係咪切子宮+卵巢?

男爵府

回覆 littlehoneymum 的帖子

佢話卵巢無事唔需要砌,因為砌咗卵巢就要食賀爾蒙藥

公爵府

Ming_Yan 發表於 21-6-5 18:34
回覆 littlehoneymum 的帖子

佢話卵巢無事唔需要砌,因為砌咗卵巢就要食賀爾蒙藥 ...

我卵巢都應該冇事,醫生建議切子宮肌瘤切子宮時順便切埋,防止日後卵巢癌,我而家正考慮緊,求求大家俾意見!

醫生話如果日後卵巢有事,又要再開刀,所以不如一次過切埋,一了百了,我聽完好愕然!

首頁

尾頁

跳至