婦女醫護

跳至

首頁
12345...8

尾頁

別墅

yky0714 發表於 20-6-17 08:35
我未放,黎緊18/6 全身麻醉做宮腔鏡切瘜肉,切完同時放個子宮環。放鬆d,唔使咁緊張。
...

今日放完,有無唔舒服?
你都要休息多啲(emoji)

大宅

Szec428 發表於 20-6-18 23:03
今日放完,有無唔舒服?
你都要休息多啲(emoji)

昨日是全身麻醉做宮腔鏡,整走粒瘜肉,再放個環入去,所以無咩感覺,昨日做之前比左擴張子宮藥,就係咁好似m 痛咁。

今朝起身就唔係好覺痛,但個人還好似好累。

別墅

yky0714 發表於 20-6-19 09:37
昨日是全身麻醉做宮腔鏡,整走粒瘜肉,再放個環入去,所以無咩感覺,昨日做之前比左擴張子宮藥,就係咁好 ...

可能因為全身麻醉嘅關係,休息多啲(emoji)醫生有無話幾時可以出院?

大宅

Szec428 發表於 20-6-19 22:15
可能因為全身麻醉嘅關係,休息多啲(emoji)醫生有無話幾時可以出院?
即日已經出左院,返左屋企。

別墅

hildayim916 發表於 20-4-15 15:50
大家好,我第一次係呢度留post,希望可以聽下同路人或者其他jm意見...

2019/9 做婦科檢查發現子宮內膜好厚 ...

請問除左經期唔準外,妳們還有其它不適嗎? 我來完M乾淨左一個星期后又有啲出血幾日,量冇正常M多,連續兩個月係咁。妳地有冇試過?

大宅

sara2019 發表於 20-6-21 11:34
請問除左經期唔準外,妳們還有其它不適嗎? 我來完M乾淨左一個星期后又有啲出血幾日,量冇正常M多,連續兩 ...

咁樣去婦科檢查下好,唔好覺得睇下中醫會好,要先排除左其他婦科病,再睇中醫調理,以擔誤病情。

男爵府

mimisan2 發表於 20-4-30 11:11
我剛剛24/4 微創切除子宮和卵巢。手術順利,現在康復中。

我昨日睇醫生, 醫生建議我都係割呢兩樣, 但就話開肚, 我問微創唔係好D咩, 佢話微創入面傷口都 大, 大家有咩建議呀?

開肚我驚好大傷口及痛......

你幾多日後落得床, 幾時先唔痛, 住左幾耐醫院呀?

整個康服過程幾耐呢?

如果我做會係法國呀, 我睇開法國駐院的婦科醫生

大宅

JHsbb 發表於 20-7-24 13:11
我昨日睇醫生, 醫生建議我都係割呢兩樣, 但就話開肚, 我問微創唔係好D咩, 佢話微創入面傷口都 大, 大家有 ...

Hi, 好耐無上bk留言,因為自己做手術前係呢度知道好多資訊令自己無咁驚,所以亦想分享比其他jm.
因為有個1x cm既瘤,要入院割瘤,醫生話要割埋子宮,開大刀,因為瘤太大,所以做吾到微創,15/7做手術,第二日落床,痛既程度可以接受,無生仔咁痛,19/7出院已經吾係好痛,今日已經行動自如,所以吾洗太擔心,傷口都不算太大。

子爵府

回覆 20101028 的帖子

請問開刀後幾時可以沖涼(有傷口)?咁入面感覺痛唔痛?條疤痕幾長?我下星期二入院開刀.所以想了解下.

大宅

而方 發表於 20-7-24 23:40

請問開刀後幾時可以沖涼(有傷口)?咁入面感覺痛唔痛?條疤痕幾長?我下星期二入院開 ...

我出院即第五日冲涼,因為塊膠布係防水嘅,直接沖涼都冇問題。我覺得入面有痛,但食左止痛藥,痛既程度吾大,傷口醫生話吾算大,因為仲有膠布,佢做手勢,我睇大約10cm, Jm加油,唔使太擔心,做手術前我都好驚,因為真係未試過做手術,做完之後發覺成件事比想像中好,復原都好快,

子爵府

該哂唔

大宅

而方 發表於 20-7-25 11:35

該哂唔

如果你有咩唔明,你可以隨時問,我答到你都會盡量答,不用擔心的!

男爵府

20101028 發表於 20-7-25 13:17
如果你有咩唔明,你可以隨時問,我答到你都會盡量答,不用擔心的!

謝謝你呀, 因為我2月尾刮宮後, 3個月先再黎M, 但黎得好少, 之後斷斷續續咁黎時多時少, 又因下面有少少臭, 要抹完臭紙巾先聞到的(似少少爛肉味), 但我又無流其他野, 白帶都係正常透明, 醫生睇我情況就話我多數荷爾蒙失調(中醫婦科就話我係荷爾蒙失調)及少少發炎(醫生話發炎都未必一定有野流), 但我又唔食得荷爾蒙藥, 佢話我子宮咁快又厚左, 有成1.7CM, 仲厚過我做刮宮前(只做左5個月), 呢D情況好少有, 2月尾我都有做抹片, 及驗血, 全部正常的, 但因我10年前乳癌原位癌(即0期)及舊年呢個時間鼻煙癌1期, 患過2種癌, 所以醫生話我底唔好, 所以話睇多1,2個月流血情況, 建議我割左子宮及卵巢一了百了.....

其實我都好心煩...........病完一樣到另一樣, 我好黑仔...........

仲有初初以為孕宮下垂, 醫生話子宮好靚掛左係度, 反而係膀胱壁有少少鬆左, 但唔係太大問題......

大宅

JHsbb 發表於 20-7-26 03:11
謝謝你呀, 因為我2月尾刮宮後, 3個月先再黎M, 但黎得好少, 之後斷斷續續咁黎時多時少, 又因下面有少少臭, ...

JHsbb, 唔好咁諗,勇敢去面對,如果你有懷疑,可以睇多一個醫生,但我就冇囉,有一個咁大既瘤,而且我每個月嚟m都好多,多到嚇死人,所以切咗子宮一了百了,我身邊都有人切咗子宮,佢話比我聽冇乜分別,如果切卵巢就食荷爾蒙藥, 切咗之後咪唔擔心將來又有其他病囉,所以對於我自己切咗係好過唔切!我都希望你身體健康,加油!

子爵府

想問做完知後,是流血多唔多?醫生叫我帶m巾.通常流幾多日?.你做完知後點保養卯巢?

大宅

而方 發表於 20-7-26 16:47

想問做完知後,是流血多唔多?醫生叫我帶m巾.通常流幾多日?.你做完知後點保養卯巢? ...

做完頭3日可能流少少,只係好少,第一日用緊醫院既,第二或第三日先換,所以帶幾塊都足夠。我未諗到點保養卵巢,但可以會飲下滴雞精補身呱~你吾洗太擔心,加油,早日康復!

男爵府

20101028 發表於 20-7-26 09:22

JHsbb, 唔好咁諗,勇敢去面對,如果你有懷疑,可以睇多一 ...

我係連荷爾蒙藥都唔食得呢...

大宅

JHsbb 發表於 20-7-26 17:44
我係連荷爾蒙藥都唔食得呢...

不要太擔心,相信醫生,祝福你!

男爵府

20101028 發表於 20-7-27 09:49
不要太擔心,相信醫生,祝福你!

今日剛覆診完中醫婦科, 佢叫我千其唔好咁快話切子宮, 佢今日叫我由M第5日, 13-14日及21日分3次去照U/S, 睇吓呢個循環期子宮情況, 然後再深層研究點醫, 佢係一位出名的中醫婦科, 佢話佢有一個CASE係厚到去24MM, 佢睇完後一野用3個月時間幫佢排清晒, 真係要流晒佢, 所以到時都會多血, 一定要留家休息3個月........, 中醫話呢位女士最後正常返晒......

6月時中醫話我係荷爾蒙失調, 前幾日西醫都話多數係荷爾蒙

失調

........

中醫今日仲話我個CASE非常複雜, 好特別, 早幾個月已經係佢地團隊開會時拎我CASE黎講, 我估我個CASE有排比佢地研究....

大宅

JHsbb 發表於 20-7-27 15:55
今日剛覆診完中醫婦科, 佢叫我千其唔好咁快話切子宮, 佢今日叫我由M第5日, 13-14日及21日分3次去照U/S, 睇 ...

希望你聽中醫後有好轉,吾洗捱一刀,遲下再同我哋update你既情況呀~

首頁
12345...8

尾頁

跳至