自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

大家可以幫我諗諗嗎, 因為我已諗到唔識諗, 搵左個律師又垃圾D文件錯晒遲晒, 暫時好徬徨...如果有識我既, 都知道我由懷孕到生仔都好慘, 不停比奶奶打罵, 老公唔理, 報警家暴N次, 小朋友成日見老豆打呀媽驚到唔敢訓又打自己, 我終於下定決心申請離婚, EX竟然唔同意用家暴, 仲叫我証明我既傷係佢造成而唔係之前舊患...又話唔理點都好都唔比我地離開佢手指拿, 社署社工勁癈, 因為EX上左幾堂如何做好父親就話佢而家係好父親, 要我比個小朋友佢玩, 連小朋友驚佢驚到嘔都唔寫落福利報告, 仲話可以繼續探視, 我個小朋友驚到完全唔能夠正常生活....
我可以點掙取單獨管養? 法官而家話EX打我又唔係打小朋友, 社工報告都係共同管養, 我可以點做? 小朋友繼續比佢見真係唔知會唔會精神有問題, 我好驚呀!

大宅

回覆樓主:

繼續報警,被打冇可能唔理

伯爵府

回覆樓主:

自費揾兒童心理專家做評估同埋換律師

公爵府

回覆樓主:

如果你有報過警,又有社工跟開,全部都有記錄,無得佢抵賴!其實你老公講乜都唔重要,佢想嚇你,當然乜都講得出,你第一件就係帶埋個仔搬走先,再申請離婚。無乜特別問題嘅話,一般仔女都係會判俾女方

liy7239    發表於 20-4-16 16:34
abirdma    發表於 20-4-16 16:30
978212    發表於 20-4-16 14:54

琥珀宮

siuling0119 發表於 20-4-16 12:10
如果你有報過警,又有社工跟開,全部都有記錄,無得佢抵賴!其實你老公講乜都唔重要,佢想嚇你,當然乜都講 ...

又係新會員家暴

珍珠宮

重點係咪想爭撫養權?
如係,洗少少錢去搵兒童心理學家做評估
如果小朋友真係驚爸爸驚到唔敢共處一室
情緒已有問題
呢份文件對爭取撫養權好有幫助

同時從小朋友的問題也可佐證樓主長期受家暴
小朋友看在眼裡
所以先導致情緒唔穩定

樓主加油

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

揾第二個律師,有冇裝cam?叫個小朋友同法官講平時爸爸點對你,小朋友多數唔會講大會,應該可信

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

lumlumcat 發表於 20-4-16 12:04
大家可以幫我諗諗嗎, 因為我已諗到唔識諗, 搵左個律師又垃圾D文件錯晒遲晒, 暫時好徬徨...如果有識我既, 都 ...

其實你之前報左警, 有紀錄, 家事法庭都有呢D紀錄, 係呢D情況下, 法官通常都會判小朋友比媽媽~~

至於你老公叫你攞家暴證據, 其實報警當日會有落案紙, 如果有傷勢, 會影相甚至會去醫院驗傷, 呢D已經係證據了~~

水晶宮

mandy952 發表於 20-4-16 12:11
又係新會員家暴

有咩問題

大宅

回覆樓主:

有無搵過和諧之家,問下意見

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

唔太明
本身話單親, 個呀爸重男輕女, 唔中意個女
而家多左個老公, 又成日家暴
你一向都家暴無報警?

離婚一般黎講, 為小朋友著想都係共同撫養, 好少會單獨
一個星期探1-2次, 探探下都未必會再探啦

男爵府

睇返樓主年幾前已有呢個問題, 我唔覺得係講大話
BTW樓主可唔可以暫時搬開?
如果唔得, 每次相處時要錄音或裝CAM, 因為上到庭口同鼻拗係好難既

每次家暴一定要報警備案, 每次都要留RECORD
對日後爭撫養權, 或者拒絕探視應該都有利D

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

首先要自保,去向晴軒住住先,跟住一定要報警,離婚可以唔搵律師,自己搞,對方唔同意咪分居分耐d, 點都會離到婚架喎,贍養費方面,唔建議你執著,因為判左乜,對方賤起黎都可以唔俾,總之,離開左佢唔好一齊住先,唔好再俾小朋友見到家暴甚至遭遇到家暴

伯爵府

回覆樓主:

報警拉你老公!唔好唔追究!一定要上法庭!
你次次心軟唔追究,邊個都幫你唔到!

禁止訪問

子爵府

lumlumcat 發表於 20-4-16 12:04
大家可以幫我諗諗嗎, 因為我已諗到唔識諗, 搵左個律師又垃圾D文件錯晒遲晒, 暫時好徬徨...如果有識我既, 都 ...

俾唔到你意見,只係你自己將條路行到此地你自己有經濟能力抚養小朋友嗎?如果冇,又要爭撫養權,又指意男家出撫養費,sorry,你嘅如意算盤好難打的響

大宅

https://www.harmonyhousehk.org/chi/shelter-for-women-and-children
裝睡的人喚不醒, 裝聾的人聽不聞

禁止訪問

侯爵府

回覆 lumlumcat 的帖子

有court case (毆打傷人)
半年就出到離婚令

可以喺家事調解嘅時候傾好
每星期探視限兩小時
並一定要喺公眾場所
同埋有你看管之下進行

過來人
當年兒子將近三歲

子爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有無試過申請法律援助?

首頁

尾頁

跳至