在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小朋友一個5.5歲,一個就嚟3歲,有工人幫手,半年前諗住細既易湊d,出去搵咗半職做下咁,點知成日俾老細貶低,做既嘢成日要改改改,問其他同事都係咁,雖然我係半職,但好多時候要帶嘢返屋企做,因為要改來改去,小小嘢要花好多功夫改,仲要係冇謂嘢,改咗同唔改冇咩分別,變左小朋友成日見我係屋企打電腦唔陪佢地玩,哩d都算嘞,成日俾人話唔好既感覺真係好慘,一要返工就好夜訓唔著兼好早醒,返工前一日已經好焦慮,有時係屋企都唔想講嘢,有時覺得自己好慘會喊一場,好大壓力好唔開心,掙扎咗一個月,終於鼓起勇氣講辭職,求其搵咗個理由話工人要返鄉下

複式洋房

tragicby 發表於 20-4-16 15:44
小朋友一個5.5歲,一個就嚟3歲,有工人幫手,半年前諗住細既易湊d,出去搵咗半職做下咁,點知成日俾老細貶 ...

其實真係頂唔順個yimjim上司。哩幾日放鬆咗,雖然冇咗d幾好既同事同工作機會,但人生真係唔想俾哩d負面嘢佔據太多,都有懷疑係咪自己太脆弱承受唔到壓力,但有時又覺得唔理咁多,我就係脆弱又點,真係唔想再受哩種精神折磨,大不了再經歷一次搵工,希望搵到一份適合自己有發揮空間既新工,又可以係精神上兼顧到家庭。真心覺得有d人在管理層,但唔識得管理智慧,以為貶低人可以提高工作效率同質素,其實反而係製造流失率,增加workload,降低成間公司既效率。員工士氣需要鼓勵同激勵,係要改進質素既,但可以用正面既方法同語言,唔係下下要搞到人唔開心先會進步。

複式洋房

tragicby 發表於 20-4-16 15:46
其實真係頂唔順個yimjim上司。哩幾日放鬆咗,雖然冇咗d幾好既同事同工作機會,但人生真係唔想俾哩d負面嘢 ...

有時安慰自己唔好自責咁快辭職,就會諗,哩d老細真係唔值得跟佢做嘢,因為佢地唔識管理智慧,能力都有限,不如早d搵個高明d既老細學嘢。

別墅

有時安慰自己唔好自責咁快辭職,就會諗,哩d老細真係唔值得跟佢做嘢,因為佢地唔識管理智慧,能力都有限, ...

我明呀,我都係咁,做得好啊。呢啲人簡直係人生一個污點。

複式洋房

bbellchung 發表於 20-4-17 09:30
我明呀,我都係咁,做得好啊。呢啲人簡直係人生一個污點。

多謝你,有同路人明白真係好治愈人,唔係唔做嘢,唔係怕辛苦,而係唔想係條錯既路上蹉跎歲月

男爵府

tragicby 發表於 20-4-17 10:47
多謝你,有同路人明白真係好治愈人,唔係唔做嘢,唔係怕辛苦,而係唔想係條錯既路上蹉跎歲月
...

同意,特別係返到屋企都無心情同小朋友玩

複式洋房

scarlett1014 發表於 20-4-17 11:12
同意,特別係返到屋企都無心情同小朋友玩

係呀,小朋友好無辜,但d老細唔會知佢情緒化會影響咁多

男爵府

2020勳章

tragicby 發表於 20-4-17 10:47
...

我同意,我最近都努力轉工,無謂嘥時間係啲無意義的事上

大宅

2020勳章

其實真係頂唔順個yimjim上司。哩幾日放鬆咗,雖然冇咗d幾好既同事同工作機會,但人生真係唔想俾哩d負面嘢 ...

你好叻識得為自己着想

水晶宮

2020勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
繼續加油!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊