自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

間間銀行戶口号碼有長短……冇乜机会中

男爵府

baby_happy 發表於 20-4-16 17:38
用e banking由匯豐轉去恆生,填戶口號碼填啱,但揀銀行時揀錯咗一間新韓嘅銀行,筆錢已轉走 . 匯豐果 ...

對戶口號碼, 加收款人先收到. 新韓銀行戶口號碼組合應該唔同恆生架啊~ 過唔到數架~
check 番自己個account 個數返未~

大宅

唔會自動退,要去匯豐填form $250蚊 好鬼煩

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

kit7266 發表於 20-4-16 18:02
對戶口號碼, 加收款人先收到. 新韓銀行戶口號碼組合應該唔同恆生架啊~ 過唔到數架~
check 番自己個accoun ...

啱啱check未有

公爵府

KKWANG 發表於 20-4-16 18:03
唔會自動退,要去匯豐填form $250蚊 好鬼煩

250蚊唔緊要,最緊要筆錢冇轉到俾人

瑪瑙宮

用e banking由匯豐轉去恆生,填戶口號碼填啱,但揀銀行時揀錯咗一間新韓嘅銀行,筆錢已轉走 . 匯豐果 ...

咁下次唔好再用佢轉数

水晶宮

有冇即刻聯絡銀行?

伯爵府

熱血勳章

baby_happy 發表於 20-4-16 17:54
如果對方有呢個賬號,但收款人名不同呢?

收款人名對不上,會退的,我試過入錯另一間本地銀行,名不對所以退回款項

男爵府

baby_happy 發表於 20-4-16 18:04
啱啱check未有

我之前試過hsbc 入bank code (260) , 跟住戶口號碼260xxxxxxxx跟戶口薄照打多次bank code, 都過唔到數自動退番架.
可能韓國銀行無咁快對到數~ 唔駛擔心~

男爵府

回覆樓主:

如收款方都無此人,無此帳戶,會退返去匯款行呀

公爵府

心肝寶貝仔 發表於 20-4-16 18:10
有冇即刻聯絡銀行?

銀行過如果係本地轉賬就已經立即跟我指示過咗數,匯豐cs叫我去分行填表申請退回,但要20個工作天,如果對方唔肯退,就叫我自己考慮報警

伯爵府

熱血勳章

回覆樓主:

我用匯豐,轉去其他銀行,轉錯了,對不到名,之後自動退回,之後仲收到個sms話轉唔到,提示要重新指示

侯爵府

baby_happy 發表於 20-4-16 17:50
即係有機會攞返d錢?

錢轉出去,名唔啱, 連戶口號都唔啱, 根本入唔到賬,錢就會退回原銀行, 當然要俾手續費啦.

公爵府

Miss.Hui 發表於 20-4-16 18:15
我用匯豐,轉去其他銀行,轉錯了,對不到名,之後自動退回,之後仲收到個sms話轉唔到,提示要重新指示
...

請問你等咗幾日先收到sms㗎

公爵府

jyjy1684825 發表於 20-4-16 18:15
錢轉出去,名唔啱, 連戶口號都唔啱, 根本入唔到賬,錢就會退回原銀行, 當然要俾手續費啦.
...

退得回,手續費都抵俾

伯爵府

熱血勳章

baby_happy 發表於 20-4-16 18:16

當日就收到了。
也試過另一次所有號碼啱,只係名打錯字,都自動退了。
無理由你直情個收款人名對唔上都唔退番比你,明天再問另一個CS 吧
有時唔係個個都答得啱

男爵府

baby_happy 發表於 20-4-16 18:16

我都試過,即日收到SMS通知退返俾我

水晶宮

baby_happy 發表於 20-4-16 18:14
銀行過如果係本地轉賬就已經立即跟我指示過咗數,匯豐cs叫我去分行填表申請退回,但要20個工作天,如果對 ...

好麻煩

大宅

我都試過,情況同你一樣,轉1萬!
我耐心地等左一日,退回!

男爵府

回覆樓主:

我上次試過俾錯銀行戶口號碼(其中一個號碼錯)俾人轉錢,但戶口名係冇錯嘅。
由中银過數恆生,佢喺網上銀行過數,佢見條數係轉走左,但我係收唔到嘅,因為戶口號碼同名字對唔上,即係話,如果錯果個戶口個名同我提供嘅一模一樣,咁就會過到數,銀行話呢個機會率好低。
最後中銀話,對方銀行對唔上資料,會退回款項,可能等幾個鐘頭。
我果次係2個鐘後已見到退款了。

首頁

尾頁

跳至